Odklepnuté! Zmeny v Zákonníku práce budú platiť od 1. januára

Zmeny v Zákonníku práce budú platiť od 1. januára.Zmeny v Zákonníku práce budú platiť od 1. januára. Zdroj: thinkstock.com

Zmeny nastanú hlavne v agentúrnom zamestnávaní. Jednou z nich je dočasné pridelenie zamestnanca k tomu istému užívateľskému zamestnávateľovi. To bude možné predĺžiť alebo opätovne dohodnúť v rámci dvoch rokov najviac päťkrát.

Vláda tento týždeň schválila návrh novely Zákonníka práce, ktorej cieľom je regulovať agentúrne zamestnávanie na Slovensku.

Súčasťou novely malo byť aj opatrenie, ktoré by umožnilo dať pracujúcim dôchodcom nad 65 rokov výpoveď. Rezort práce totiž pôvodne navrhoval, aby mohol dostať výpoveď ten zamestnanec, ktorý najmenej pred tromi rokmi dosiahol dôchodkový vek a je poberateľom dôchodku. Podľa ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) sa toto ustanovenie nestalo súčasťou schválenej právnej normy aj po predložení analýzy o počte pracujúcich penzistov.

"Analýza ukázala, že 11.300 dôchodcov vo veku 65 rokov, prípadne nad 65 rokov pracuje. Z toho približne 55 % je zamestnaných vo verejnej službe a 45 % v súkromnej službe," priblížil Richter s tým, že vo verejnom sektore pracuje veľký počet účtovníčok na jednotlivých úradoch práce.

"V malých obciach plnia tretinový alebo polovičný úväzok za finančné prostriedky, ktoré by mladých ľudí asi nelákali," doplnil šéf rezortu práce.

Do novely sa však dostalo prechodné polročné obdobie pri výpovedi zamestnanca, ktorý pracuje na dobu určitú.

"Doteraz bol agentúrny zamestnanec zamestnaný na dobu určitú podľa rozsahu práce na tri, šesť alebo dvanásť mesiacov. Pokiaľ v priebehu tohto obdobia došlo k zmene, napríklad firma stratila zákazky, mali ho právo prepustiť zo dňa na deň, ak pre neho nemala agentúra náhradnú prácu," vysvetlil Richter s tým, že po novom, keď bude agentúrny zamestnanec prepustený, bude mu agentúrny zamestnávateľ platiť určitú čiastku ako výpovednú lehotu.

"Toto bude platiť do konca júna budúceho roka," priblížil Richter.

Zároveň uviedol, že to zabezpečí väčšie práva pre agentúrnych zamestnancov a zamestnávatelia budú mať čas pripraviť sa na tie isté pravidlá, ako určuje Zákonník práce aj pre klasických zamestnancov.

Novela má po novom zaviesť aj princíp spoločnej zodpovednosti užívateľského zamestnávateľa a agentúry za dodržiavanie mzdových podmienok pracovníkov. Táto zmena má zabezpečiť, aby mali agentúrni zamestnanci rovnaké mzdové podmienky ako interní zamestnanci, ak obe skupiny pracovníkov vykonávajú rovnakú alebo veľmi podobnú činnosť.

Druhou zmenou je zavedenie prezumpcie dočasného pridelenia. V praxi by to malo vyzerať tak, že ak výkon práce bude napĺňať všetky znaky agentúrneho zamestnávania, bude sa takáto práca podľa Zákonníka práce považovať za dočasné pridelenie zamestnanca užívateľskému zamestnávateľovi.

Zakázať sa má aj dočasné pridelenie zamestnanca na výkon rizikovej práce, teda práce zaradenej do 4. kategórie.

"Vzhľadom na riziká, ktoré vznikajú pri výkone takejto práce, nie je možné na jej výkon prideliť zamestnancov agentúry dočasného zamestnávania, ktorí často nie sú dostatočne zaškolení alebo chránení, čo v praxi vedie k zvýšenému riziku pracovných úrazov a k ohrozovaniu zamestnancov užívateľského zamestnávateľa," zdôvodnil rezort práce.

Miesto výkonu zamestnania má byť po novom v pracovnej zmluve totožné s miestom pridelenia.

"Na základe potrieb aplikačnej praxe sa navrhuje, aby zamestnanci agentúry dočasného zamestnávania, ktorí vykonávajú prácu pre užívateľského zamestnávateľa počas dočasného pridelenia, mohli byť vyslaní na pracovnú cestu len týmto zamestnávateľom. Navrhovanou právnou úpravou sa zabráni uskutočňovaniu fiktívnych pracovných ciest agentúrami dočasného zamestnávania," ozrejmilo ministerstvo.

Obmedzená má byť aj možnosť zamestnávateľa prideliť zamestnanca počas trvania dočasného pridelenia k inej právnickej alebo fyzickej osobe.

Má sa obmedziť aj maximálna dĺžka dočasného pridelenia zamestnanca, a to na dva roky. Dočasné pridelenie zamestnanca k tomu istému užívateľskému zamestnávateľovi bude možné predĺžiť alebo opätovne dohodnúť v rámci 24 mesiacov najviac päťkrát. To platí aj v prípade dočasného pridelenia zamestnanca iným zamestnávateľom alebo inou agentúrou dočasného zamestnávania k tomu istému užívateľskému zamestnávateľovi.

"Stanovením maximálnej dĺžky trvania pridelenia sa zabráni zneužívaniu dočasného pridelenia na obchádzanie priameho vzťahu medzi zamestnancom a užívateľským zamestnávateľom," predpokladá rezort práce.

Navrhované zmeny sú podľa ministerstva zamerané nielen na ochranu zamestnanca, ale aj na zabezpečenie spravodlivej hospodárskej súťaže medzi zamestnávateľmi, ktorí využívajú služby agentúr dočasného zamestnávania. Zákon by mal nadobudnúť účinnosť 1. januára 2015.

Neschválené návrhy:

Rezort práce navrhoval, aby mohol dostať výpoveď ten zamestnanec, ktorý najmenej pred tromi rokmi dosiahol dôchodkový vek a je poberateľom dôchodku.

Schválené návrhy:

  1. Prechodné polročné obdobie pri výpovedi agentúrneho zamestnanca pracujúceho na dobu určitú. Znamená to, že ak firma rozviaže pracovný pomer s takýmto zamestnancom, agentúrny zamestnávateľ zaplatí určitú čiastku ako výpovednú lehotu.
  2. Princíp spoločnej zodpovednosti užívateľského zamestnávateľa a agentúry za dodržiavanie mzdových podmienok pracovníkov. Agentúrni zamestnanci by mali mať rovnaké mzdové podmienky ako interní zamestnanci, ak obe skupiny pracovníkov vykonávajú rovnakú alebo veľmi podobnú činnosť.
  3. Zavedenie prezumpcie dočasného pridelenia. Ak bude výkon práce bude napĺňať všetky znaky agentúrneho zamestnávania, bude sa takáto práca podľa Zákonníka práce považovať za dočasné pridelenie zamestnanca užívateľskému zamestnávateľovi.
  4. Zákaz dočasne prideliť zamestnanca na výkon rizikovej práce, teda práce zaradenej do 4. kategórie.
  5. Obmedzenie možnosti zamestnávateľa prideliť zamestnanca počas trvania dočasného pridelenia k inej právnickej alebo fyzickej osobe.
  6. Dočasné pridelenie zamestnanca k tomu istému užívateľskému zamestnávateľovi bude možné predĺžiť alebo opätovne dohodnúť v rámci 24 mesiacov najviac päťkrát.
Viac o téme: Domáce Zákon Zákonník práce ZP
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy