Čínania zamestnajú na Slovensku 400 ľudí

Čínania zamestnajú na Slovensku 400 ľudí.Čínania zamestnajú na Slovensku 400 ľudí. Zdroj: thinkstock.com

V trnavskej továrni bude pokračovať výroba gumokových a plastových dielov a neskôr by sa mal závod rozšíriť aj o novú výrobnú halu. Vznikne tak minimálne štyristo nových pracovných miest a výskumného centra s ďalšími pracovnými príležitosťami.

Čínske spoločnosti budú pôsobiť na Slovensku prostredníctvom gumárenskej a plastikárskej firmy Boge Elastmetall Slovakia, a. s., ktorú prednedávnom odkúpili od nemeckého koncernu ZF Friedrichshafen. Výrobný profil trnavskej továrne sa zameriava na výrobu gumokovových a plastových dielov, ktoré tlmia vibrácie motorov a podvozkov vo všetkých typoch motorových vozidiel. Využívajú sa aj v koľajových vozidlách, v lodiach a v lietadlách. Od roku 2007 je v trnavskej prevádzke okrem výroby aj vývojové oddelenie.

Investičný zámer predpokladá výstavbu novej výrobnej haly v bývalom areáli firmy TAZ Trnava, skladových a administratívnych priestorov. Vzniknúť by tak malo minimálne 400 nových pracovných miest a rozšírenie aktivít výskumu a vývoja (v oblasti RND) predpokladá vznik ďalších desiatok nových pracovných miest.

Spoločnosť Zhuzhou Times New Material Technology Co., Ltd, so sídlom v Pekingu bola založená v r. 2007. História firmy však siaha až do r. 1897. V súčasnosti vo svojich pobočkách v 10 čínskych provinciách zamestnáva takmer 90.000 pracovníkov. Produkty spoločnosti zahŕňajú polymérne pružné prvky pre tlmenie nárazov a zníženie hlučnosti, izolačné materiály a náterové hmoty, špeciálne strojárske výrobky z plastov, elektromagnetické drôty a ďalšie výrobky z polymérových kompozitných materiálov. Používajú sa predovšetkým v železničnej, automobilovej a lodnej doprave, veterných elektrárňach, v ochrane životného prostredia a v ďalších priemyselných odvetviach.

Spoločnosť China South Rail (CSR) sa venuje výrobe, vývoju  a servisu lokomotív pre osobnú prepravu, nákladných vagónov a vagónov metra. Je najväčším čínskym výrobcom metro vagónov a lídrom v oblasti výskumu a vývoja v predmetnom sektore.

Najvyšší predstavitelia spoločností sa zároveň vyjadrili, že dobré meno Slovenska ako krajiny, v ktorej sa oplatí investovať, budú šíriť aj medzi ďalšími potenciálnymi čínskymi investormi, aby ich motivovali podnikať v našej krajine.

Viac o téme: Výroba Domáce Zamestnanie Investícia Závod Továreň Pracovné miesta Čínania Plastové diely Gumokové diely
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy