Súbeh dávky v nezamestnanosti a príjmu je možný pod podmienkou

Dávku v nezamestnanosti možno poberať aj pri zárobku do 148,57 eura.Dávku v nezamestnanosti možno poberať aj pri zárobku do 148,57 eura. Zdroj: thinkstock.com

Uchádzač o zamestnanie môže vykonávať aj zárobkovú činnosť, ale výška jeho príjmu počas evidencie nesmie presiahnuť sumu 148,57 eura brutto.

Mzda alebo odmena za vykonávanie činností nesmie presiahnuť 75 % zo sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu. Životné minimum pre rok 2014 predstavuje sumu 198,09 eura. V opačnom prípade bude uchádzač vyradený z evidencie uchádzačov, čo spôsobí zánik nároku na dávku v nezamestnanosti.

Uchádzač o zamestnanie je do ôsmich kalendárnych dní povinný preukázať úradu práce, sociálnych vecí a rodiny rozhodné skutočnosti pre vedenie v evidencii uchádzačov o zamestnanie a plniť si voči nemu oznamovaciu povinnosť. Viac informácií v tejto veci uchádzačom o zamestnanie môže poskytnúť príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny.

Počet poberateľov dávky v nezamestnanosti v auguste 2014 bol 35.010. Najvyšší počet poberateľov tejto dávky v aktuálnom roku Sociálna poisťovňa zaznamenala vo februári, kedy ich bolo 38.765.

Viac o téme: Príjem Dávka v nezamestnanosti Zárok Súbeh dávky v nezamestnanosti a príjmu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy