Najlepšie školy na Slovensku. Pozrite si top rebríček

Rozhodovanie žiakov, akú strednú školu si vybrať nie je vzhľadom na ich vek jednoduché.Rozhodovanie žiakov, akú strednú školu si vybrať nie je vzhľadom na ich vek jednoduché. Zdroj: thinkstock.com

Rozhodovanie o tom, akú strednú školu si vybrať by už malo byť pre žiakov jednoduchšie. Na svete je nový rebríček najlepších stredných odborných škôl a gymnázií na Slovensku.

Rozhodovanie žiakov, akú strednú školu si vybrať nie je vzhľadom na ich vek jednoduché. Ide o životný krok, ktorý ich posúva  na ceste za ich kariérou. Pri rozhodovaní by ich mali usmerniť aj ich rodičia, ktorí by mali pozerať na viacero faktorov. V prvom rade sú to schopnosti a zručnosti dieťaťa, jeho záľuby a  možné uplatnenie na trhu práce. Ďalšími kritériami je dostupnosť školy v lokalite bydliska, ako aj „atraktivita“ školy.

Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) pripravil rebríček najlepších stredných škôl a gymnázií na Slovensku za uplynulí školský rok podľa výsledkov, ktoré počas štúdia dosahujú žiaci. Rebríček však nehodnotil kvalitu školy.

„Zoznam škôl pre náš portál preberáme od Ústavu informácií a prognóz školstva. Následne pre všetky školy zbierame relevantné indikátory, na základe ktorých školy dostávajú skóre podľa našej metodiky,“ hovorí spolupracovník INEKO Matej Tunega.

Rozhodovacími kritériami pri hodnotení škôl boli výsledky písomnej formy internej časti maturít, mimoriadne výsledky žiakov a ich miera nezamestnanosti. Nezamestnanosť absolventov má v hodnotení pri stredných odborných školách (SOŠ) vyššiu váhu než v prípade gymnázií, pretože absolventi gymnázií zväčša pokračujú v štúdiu na vysokých školách.

„Údaje o uplatnení absolventov môžu byť pre žiakov a ich rodičov zaujímavou informáciou pri výbere školy, avšak sama o sebe nedokáže zabezpečiť komplexný obraz o tom, ktorá škola je pre daného žiaka vhodná,“ myslí si Matej Tunega.

Ako ďalej hovorí, pre získanie presnejšieho obrazu by sa rodičia mali zvážiť aj na ďalšie uplatnenie absolventov, či už v prijímaní na vyšší stupeň vzdelávania alebo pri vstupe na trh práce. Dôležité sú aj informácie o účasti študentov na rôznych súťažiach, technické vybavenie školy alebo štruktúra predmetov.

Rozdiel medzi najlepšími a najhoršími

Z hodnotenia škôl sa zistilo, že školy s najlepším umiestnením navštevujú žiaci, ktorí dosahujú výborné výsledky v celonárodných testoch, sú úspešní v olympiádach a medzinárodných projektoch a v prípade stredných odborných škôl si po ich skončení ľahko nájdu prácu. Na druhej strane, školy s najhoršími výsledkami dosahujú nízku úspešnosť v celonárodných testoch, na olympiádach, nezúčastňujú sa na medzinárodných projektoch a ich absolventi často končia na úradoch práce.

Prvé miesta bez zmeny

Pri gymnáziách zostala oproti minulému roku na prvých troch priečkach rovnaká trojica škôl. Vymenili sa iba prvé dve miesta. Na čelo rebríčku sa tak dostalo gymnázium na Poštovej ulici v Košiciach. Druhú priečku obsadilo bilingválne gymnázium v Sučanoch a tretiu Gymnázium Jura Hronca na Novohradskej v Bratislave. Poradie medzi strednými odbornými školami sa vôbec nezmenilo. Na prvom mieste zostala Obchodná akadémia v Trnave, na druhom mieste je SPŠ elektrotechnická v Prešove a na treťom zostala OA Milana Hodžu v Trenčíne.

Rebríček najlepších gymnázií v roku 2014
 

  1. Gymnázium v Košiciach (Poštová 9)
    Skóre: 8,2
     
  2. Bilingválne gymnázium v Sučanoch (Komenského 215)
    Skóre: 8,2
     
  3. Spojená škola – Gymnázium Jura Hronca v Bratislave (Novohradská 3)
    Skóre: 8,1
     
  4. Škola pre mimoriadne nadané deti – Gymnázim v Bratisalve (Teplická 7)
    Skóre: 7,9
     
  5. Gymnázium M.R. Štefánika v Novom Meste nad Váhom (Športová 41)
    Skóre: 7,9
     
  6. Gymnázium P.J. Šafárika v Rožňave (Ul. akademika Hronca 1)
    Skóre: 7,7
     
  7. Gymnázium A. Vrábla v Leviciach (Mierová 5)
    Skóre: 7,5
     
  8. Evanjelické gymnázium v Košiciach (Škultétyho 10)
    Skóre: 7,5
     
  9. Gymnázium v Bratislave (Grösslingová 18)
    Skóre: 7,5
     
  10. Gymnázium J. A. Raymana v Prešove (Mudroňova 20)
    Skóre: 7,4

Rebríček najlepších SOŠ v roku 2014
 

  1. Obchodná akadémia v Trnave (Kukučínova 2)
    Skóre: 8,1
     
  2. SPŠ elektrotechnická v Prešove (Plzenská 1)
    Skóre: 7,7
     
  3. OA Milana Hodžu v Trenčíne (Martina Rázusa 1)
    Skóre: 7,5
     
  4. Hotelová akadémia v Kežmarku (MUDr. Alexandra 29)
    Skóre: 7,4
     
  5. Spojená škola SPŠP. HA. ŠG v Nitre (Slančíkovej 2)
    Skóre: 7,4
     
  6. Obchodná akadémia v Považskej Bystrici (Jesenského 6)
    Skóre: 7,4
     
  7. SPŠ odevná vo Svidníku (Sovietskych hrdinov 369/24)
    Skóre: 7,3
     
  8. Súkromná stredná odborná škola v Poprade (Ul. 29. augusta 4812)
    Skóre: 7,3
     
  9. Súkromná HA SD Jednota v Šamoríne (Vinohradská 48)
    Skóre: 7,2
     
  10. Obchodná akadémia v Poprade (Murgašova 94)
    Skóre: 7,2
     
Viac o téme: Slovensko Rebríček Stredné školy Gymnázia INEKO Zoznam škôl
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: Andrea Miklasová, Foto: Thinkstock.com, Zdroj: INEKO

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy