Dobrá správa: Pracovné miesta budú pribúdať

Oživenie na trhu práce by mohlo pokračovať aj v najbližších mesiacoch.Oživenie na trhu práce by mohlo pokračovať aj v najbližších mesiacoch. Zdroj: thinkstock.com

Trh práce na Slovensku pokračuje v oživovaní ekonomiky a vo vytváraní nových pracovných miest, hlavne v oblasti priemyslu, stavebníctva a služieb. Oživenie ekonomiky by sa malo prejaviť aj vo vyšších mzdách.

Vo februári tohto roka na trhu práce pokračovalo oživenie. Zamestnanosť za vybrané odvetvia na Slovensku totiž v druhom mesiaci tohto roka medzimesačne vzrástla o 0,6 %, medziročne sa jej rast zrýchlil na 2,2 %. Uviedli to vo svojom najnovšom komentári analytici Národnej banky Slovenska (NBS).

"Zamestnanosť sa začiatkom roka vyvíja priaznivo a potvrdzuje oživenie na trhu práce, ktoré prišlo so zlepšenou výkonnosťou ekonomiky koncom minulého roka," skonštatovali analytici národnej banky.

Počet nových pracovných miest pribúda vo viacerých odvetviach.

"Pozitívne ku kladnému vývoju prispieva zvyšovanie počtu zamestnaných v priemysle, stavebníctve aj službách," priblížili analytici.

Jediným odvetvím, kde zamestnanosť výraznejšie klesá je doprava a skladovanie.

Podľa prognóz by pritom v najbližších mesiacoch mala slovenská ekonomika zrýchľovať. Zamestnávatelia by tak mohli vytvárať ďalšie pracovné miesta. NBS preto vo svojej prognóze predpokladá nárast zamestnanosti v prvom štvrťroku medzikvartálne o 0,3 %.

Oživenie slovenskej ekonomiky sa pritom odráža aj vo vývoji miezd.

"Obnova rastu miezd začiatkom roka sa potvrdila aj vo februári, aj keď s miernou korekciou smerom nadol, ktorá pramenila najmä z odvetví stavebníctva a obchodu," vysvetľujú v komentári analytici NBS.

Očakávajú však, že mzdy za celú ekonomiku zrýchlia v prvom štvrťroku svoj medziročný rast oproti koncu minulého roka, čo by sa mohlo priaznivo prejaviť aj v spotrebe slovenských domácností.

 

Viac o téme: Trh Ekonomika Domáce Práca Práce Pozície Analytici Oživenie Miesta Pracovné
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy