Tieto povolania patria tým k najnebezpečnejším!

Práca robotníka patrí k druhému najnebezpečnejšiemu povolaniu.Práca robotníka patrí k druhému najnebezpečnejšiemu povolaniu. Zdroj: thinkstock.com

Pracovné úrazy s následkom smrti sa ženám v minulom roku vyhýbali. Najviac úrazov utrpeli v práci muži, pracujúci v oblasti dopravy, hutníctva a strojárstva.

Počet závažných pracovných úrazov s následkom smrti sa vlani oproti roku 2012 nezmenil. V organizáciách patriacich do pôsobnosti dozoru inšpekcie práce došlo aj v minulom roku k 53 takýmto úrazom. Počet zaevidovaných pracovných úrazov s ťažkou ujmou na zdraví medziročne klesol o 6,59 % na 156 prípadov. Vyplýva to zo správy Národného inšpektorátu práce (NIP).

Medzi zamestnancami, ktorí vlani utrpeli pracovný úraz s ťažkou ujmou na zdraví, bolo 22,44 % žien a 77,56 % mužov. Z počtu 53 smrteľných úrazov bol len jeden zaznamenaný u žien. Najviac závažných pracovných úrazov sa v minulom roku vyskytlo u zamestnancov vo veku od 50 do 60 rokov. Najmenej závažných úrazov postihlo mladistvých a zamestnancov nad 60 rokov.

Povolania, v ktorých bolo najviac pracovných úrazov:

  1. Vodič a zamestnanec pojazdných strojových zariadení (21,05 %)
  2. Kovorobotník, robotník v hutníctve a strojárstve (10,53 %)
  3. Pomocní zamestnanci v priemysle (9,09 %)
  4. Pracovník v ťažbe, stavebníctve, výrobe a doprave (7,66 %)

"Profesijná štruktúra dlhodobo potvrdzuje, že z hľadiska ohrozenia úrazom je doprava najrizikovejšou pracovnou oblasťou," uvádza NIP v správe.

Štatistiky ďalej ukázali, že vznik 81,34 % závažných pracovných úrazov zapríčinili vlani štyri hlavné zdroje. Najčastejšou príčinou takýchto udalostí v 30,14 % prípadoch boli pracovné a cestné dopravné priestory ako zdroje pádov osôb, ďalej dopravné prostriedky v 21,05 % prípadoch, stroje spôsobili 16,75 % úrazov a materiál, bremená alebo predmety 13,40 % udalostí.

V porovnaní s rokom 2012 sa pri smrteľných pracovných úrazoch znížil podiel prípadov, za ktoré nesie zodpovednosť zamestnávateľ, a to z 22,64 % na 11,32 % v minulom roku. Za úrazy s ťažkou ujmou na zdraví mohol vlani zamestnávateľ v 21,79 % prípadov oproti 22,16 % v predchádzajúcom roku.
 

Viac o téme: Domáce V Vodič Robotník Úraz Povolanie Rizikové Úrazy Práci
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy