Ak odmietnete dobrovoľnícku prácu, o dávku môžete prísť

Ak odmietnete dobrovoľnícku prácu, o dávku v hmotnej núdzi môžete prísť.Ak odmietnete dobrovoľnícku prácu, o dávku v hmotnej núdzi môžete prísť. Zdroj: photl.com

Dávku v hmotnej núdzi si od budúceho roka budú musieť ľudia odpracovať. Pôjde o aktivity, ktoré sú už teraz dohodnuté, ako napríklad: odstraňovanie snehu, čistenie po kalamitách, rozvoz stravy, omoc pri nákupe či pomoc v domove dôchodcov.

Pravidlo, podľa ktorého si budú poberatelia pomoci v hmotnej núdzi musieť dávku odpracovať, nebude platiť pre všetkých hneď od začiatku budúceho roka. Novelizovaný zákon o pomoci v hmotnej núdzi má odkladaciu účinnosť. Prechodné obdobie, počas ktorého sa najmä zložitejšie aglomerácie budú môcť na nový systém odpracovania si dávky pripraviť, potrvá do 1. júla 2014. Na brífingu o tom informovali minister práce Ján Richter, predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Dvonč a šéf ústredia práce Marián Valentovič.

Od budúceho roku budú základnú dávku v hmotnej núdzi vo výške 61,60 eura dostávať len tie sociálne odkázané osoby, ktoré odpracujú v rámci malých obecných služieb alebo dobrovoľníckych prác aspoň 32 hodín mesačne, za predpokladu, že im táto možnosť bude ponúknutá. Samosprávy doposiaľ vysvetľovali, že zabezpečiť prácu pre všetkých poberateľov môže byť nad rámec ich možností. Obávali sa najmä nákladov na úrazové poistenie a pracovné náradie. Minister na brífingu vysvetlil, že rezort chce starostov a primátorov čo najviac odbremeniť, a preto budú náklady na tieto položky znášať jednotlivé úrady práce. Samosprávy uvedú rozsah potrebných prác. O dávku prídu len tie odkázané osoby, ktoré prácu ponúknutú obcou odmietnu.

"Úrad práce v spolupráci s nami vyberie vhodné typy pracovníkov. Myslím si, že tento proces je zvládnuteľný. Môže sa stať, že v niektorých osobitných prípadoch bude to percento ľudí, ktorí sú v hmotnej núdzi vyššie... dohodli sme sa, že tieto prípady budeme riešiť individuálne," hovorí Dvonč.

Práce je dosť, tvrdia Richter s Dvončom. V súčasnosti sa na prehľade činností, ktoré sa poberateľom budú ponúkať, nachádza asi 20 aktivít. Patrí sem údržba zelene, udržiavanie čistoty, odstraňovanie snehu, úprava chodníkov, čistenie po kalamitách a ťažbe dreva, čistenie vodných tokov, pomoc pri likvidácii nelegálnych skládok komunálneho a stavebného odpadu. Ponúkať sa bude aj vykonávanie dozoru v základných školách, na priechode pre chodcov, rozvoz stravy, sociálne činnosti, pomoc pri nákupe, pomoc v domove dôchodcov, útulkoch, pomoc pri administratívnych prácach, menuje niektoré Richter. Dodáva, že diapazón činností však bude aj tak určovať napokon sám život a potreby obce. Valentovič dodáva, že v teréne bude práce koordinovať 840 pracovníkov. S organizáciou dobrovoľníckych prác chcú podľa jeho slov pomáhať aj niektoré mimovládne organizácie.

Zákon súvisí s rómskou reformou. Zavádza tri z desiatich pilierov rómskej reformy, tvrdí splnomocnenec pre rómske komunity Peter Pollák. Ako vysvetľuje, nastavuje základnú spravodlivosť v systéme sociálnej pomoci na Slovensku. V duchu toho, že práca je cestou z chudoby a rezignácie. Novela zákona o hmotnej núdzi je iba prvým krokom, po ktorom prídu rozvojové opatrenia, predovšetkým v oblasti vzdelávania a bývania, sľubuje Pollák. Úrad splnomocnenca pre rómske komunity zároveň spúšťa k zákonu informačnú kampaň s cieľom pripraviť ľudí na vstup zákona do platnosti.

Viac o téme: Domáce Práca Núdza Dávka Hmotná Odpracovanie Dobrovoľnícka
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: SITA

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy