Úrady práce údajne zámerne vyraďujú uchádzačov

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

Úrad práce sa údajne snaží vytlačiť z evidencie ľudí, ktorí s izarábajú malé sumy na dohody o vykonaní práce a v menšej miere aj o nezamestnané matky na rodičovskej dovolenke.

Vláda nie je podľa opozičného poslanca Miroslava Beblavého (SDKÚ-DS) schopná zlepšiť situáciu s nezamestnanosťou na Slovensku, preto sa jej snaží "pomôcť" úpravou štatistík. Zamestnanci úradov práce dostali podľa neho príkaz čo najviac "očistiť" evidenciu nezamestnaných a zlepšiť tak vláde imidž.

Beblavý to uviedol vo svojom stanovisku, pričom sa odvolával na údajne viaceré zdroje týchto informácií.

"Ide najmä o snahu vytlačiť z evidencie ľudí, ktorí si zarábajú malé sumy na dohody o vykonaní práce, v menšej miere aj o nezamestnané matky na rodičovskej dovolenke a podobne," opísal poslanec.

Od roku 2004 si môžu nezamestnaní privyrábať na dohodu obmedzenú sumu, konkrétne 146 eur mesačne, a zostať pritom v evidencii úradu práce. Beblavý tvrdí, že má svedectvá o tom, že vyraďovanie z evidencie sa deje cez určovanie termínov povinných návštev na úradoch práce na deň, kedy si nezamestnaný privyrába na dohodu.

"Dohodár sa tak dostáva do neriešiteľnej situácie. Buď príde aj o tých zopár eur, alebo vypadne z evidencie," priblížil poslanec.

K svojmu vyjadreniu pripojil Beblavý aj niekoľko príkladov ľudí z praxe.

"Dobrý deň, presne to sa stalo aj môjmu synovi. Ako nezamestnaný si našiel brigádu v pondelok, stredu a piatok. Keď pani na úrade poprosil o zmenu termínu na utorok, zamietla to a vyradila ho z evidencie, keď sa nedostavil presne v určený deň, čiže v pondelok," znelo v jednom z príkladov.

Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) však odmieta, že by dostalo zo strany ministerstva nejaký pokyn vo veci zámerného vyraďovania uchádzačov o zamestnanie z evidencie.

"A ani samo ústredie nevydalo takýto pokyn smerom k úradom práce," uviedla Jana Lukáčová z ústredia.

Úrady práce podľa jej slov pri kontakte s uchádzačmi o zamestnanie postupujú v súlade s platnými legislatívnymi predpismi.

"Odmietame akékoľvek podozrenie z manipulácie štatistík nezamestnanosti," doplnila Lukáčová.

Dôkazom je podľa nej od januára tohto roka rastúci, a nie klesajúci počet uchádzačov o zamestnanie, ktorí pracujú na dohodu popri evidencii.

Najnovšie štatistiky miery nezamestnanosti považuje za nedôveryhodné aj personálno-poradenská spoločnosť McRoy. Miera evidovanej nezamestnanosti totiž podľa aktuálnych údajov ÚPSVaR v júli tohto roku medzimesačne klesla o 0,26 percentuálneho bodu, zo 14,25 % na 13,99 %.

Rovnako výrazný bol posun aj pri nezamestnanosti vypočítanej z celkového počtu uchádzačov o zamestnanie, teda aj tých, ktorí nemôžu okamžite nastúpiť do práce.

"Tieto výsledky sú príliš dobré na to, aby sa dali bezvýhradne pripísať na vrub zlepšenej kondície trhu práce," skonštatoval generálny riaditeľ McROY Group Luboš Sirota.

Z evidencie podľa jeho slov za jediný mesiac vypadlo vyše 7000 uchádzačov o zamestnanie. V rovnakom období vlaňajška ich pritom vyše 3000 pribudlo.

"Takýto skok si vyžaduje radikálnu zmenu ekonomickej situácie, prípadne legislatívy v priebehu jediného mesiaca. Nič také sa však na trhu neudialo," dodal Sirota.

Viac o téme: A Domáce Úrad Práce Rodiny Vecí Beblavý Sociálnych Vyjaďovanie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy