Facebook šokuje: Plánuje vybudovať firemné mesto

Plán výstavby obytnej zóny Facebooku.Plán výstavby obytnej zóny Facebooku. Zdroj: Facebook

Sociálna sieť sa rozrastá nielen o svojich členov, ale dokonca plánuje vybudovať vlastné mestečko z obývacími domami v blízkosti ich spoločnosti. Benefity spoločnosti tak dosiahli vyšší level.

Facebook dobre vie, ako si pripútať svojich zamestnancov. Medzi benefity spoločnosti patrí bezplatná strava, bankové služby, kadernícke služby, ošetrenie u praktického lekára alebo zubára, čistiareň, či dokonca servis vozidiel. Okrem týchto benefitov, ktorými si spoločnosť získava svojich zamestnancov, sa rozhodla poskytnúť im toho ešte viac. V budúcnosti plánuje vybudovať obytné mestečko s 394 ubytovacími jednotkami v celkovej hodnote za 120 miliónov dolárov. Mestečko by malo byť vybudované v blízkosti ich kancelárskych priestorov. Na ploche 630-tisíc metrov štvorcových sa plánuje vybudovať športový areál alebo hotel pre psích miláčikov.

Spoločnosť Facebook sídli v Silicon Valley aj s ďalšími známymi technologickými spoločnosťami, ktoré bojujú o odborníkov, ktorých by prilákali pracovať do svojich firiem. Navzájom sa pretekajú, ktorá poskytne väčšie benefity pre svojich zamestnancov. Facebook výstavbou obytných domov poskytne ďalšie nadštandardné benefity.

„Sme samozrejme radi že môžeme zamestnancom poskytnúť nové možnosti bývania v blízkosti ich pracoviska. Avšak veríme, že ľudia pracujú pre Facebook z vlastného presvedčenia a že ich práca obohacuje,“ povedal hovorca Facebooku.

História sa opakuje

Firemné mestečká nie sú žiadnou novinkou. Na prelome 20. storočia žili americkí továrenskí robotníci vo firemných mestách, ktoré mal vo vlastníctve zamestnávateľ. Okrem bývania im poskytoval aj zdravotnú starostlivosť, vybudoval farnosť, čím sa vďaka doplnkovým službách postaral o súkromný život zamestnancov. O budovanie firemného mesta pre zamestnancov sa v bývalom Československu zaslúžil známy podnikateľ Tomáš Baťa, čím sa mu podarilo prepojiť prácu, bývanie, šport a oddychovú zónu.

Tráviť väčšiu časť dňa v „pazúroch“ spoločnosti nemusí so sebou prinášať iba pozitíva. V Amerike nakoniec firemné mestá v minulom storočí zmizli. Uvidíme však až časom, ako sa bude vyvíjať život v Silicon Valley. Nová obytná zóna Facebooku by malo vyrásť v časti Menlo Park v Kalifornii, kde momentálne prebiehajú rokovania s developerom stavby. Môže sa tak ľahko stať, že zamestnanci, ktorí budú bývať vo facebookovom mestečku, nebudú chcieť ísť ani domov.

Víziou spoločnosti je vytvoriť prostredie, ktoré by odrážalo atmosféru firemného areálu, v ktorom by zamestnanci mohli počas voľného času zdieľať svoje nápady.

„Krásou na tejto veci je, že areál sa nachádza v blízkosti kancelárií,“ povedal John Tenanes, riaditeľ realitnej kancelárie a zároveň architekt Facebooku, ktorí sa podieľa na plánovaní výstavby.

„Objekt sa bude nachádzať iba päť minút jazdy bicyklom od Facebook kancelárií. Počas cesty nemusíte ani brzdiť,“ dodáva z úsmevom pre denník Wall Street Journal.

 

Čo nebude chýbať vo Facebook meste?

  1. Kaviareň a bar
  2. Oprava a sklad bicyklov
  3. Obchod so zmiešaným tovarom
  4. Hotel pre psov a starostlivosť o nich
  5. Wellness - bazén a kúpele
  6. Športový klub – joga, osobný fitnes tréner
  7. Zábavná zóna
Viac o téme: Mesto Domy Mestečko Zóna Facebook Obytné
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: ami, Zdroj: online.wsj.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy