5 spôsobov ako zostať v kontakte s bývalým šéfom

V kontakte s bývalými zamestnancami môžete zostať aj cez pracovnú sociálnu sieť LinkedIn.V kontakte s bývalými zamestnancami môžete zostať aj cez pracovnú sociálnu sieť LinkedIn. Zdroj: photl.com

Mali ste s vašim bývalým šéfom dobré vzťahy? Budovanie siete kontaktov je v dnešnej dobe veľmi dôležité. Profesionálny networking nie je v „móde“ iba pri budovaní kontaktov vo svete biznisu, ale aj v pracovnom svete jednotlivcov.

Do „dobrej skupiny“, za ktorou by ste nemali zabuchnúť dvere sú bývalí kolegovia a nadriadení. Sú to všetko ľudia, ktorí pracujú vo vašej pracovnej oblasti a každý z nich disponuje zoznamom profesionálnych kontaktov. Ak na nich „nezanevriete“ v čase núdze vám môžu poskytnúť potrebné kontakty a priniesť zaujímavé pracovné príležitosti.

Pred odchodom zo zamestnania zvyknú zamestnanci písať listy, teda emaily na rozlúčku, v ktorých druhých ľudí oboznámia s ich súkromným telefónnym číslom alebo emailovou adresou. Takýmto spôsobom dosiahnu pasívny účinok zdieľania kontaktu. Aktívny prístup je však možné dosiahnuť, ak odchodenci informujú svojich kolegov o ich účte na pracovnej sieti LinkedIn.

Možno sa však stále pýtate, akú to má cenu zostávať v kontakte s bývalými kolegami a šéfom. Možno vás v najbližších dňoch nepostretne žiadna veľká pracovná zmena, možno však až o niekoľko mesiacov si spomeniete, že by sa vám hodil kontakt na bývalého kolegu alebo šéfa. Poradíme vám, ako zostať v kontakte s bývalými spolupracovníkmi.

5 jednoduchých spôsobov, ako zostať v kontakte:

  1. Pozdrav z dovolenky
    Áno vieme. Pohľadnice z dovoleniek už nie sú v móde, ale určite každého z nás v dnešnej dobe poteší, ak dostane do rúk pohľadnicu. Je to nevšedné ale o to viac cenné. Pohľadnicou vyjadrite, že ste si našli čas, aby ste si spomenuli na človeka, pre ktorého je adresovaná.

  2. Špeciálna súkromná udalosť
    Ľudia sú radi informovaní o dianí vo vašom súkromnom živote. Sťahujete sa za prácou, alebo sa budete vydávať alebo ženiť? Aj takýmto spôsobom môžete dať o sebe vedieť. Svojim bývalým kolegom pošlete na seba emailový kontakt a zároveň ich informujete o vašich novinkách zo súkromného života.

  3. Špeciálna pracovná udalosť
    Zmenili ste práve zamestnávateľa alebo ste sa stali podnikateľom? Dajte o tejto zmene vedieť bývalým kolegom alebo šéfovi, s ktorým ste mali vytvorený dobrý pracovný vzťah. Aj títo ľudia môžu mať možnosť obrátiť sa na vás v prípade, ak to budú potrebovať. Alebo ak máte v novej práci na starosti organizovanie špeciálneho eventu, pozvite na udalosť ľudí, ktorých si z bývalej práce ceníte.

  4. Článok alebo spoločný koníček
    Pri čítaní odborných článkoch o najnovších trendoch vo vašej pracovnej oblasti si určite spomeniete aj na bývalých spolupracovníkov, ktorých by zaujali dané novinky. Alebo pri čítaní článku dostanete odpoveď na problém, ktorý riešil bývalý kolega. Aj toto je výborný „nevtieravý“ spôsob, ako zostať v kontakte s dôležitými ľuďmi. Ak ste s bývalým kolegom alebo šéfom mali spoločného koníčka a po práci ste nepravidelne chodili hrať napríklad tenis, v tomto zvyku môžete pokračovať. Aj keď už nie tak často, ale udržujte si staré priateľstvá.

  5. Sociálne médiá
    LinkedIn, Facebook alebo Twitter sú sociálne siete vďaka ktorým môžete udržovať kontakt s bývalými kolegami. Ktoré z nich je najvhodnejšie, aby ste kontaktovali bývalých spolupracovníkov? Rozhodne medzi vhodné patrí LinkedIn, pracovná sociálna sieť, na ktorej publikujete novinky z vášho profesionálneho života. Môžete tak urobiť aj cez Twitter, avšak iba v prípade, ak ho využívate na prácu. Medzi priateľov na sociálnej sieti Facebook si zaraďujte iba tých kolegov, s ktorými ste si vytvorili bližší vzťah. Nechcete predsa, aby všetci videli, ako sa opaľujete na záhrade.

Na to, aby ste zostali v kontakte s bývalými spolupracovníkmi, nemusíte využívať všetkých päť spôsobov. Vyberte si ten, ktorý je vám najbližší. Zamyslite sa aj nad tým, aký vzťah si chcete budovať s dotyčnou osobou (priateľ, mentor, zamestnanec – pracant, ktorého by ste odporúčali, atď.) a čo chcete docieliť. Chcete zostať v kontakte, aby ste si vytvorili sieť profesionálnych kontaktov alebo aby ste dané osoby mohli osloviť ako potenciálnych zákazníkov? Podľa vášho cieľa rozhodnite o vašom prístupe.

Viac o téme: Kontakt Bývalý Šéf Kolega Spolupracovník Šéf Networking Kontaktovanie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Andrea Miklasová

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy