Hospitalizácia dieťaťa na ošetrovné či PN-ku nestačí: Nárok len v ťažkých prípadoch

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

Sociálna poisťovňa upozorňuje, že v čase hospitalizácie maloletého dieťaťa v ústavnom zdravotníckom zariadení je dieťa v starostlivosti personálu, a preto žiadosť o ošetrovné, prípadne potvrdenie o dočasnej pracovnej neschopnosti, sa spravidla nevystavuje a neuznáva.

Ako povedal hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder, v poslednom období sa vyskytlo viacero žiadostí o ošetrovné pre rodiča, ak sprevádza svoje dieťa pri pobyte v zdravotníckom zariadení. Podľa jeho slov sú však aj výnimky, a to, ak je prítomnosť rodiča v zariadení nevyhnutná, napr. na základe odporúčania ošetrujúceho lekára maloletého, môže ústavné zdravotnícke zariadenie sprievodcovi vystaviť Potvrdenie o dočasnej pracovnej neschopnosti s diagnózou Z 76.3., (Zdravá osoba sprevádzajúca chorého), resp. potvrdenie o potrebe ošetrovania v prípade krátkej hospitalizácie na obdobie, kedy je prítomnosť rodiča nevyhnutná. Príslušný ošetrujúci lekár vystaví sprievodcovi aj Potvrdenie o nevyhnutnosti sprievodcu dieťaťa počas pobytu v ústavnej starostlivosti, v ktorom budú uvedené dôvody nevyhnutnosti prítomnosti rodiča počas hospitalizácie chorého dieťaťa.
 
Sociálna poisťovňa upozorňuje, že ide o ojedinelé prípady, ako sú onkologické choroby alebo závažné psychické choroby, preto každý prípad individuálne preveruje.
 
Viac o téme: Dieťa Choroba Problémy Zdravotné Poisťovňa Sociálna Práce neschopnosť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy