Čo očakávať po návrate z dovolenky? Pripravte sa na toto

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

Tak ako platí, že človek nezačne naplno oddychovať hneď po dokončení poslednej pracovnej úlohy pred dovolenkou, tak je nemožné, aby hneď po návrate z dovolenky podával v práci 100-percentný výkon. Psychologička Denisa Maderová upozorňuje, že aj do očakávaných pracovných obrátok sa človek dostáva postupne.

"Vrátiť sa po desiatich či 14 dňoch oddychu do pracovného kolotoča znamená pre náš organizmus, ktorý si privykol na leňošenie, šok," opísala psychologička. "Adaptovať sa na takúto zmenu nemožno ihneď, preto istá spomalenosť pri návrate do práce je celkom logická," dodala. Aklimatizácii preto podľa nej pomôže, ak človek nebude sám od seba očakávať maximum.

Pri návrate z dovolenkovej cesty považuje za veľmi vhodné nevrátiť sa okamžite do práce, ale nechať si ešte jeden - dva dni voľna. "Možno to využiť na mentálne nastavenie a prípravu na zmenu režimu," uviedla. Dodala, že napríklad ženám takýto čas umožní v pokoji sa postarať o vybalenie a vypratie vecí. "Ak to budú robiť popri práci, dovolenková pohoda sa veľmi rýchlo môže zmeniť na stres a nervozitu, ktorá zbytočne zničí na dovolenke získanú energiu," vysvetlila.

Šikovným spôsobom, ako si postupne privyknúť na zmenu režimu, je podľa Maderovej aj urobiť si skrátený pracovný týždeň. "Jednoducho nejsť do práce hneď od pondelka, ale začať aspoň od utorka či od stredy," dodala psychologička.

Viac o téme: Dovolenka Oddych Výkon Návrat
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: SITA; Foto: thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy