Zruinuje bábätko vašu kariéru? 5 vymožeností doby, ktoré vám uľahčia rodičovstvo

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinstockphotos.com

Ženy súčasnosti majú množstvo kariérnych možností a drvivá väčšina ich aj využíva, často i kvôli tomu, že domácnosť s dvoma príjmami je na tom finančne omnoho lepšie. S tým sa zvykne spájať aj odložené rodičovstvo a mnohí skeptici spochybňujú schopnosť žien skombinovať pracovný úspech s budovaním rodiny. Dnešné moderné mamičky však zvládajú aj túto výzvu a v pracovnom nasadení hravo stíhajú aj bábätká. Neveríte? Týchto päť dôvodov vás presvedčí, že sa o kariéru báť nemusíte, hoci plánujete dieťatko.

Materská dovolenka

Zo zákona pre ženu, ktorá porodila dieťa vyplýva nárok na 34 týždňov dovolenky, pričom rovnaké právo má aj otec, pokiaľ sa o narodené bábätko stará on. V súčasnosti môžu jednotlivé firmy poskytovať pre novopečené mamičky aj väčšie výhody. Skôr než teda začnete pracovať na vytúženom potomkovi, informujte sa o politike spoločnosti, v ktorej pracujete, s ohľadom na materskú dovolenku.

Pomoc so starostlivosťou o dieťa

Ak ste už vyriešili problematiku materskej dovolenky, začnite uvažovať o čase, ktorý nastane po nej. Popremýšľajte o ľuďoch vo svojom okolí, ochotných so starostlivosťou o dieťatko pomôcť. Rodinní príslušníci a blízki priatelia sú, samozrejme, prvou voľbou, no takisto si dôkladne hľadajte vhodné jasle či opatrovateľku.

Práca z domu

Jednou zo skvelých alternatív, ktorú môžu čerstvé mamičky využiť, je práca z domu. Pokrok v oblasti technológie nám umožňuje plniť si svoje povinnosti prakticky kdekoľvek. Dohodnite sa so šéfom a zvážte všetky pre a proti.

Firemná opatrovateľská služba

Firemné jasle sú populárnym trendom medzi najlepšími spoločnosťami a umožňujú starostlivosť o deti zamestnancov priamo na mieste. Rodičia tak môžu pracovať s vedomím, že ich ratolesti sú neďaleko. Podobný prístup sa ukázal byť efektívnym aj z hľadiska výkonnosti pracovníkov, a teda výhodný pre obe strany.

Odsávačky materského mlieka

Pracujúce mamičky, ktoré to s dojčením svojho bábätka jednoznačne nechcú vzdať, si môžu zadovážiť odsávačku materského mlieka. Takto dokážu prenechať starostlivosť na iných bez toho, aby dieťatko ukrátili o potrebnú výživu. Dokonca matka, ktorá dojčí, má podľa zákona nárok na osobitné prestávky určené na spomínanú činnosť a zamestnávateľ za ne musí poskytnúť náhradu mzdy.

Viac o téme: Dovolenka Dieťa Kariéra Materská
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: careerealism.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy