Rebríček krajín s najvyšším počtom platenej dovolenky

Na Slovensku majú zamestnanci nárok na dvadsať dní dovolenky po odpracovaní 60 dní v kalendárnom roku.Na Slovensku majú zamestnanci nárok na dvadsať dní dovolenky po odpracovaní 60 dní v kalendárnom roku. Zdroj: photl.com

Dovolenka pre zamestnancov je nevyhnutná na oddych a načerpanie nových síl do ďalšej práce. Bez dovolenky sa ľudský organizmus ťažko zregeneruje a človek stráca na produktivite. Aký dlhý čas majú zamestnanci vo svete na relax?

Na Slovensku majú zamestnanci nárok na dvadsať dní dovolenky po odpracovaní 60 dní v kalendárnom roku. Nárok na 25 dní dovolenky majú tí zamestnanci, ktorí v danom roku dovŕšili 33 rokov. Ak zamestnancovi nevznikol nárok na dovolenku za kalendárny rok, ani na jej pomernú časť, pretože nevykonával v kalendárnom roku u toho istého zamestnávateľa prácu aspoň 60 dní, zamestnanec má nárok na 1/12 dovolenky za každých odpracovaných 21 dní a túto dovolenku nie je možné krátiť z dôvodu práceneschopnosti.

Aj keď nás agentúra Bloomberg nezaradila do rebríčka krajín s platenou dovolenkou, Slovensko by sa s počtom dní platenej dovolenky umiestnilo na 17. Priečke aj spolu s Holandskom a Švajčiarskom.

Fakty o dovolenke:

  1. Priemerná dovolenka v Európskej únii je viac ako 20 dní, pričom je zákonom stanovená a preplácaná zamestnávateľom.
     
  2. V Poľsku majú zamestnanci nárok na 20 dní dovolenky po odpracovaní 10 rokov.
     
  3. V USA nie je zákonom upravená dĺžka dovolenky. Dĺžka dovolenky závisí od regiónu a od zamestnávateľa, častokrát si ju musí dojednať sám zamestnanec pri nástupe do pracovného pomeru.
     
  4. Najkratšiu dovolenku majú zamestnanci v ázijských krajinách. V Japonsku napríklad nemajú všetci zamestnanci nárok na platenú dovolenku. Postupne ju začínajú zavádzať kvôli vysokej úmrtnosti z prepracovania. V priemere mali Japonci zaplatených 10 dní dovolenky v roku.
     
  5. Rakúšania a Portugalci majú 35 dní platenej dovolenky v roku.

Rebríček krajín z najvyššou platenou dovolenkou v roku:

  1. Rakúsko (35 dní) a Portugalsko (35 dní)
  2. Nemecko (34) a Španielsko (34)
  3. Francúzsko (31) a Taliansko (31)
  4. Belgicko (30) a Nový Zéland (30)
  5. Írsko (29)
  6. Austrália (28)
  7. Veľká Británia (28)
  8. Nórsko (27)
  9. Grécko (26)
  10. Dánsko (25), Fínsko (25), Švédsko (25)
Viac o téme: Dovolenka Relax Oddych Platená Preplácaná
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: ami, Zdroj: Bloomberg

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy