Nepokazte si to v novej práci: Toto robte počas prvých dní a všetci si vás hneď zamilujú

interview, rozhovor, práca, jobinterview, rozhovor, práca, job

Zavolali vás na pohovor, ukázali ste, čo vo vás je, predviedli ste vaše kvality a dostali ste správu, že práca je vaša? Gratulujeme. Teraz je čas na optimizmus a vzrušenie, koniec koncov, práve toto môže byť tá práca, ktorá odštartuje vašu kariéru. To tiež znamená, že je čas sústrediť sa a čo najlepšie využiť túto príležitosť. Váš prvý deň v práci môže byť rozhodujúci - prvý dojem, ktorý vytvoríte, môže ovplyvniť to, ako vás vidí váš šéf a vaši spolupracovníci. Môže toho byť veľa, no nestresujte sa. Pripravte sa na prvý deň v novej práci pomocou týchto užitočných tipov.

Vhodne sa oblečte

Pri plánovaní prvého pracovného dňa by vašou prvou zastávkou mala byť stránka spoločnosti a jej sociálne médiá. Je táto spoločnosť formálna alebo neformálna? Možno je pracovný dress-code uvoľnený a džínsy sú normou. Nech je to akokoľvek, prispôsobte sa tak, Aby váš outfit zapasoval do nového prostredia. Ak máte pochybnosti, radšej sa oblečte formálnejšie. Vždy je lepšie do novej práce prísť slušne oblečený, ako sa celý deň cítiť nesvoj z deravých riflí, ktoré máte na sebe jediný z celej firmy

Naplánujte si cestu do práce

Tento jednoduchý krok vám môže ušetriť veľa rozpakov a pomôže vám urobiť dobrý prvý dojem. Jednou z najchytrejších vecí, ktoré musíte urobiť pred začatím v novej práci, je vopred si naplánovať najlepšiu cestu na vaše nové pracovisko. Venujte pozornosť tomu, aká hustá premávka býva na vašej trase počas ranných hodín. Ak si chcete byť naozaj istý, vyskúšajte si túto trasu ešte pred nástupom do práce. Akokoľvek dlho bude cesta trvať, príďte v prvý deň práce najmenej o 10 minút skôr. Ukázať sa trochu skôr je v poriadku, no meškanie by vám mohlo spôsobiť nepríjemnosti. Ak potrebujete trochu pomôcť, existuje veľa skvelých mobilných aplikácií, ktoré vám dochádzanie uľahčia.

Buďte pripravený pracovať

Najlepšia rada pre nové zamestnanie: Buďte pripravený na všetko. Niektorí nadriadení radi krstia nových zamestnancov tým, že ich hodia do vody. Ak sa vám to prihodí, buďte sebavedomý a ukážte, čo dokážete čo dokážete. Pýtajte sa otázky, ale nebojte sa ani vyriešiť nejaký problém samostatne.
Na druhej strane sa môže stať, že vám vaša nová spoločnosť dá do rúk orientačné materiály a nechá vás osamote. Popremýšľajte, čo všetko chcete vedieť o svojej novej práci a spoločnosti. Je pravdepodobné, že odpovede sú v orientačných materiáloch.

Pýtajte sa veľa otázok

Ako nový zamestnanec sa toho musíte naučiť veľa. Od toho, ako efektívne vykonávať svoju prácu, až po to, ako spoločnosť funguje. Nebojte sa klásť otázky, keď to potrebujete. Nikto neočakáva, že budete odborníkom hneď prvý deň v práci. Je lepšie sa pýtať, ak je vám niečo nejasné, ako sa učiť z chýb, ktorým ste sa mohli vyhnúť. Je pravdepodobné, že ostatní mali podobné otázky ako vy, takže sa nemusíte báť. Ak však na vašu otázku dostávate odpoveď, nezabudnite si ju vypočuť, aby ste sa nemuseli pýtať znovu a znovu.

Buďte priateľský

Byť priateľským je jedným z najlepších a najjednoduchších spôsobov, ako urobiť dobrý dojem v novom zamestnaní. Počas dňa budú vznikať príležitosti na rozhovor s novými ľuďmi - využite ich. Pravdepodobne sa budú chcieť rozprávať o vás, no nezabudnite sa ich spýtať aj na ich záujmy. Budete pre nich určite sympatickejší, ako osoba ktorá hovorí len o sebe. Takisto sa usmievajte (bez toho, aby ste to predstierali), aby ste svojim spolupracovníkom dali najavo, že sa tešíte na vašu spoluprácu.

Pamätajte si mená

Táto rada nie je úplne jednoduchá. Pravdepodobne sa počas prvého dňa v práci stretnete s mnohými ľuďmi a zatiaľ čo pamätať si mená je pre niektorých je ľahké, pre iných je to skutočný boj. Keď sa zoznamujete s niekým novým, zamerajte sa na to, čo hovorí. Keď povedia svoje meno, zopakujte si ho v hlave niekoľkokrát. Ak ste jedným z tých ľudí, ktorí zápasia s menami, vaším najlepším kamarátom by sa mal stať zápisník.

Prijmite pozvanie na obed

Ak budete mať šťastie, váš šéf alebo niektorí spolupracovníci vás pozvú v prvý deň práce na obed. Tento tip je skutočne jednoduchý – pozvanie prijmite. Obed je vynikajúcou príležitosťou na konverzáciu v neformálnom prostredí, dozviete sa viac o ľuďoch, s ktorými pracujete, prípadne sa dozviete, ako to v práci skutočne funguje. Ak sa konverzácia otočí smerom ku kancelárskym klebetám, nepridávajte sa. Venujte pozornosť tomu, kto hovorí najviac a poznačte si to. Pýtajte sa veľa otázok. Je to vynikajúca príležitosť na spoznanie vašich nových spolupracovníkov.

Zistite, s kým budete spolupracovať

Počas prvého dňa v práci skúste zistiť, kto sa stane súčasťou vášho každodenného pracovného života Pýtajte sa, aby ste si boli istý, že presne rozumiete tomu, čo robia a ako ich práca súvisí s tou vašou. Týmto spôsobom môžete okamžite odstrániť nepríjemné nedorozumenia. Dobré vzťahy s členmi vášho tímu vám môžu pomôcť naladiť sa na tú správnu vlnu a posunúť vašu kariéru vpred.

Váš prvý deň v novom zamestnaní by mal byť vzrušujúci - nie desivý. Pokiaľ ste pripravený a máte plán, pôjde vám to skvele. Pamätajte, že každá pracovná úloha je príležitosťou niečo sa naučiť, rásť a reprezentovať sa v pozitívnom svetle. Ľudia, s ktorými sa stretnete v prvý deň, môžu byť ľuďmi, s ktorými budete pracovať roky. Vykročte teda do nového zamestnania tou správnou nohou a očakávajte len to najlepšie.

Viac o téme: Tipy Ako na to Kolektív Kolegovia Zamestnanie Trh práce Nová práca
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Zdroj: themuse; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy