Korupcia na Slovensku nepozná hraníc: Takto ju vykynožíte aj na vašom pracovisku

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Korupcia je nečestná činnosť, počas ktorej človek zneužíva svoje postavenie a dôveru ostatných, aby dosiahol osobný zisk alebo inú výhodu pre seba či inú osobu. Napriek tomu, že si väčšina z nás ani neuvedomuje, že sa s ňou stretávame, je stále takmer každodennou súčasťou našich životov. Dokonca sa nejedná len o bonboniéry venované lekárom. Korupcia vo svojich mnohých podobách sa môže držať aj na vašom pracovisku, preto nezabúdajte mať oči otvorené.

 

Ako bojovať proti korupčnej činnosti pracovisku?

Kľúčovými nástrojmi v boji proti korupcii sú informovanosť a prevencia, za ktorých najefektívnejšie nástroje sa dajú považovať procesy ako minimalizovanie príležitostí, efektívne vedenie a dohľad, audity a preverovanie si uchádzačov skôr než ich prijmete. Minimalizovanie príležitostí pre korupciu znamená stanovenie a presné dodržiavanie postupov.


Mohlo by vás zaujímať: Ako si zachovať charakter? V práci, v podnikaní a politike​


Nikto nechce pochybovať o svojich kolegoch. V skutočnosti by sa väčšina ľudí nikdy nezapojila do podvodného či trestného činu, no musíme si uvedomiť, že stále existujú osoby, ktoré by dokázali podobne konať bez problémov. Vo viacerých firmách sa už stalo, že práve tí „dôveryhodní zamestnanci“ s najväčšou mocou a zodpovednosťou bez akéhokoľvek dohľadu a kontroly, mali na svedomí najväčšie korupčné škandály.

Dôvera je dôležitá, no pokiaľ si neuvedomujete možnosť korupcie, je možné, že prehliadnete hlavné príznaky. Často sa korupčné správanie zamieňa za chybu v administratíve, najmä v prípadoch keď sa jedná o kolegov, s ktorými dlhé roky pracujete.

Korupčné konanie sa môže prejaviť ako:

  • ponúkanie a branie úplatkov
  • využívanie vplyvu
  • vydieranie
  • podvod
  • krádež
  • sprenevera
  • daňové úniky
  • falšovanie
  • rodinkárstvo a zvýhodňovanie

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstockphotos.com

Ak chcete účinne zabrániť korupcii:

  1. Buďte si vedomí, ktoré oblasti sú ohrozené a venujte im zvýšenú pozornosť. Berte do úvahy aj príčiny korupčného správania ako napríklad finančné problémy, nespokojnosť s ohodnotením a pod. Podľa personálnej konzultantky zo spoločnosti  Lugera - The People Republic, Simony Bobockej „je možné korupciu v biznise minimalizovať aj jasnou a presnou špecifikáciou obchodných podmienok alebo zmlúv tak, aby nevznikol priestor na spochybnenie alebo voľnú interpretáciu“.
  2. Vo firme „buďte otvorení a o korupcii hovorte ako o nechcenom a neprípustnom aspekte vašej spoločnosti,“ vysvetľuje Adriana Žaludová, Branch Manager, Start People.
  3. Ako manažér preverte podozrenia a náležite potrestajte  vinníkov aj tých, ktorí sa korupcii prizerali. „Ľudia si musia byt istí, že ak na korupciu upozornia, nezačne sa im mstiť nadriadený alebo kolega, preto je nesmierne dôležité vytvárať na pracovisku priaznivú klímu tak, aby sa ľudia, ktorí sú čestní, nebáli na korupciu upozorniť,“ radí Zuzana Száraz, HR manager, Metro.
  4. Povedzte osobné „nie“ všetkému, čo vyzerá podozrivo, nesprávne či nelegálne a nebojte sa o tom povedať nadriadeným. Podľa zákona č.307/2014 o opatreniach súvisiacich s oznamovaním protispoločenskej činnosti, ktorý nadobudol platnosť v januári tohto roku je zamestnávateľ povinný zachovávať mlčanlivosť o totožnosti osoby, ktorá podala podnet, a teda „whistleblower“ nesmie byť z dôvodu oznámenia žiadnym spôsobom postihnutý, či prenasledovaný.
Viac o téme: Koniec Pomoc Korupcia Zabrániť Slovensko
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: ľgh; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy