Počas horúčav máte nárok na výhody: Firmy ich zabezpečiť musia, inak hrozí pokuta

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Pitný režim, postrekovanie hál vodou, či viaceré prestávky počas práce. Takýmito metódami bojujú firmy proti letným horúčavám.

"Vzhľadom na špecifiká hutníckej výroby nie je možné skrátenie pracovného času, avšak počas extrémnych horúčav dochádza k častejšiemu striedaniu zamestnancov na horúcich prevádzkach," uviedol hovorca U.S. Steel Košice Ján Bača. Zároveň povedal, že v pracovných halách, ale aj na technických zariadeniach sú namontované klimatizačné zariadenia. Okrem toho sa môžu zamestnanci počas práce schladiť aj vďaka ventilátorom a vodným tryskám. "Je možné použiť tiež chladiace vesty alebo čelenky," doplnil Bača.

Firmy dbajú aj na zabezpečenie pitného režimu pre pracovníkov. "Počas celého roka zabezpečujeme pre zamestnancov pitný režim, v lete sú tieto opatrenia ešte intenzívnejšie. Dodatočné nápoje sú distribuované operátorom priamo na výrobnú linku v závislosti od vývoja teplôt," priblížil vedúci oddelenia komunikácie a vzťahov s verejnosťou v spoločnosti Kia Motors Slovakia Miloš Ondruš.

Nápoje pre zamestnancov zabezpečuje aj spoločnosť Volkswagen Slovakia. "Počas horúcich dní zavádzame teplotné prestávky vo všetkých pracovných zmenách. Zamestnanci majú tiež k dispozícii neobmedzené množstvo tekutín v rámci pitného režimu," doplnil hovorca automobilky Vladimír Machalík.

Počas letných horúčav majú častejšie prestávky aj zamestnanci skupiny SHP. "Prijali sme viaceré opatrenia, akými sú pokyny na častejšie prestávky a dodržiavanie pitného režimu, ochladenie sa sprchovaním počas prestávok v šatniach, inštalácia dodatočného tienenia na presklené plochy, ochladzovanie striech vo vybraných výrobných halách vodou," uviedol vedúci firemnej komunikácie v skupine SHP Group Ladislav Faith.


Prečítajte si tiež: 5 tipov ako prežiť horúčavy v pracovnom nasadení: Vyzerajte profesionálne hoci je 30 stupňov​


Firmy poskytujú pracovníkom aj letné pracovné oblečenie. "Zamestnanci dostali takzvanú letnú verziu pracovného oblečenia z odľahčeného materiálu s vetraním po bokoch. Vo všetkých výrobných halách je zabezpečená zvýšená intenzita ventilácie, výmeny vzduchu a svetlíky sa zakrývajú," dodal Ondruš.

Napriek tomu, že firmy realizujú opatrenia v čase horúčav dobrovoľne, niektoré povinnosti im nariaďuje aj zákon. Za bezpečnosť a zdravie zamestnancov totiž zodpovedá zamestnávateľ, ktorý musí zabezpečiť vhodné pracovné podmienky na ochranu zdravia zamestnancov. Na podmienky na pracoviskách dozerajú nielen inšpektoráty práce, ale aj regionálne úrady verejného zdravotníctva.

Zamestnávatelia musia napríklad zabezpečiť pracovníkom pitný režim. Postačuje napríklad aj prístup k bežnej pitnej vode z verejnej vodovodnej siete na mieste výkonu práce. Taktiež by mali firmy prijať aj k technické alebo organizačné opatrenia, napríklad počas výroby by mali zvýšiť počet prestávok.

Firmy za porušenie predpisov bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci zamestnancov môžu dostať pokutu. 

Viac o téme: Voda Práca Firma Pitný Režim Horúčava Nárok Horúco
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy