Poradie narodenia a kariérny osud: Ako vaše miesto v rodine formuje vašu profesionálnu dráhu

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Psychológovia sa podľa Child Development Institute zhodujú, že poradie, v ktorom sa narodíte dokáže do veľkej miery ovplyvniť, akým človekom sa stanete. Či ste prvorodení, prostrední, najmladší, jedináčik, alebo pochádzate z dvojčiat, každá z týchto pozícii v rámci rodiny vás ovplyvní inak. Aký efekt majú na vašu kariéru?

Prvorodení

Najstaršie deti v rodine musia vynikať v škole, aspoň rodičia na ne kladú v tejto oblasti vysoké nároky. Majú o 16% vyššiu šancu ako ich súrodenci získať niekoľko titulov, čo súvisí aj s ďalším postupom v kariére. Volia zamestnania, ktoré vyžadujú vyšší level vzdelania ako napríklad medicína či ekonómia a sú zvyknutí prekonávať sa i pracovať dovtedy, kým nedosiahnu vrchol. Väčšina výkonných riaditeľov sa narodila ako prvorodení.

Prostrední

Prostrední súrodenci sú z domu zvyknutí vychádzať s rôznymi typmi ľudí, a preto inklinujú k zamestnaniam, ktoré vyžadujú interpersonálne zručnosti či skupinovú spoluprácu. Stredným deťom sa darí v sociálnej sfére ako i v profesionálnom športe.

Najmladší

Zvyknutí dostať všetko, čo si zmyslia i na množstvo pozornosti, miláčikovia rodiny zvyknú inklinovať k umeleckej a tvorivej pracovnej činnosti ako napríklad herectvo, maliarstvo či písanie kníh. Keďže rodičia na najmladších kladú menej nárokov, v škole sa zvyknú flákať.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstockphotos.com

Jedináčikovia

Jedináčikovia podobne ako prvorodení majú tendenciu ísť tvrdo za úspechom. Prácou zvyknú prekonávať obavy zo straty pozície na vrchole a v očiach svojich rodičov.

Dvojčatá

Dvojčatá vynikajú najmä v zamestnaniach, v ktorých môžu pracovať spolu, pretože ich spája silné puto. Nemajú potrebu navzájom súperiť a čas najradšej trávia v spoločnosti toho druhého. Najviac sa im darí v podnikaní.

Viac o téme: Práca Kariéra Súrodenec Jedináčik Prvorodený
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: businessinsider.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy