Úspešní slovenskí manažéri porozprávali o pracovnom čase a produktivite

Michal Truban, Michal Meško, Lukáš BakošMichal Truban, Michal Meško, Lukáš Bakoš Zdroj: Koláž/red.

Nie je podstatné, koľko hodín strávi človek v práci. Ideálny počet odrobených hodín je individuálny. Dôležité je, aby bol človek šťastný. Keď sa trápi aj 2 hodiny, je to priveľa. Takýto má názor Lukáš Bakoš, managing director z Maxman Consultants. Pozývame vás k rozhovoru, pri ktorom sme vyspovedali aj ďalších dvoch manažérov, Michala Trubana z Websupportu a Michala Meška z Martinusu.

 

Keby ste sa mohli rozhodnúť, z akého miesta budete vykonávať vašu pravidelnú pracovnú činnosť, kde by to bolo? Aké veci by vás obklopovali?

Michal Truban, zakladateľ Websupport.sk: Určite by to bolo z miesta, ktoré mám vyhradené na prácu. Takéto miesto by sa nemalo miešať s miestom na oddych. U nás vo firme máme povolený remote (čiže prácu z domu) a sám viem, aké je ťažké byť produktívny doma, keď na to nie je človek zvyknutý. Osobne mám veľmi rád openspace so slúchadlami. Viem sa sústrediť na prácu a podvedome vnímam pohyb okolo, čo ma určitým spôsobom motivuje.

Michal Meško, CEO Martinus.sk: To sa u mňa celkom mení. Dokážem pracovať z kancelárie, z domu, z kaviarne a každé miesto má niečo do seba, svoje výhody. Najradšej pracujem vo vlaku, pretože tam zvykne byť mizerný internet a tak mám čas venovať sa veciam, na ktoré sa môžem sústrediť.

Lukáš Bakoš, managing director Maxman Consultants: Nie je pre mňa podstatné, aké miesto by to bolo. Dôležité je, aby ma obklopovali správni ľudia a aby tam bolo pripojenie na internet.

Michal Truban, zakladateľ Websupport.sk Galéria fotiek (5) Zdroj: Facebook.com/Michal Truban
Michal Meško, CEO Martinus.sk: Galéria fotiek (5) Zdroj: red.
Lukáš Bakoš, managing director Galéria fotiek (5) Zdroj: red.

Dovolili by ste aj vašim zamestnancom pracovať z takéhoto miesta?

Michal Truban, zakladateľ Websupport.sk: Určite áno.

Michal Meško, CEO Martinus.sk: V rámci Martinusu nemáme žiadne striktné pravidlá na to, odkiaľ ľudia pracujú – samozrejme, sú pozície, kde sa práca napríklad z domu alebo v úplne ľubovoľnom čase robiť nedá a je viazaná na konkrétne miesto a čas, ale kdekoľvek, kde to ide, sa snažíme ľuďom dávať slobodu ohľadom miesta aj času, kedy pracujú.

Lukáš Bakoš, managing director Maxman Consultants: Samozrejme, veď by to boli tí, čo ma tam obklopujú.

Kde alebo z čoho čerpáte inšpiráciu? Je dôležitá k vašej práci?

Michal Truban, zakladateľ Websupport.sk:  Inšpirácia je určite dôležitá. Ja ju čerpám z kníh, prípadne z iných ľudských a firemných príbehov alebo životopisov.

Michal Meško, CEO Martinus.sk: Inšpiráciu často čerpám v knihách a príbehoch iných firiem a ľudí, najmä v rôznych biznisoch odlišných od nášho, pretože tam sa dajú zvyčajne nájsť zaujímavé nápady, ktoré sa potom dajú uplatniť napríklad aj v knižnom biznise. Niekedy inšpirácia príde počas behu, potom sa zvyknem o to rýchlejšie ponáhľať domov, aby som si nápad hneď zapísal, alebo na ňom mohol začať robiť.

Lukáš Bakoš, managing director Maxman Consultants:  Budem sa opakovať, ale zo všetkého najviac ma inšpirujú ľudia, ktorými som obklopený. Takáto inšpirácia je k mojej práci dôležitá.

Koľko hodín by mal podľa vás pracovať manažér a rádový pracovník počas dňa? Existuje podľa vás ideálny počet pracovných hodín?

Michal Truban, zakladateľ Websupport.sk: Záleží to od profesie. Z mojej praxe viem, že ak človek robí sústredene, tak reálnou prácou strávi maximálne pár hodín denne. Problém je, že ľudia sedia v práci 8-10 hodín denne. Keby vybrali najprioritnejšie veci, skrátili a vypustili niektoré meetingy, prestali čítať a kontrolovať sociálne siete, tak už doobeda nemajú čo robiť. Samozrejme úplne iné je to na oddeleniach ako helpdesk, atď.

Michal Meško, CEO Martinus.sk: Je to asi veľmi individuálne. Pre niekoho to môže byť sedem hodín denne, pre iného desať. Keď človeka práca baví, často dokáže pracovať bez toho, aby pozeral na hodinky „kedy už padne“. Samozrejme, netreba to preháňať a pri všetkých pozíciách, vrátane manažérskych, by mali existovať určité hranice, aby bol daný spôsob práce aj dlhodobo udržateľný.

Lukáš Bakoš, managing director Maxman Consultants: Podľa mňa sa nedá stanoviť presný počet hodín, dôležitá je trvalá udržateľnosť. Ideálny počet odrobených hodín je veľmi individuálny – podstatné je, aby bol človek šťastný. Keď sa v práci trápi aj 2 hodiny sú priveľa.

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 5
Viac o téme: Martinus Lukáš bakoš Manažéri Websupport Pracovné miesto Produktivita Pracovný čas Úspešní manažéri Michal truba Nichal meško Masmann consultants
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Foto: red.

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy