9 užitočných rád, ako by malo vyzerať vaše pracovisko

Na pracovisku trávite viac než tretinu dňa, tak prečo si z neho neurobiť príjemné a pohodlné miesto?Na pracovisku trávite viac než tretinu dňa, tak prečo si z neho neurobiť príjemné a pohodlné miesto? Zdroj: thinkstock.com

Na pracovisku trávite viac než tretinu dňa, tak prečo si z neho neurobiť príjemné a pohodlné miesto? Interiérová dizajnérka vám poradí, ako si správne zariadiť pracovné miesto a čo by v ňom nemalo chýbať.

 

„Venujte trochu pozornosti veciam, ktoré vás pri práci ovplyvňujú a upravte si ich podľa vašich potrieb a predstáv. Získate väčšiu psychickú pohodu, ako aj zdravšie prostredie pre vykonávanie pracovnej činnosti,“ hovorí Blanka Talostanová, interiérová dizajnérka zo štúdia CasaBlancaDesign.sk.

 

Ilustračné foto Galéria fotiek (12) Zdroj: thinkstock.com
Ilustračné foto Galéria fotiek (12) Zdroj: thinkstock.com

 

1. Pracovný stôl

Výber vhodného kancelárskeho stola závisí od typu práce, ktorú vykonávate. Ak pracujete prevažne na počítači, stačí vám aj menší stôl. Ak však pri svojej práci často píšete, kreslíte alebo sa jednoducho potrebujete na stole rozložiť, budete potrebovať dostatočne veľký stôl. Počítajte s tým, že značnú časť zaberú veci, ktoré potrebujete mať po ruke (monitor, klávesnica, telefón, stolová lampa, kalendár alebo stojany na perá).

Nemôžete si dovoliť veľký stôl, ale potrebujete viac priestoru? Tento problém vám pomôže vyriešiť stolový paraván, na ktorý môžete umiestniť poličku alebo držiak na perá či iné pomôcky.

Stolový paraván Galéria fotiek (12) Zdroj: pinterest.com

2. Kancelárska stolička

Pokiaľ patríte k tým, ktorí pracujú v kancelárii, je pravdepodobné, že väčšinu svojho pracovného času trávite práve sedením na stoličke. To, ako a na čom sedíte, významne ovplyvňuje váš pracovný výkon, ale hlavne vaše zdravie. Preto by ste výberu kvalitnej stoličky a správnemu sedeniu mali venovať dostatok pozornosti. 

Súčasný trh ponúka množstvo kancelárskych stoličiek. Tie kvalitnejšie dokonca uvádzajú aj odporúčanú dobu sedenia. Správnym sedením na správnej stoličke prispejete k zdravému pracovnému prostrediu.

Kancelária Galéria fotiek (12) Zdroj: thinkstock.com

3. Osvetlenie

Ďalším dôležitým faktorom ovplyvňujúcim pracovné prostredie je správne osvetlenie. Nepochybne najlepším svetelným zdrojom je denné svetlo. Vhodné je umiestniť stôl k oknu tak, aby naň svetlo dopadalo zboku.  Ak takúto možnosť nemáte, je dôležité zabezpečiť dostatočné osvetlenie celého pracovného priestoru, ako aj priame osvetlenie stola vhodnou stolovou lampou.

Kancelária Galéria fotiek (12) Zdroj: thinkstock.com

4. Tieniaca technika

Ak máte to šťastie, že je vo vašej kancelárii zabezpečený dostatočný prísun denného svetla, určite váš monitor zasiahli slnečné lúče. Ako ochrana proti nežiaducemu slnečnému žiareniu slúžia externé či interiérové žalúzie. Klasické horizontálne žalúzie sú nenáročným a praktickým riešením pre plynulú reguláciu osvetlenia v miestnosti. Na zatienenie veľkých okenných plôch sú zase vhodné vertikálne žalúzie alebo posuvné panelové steny. 

Tieniaca technika v kancelárii Galéria fotiek (12) Zdroj: pinterest.com

5. Rastliny

Jednou z vecí, ktoré by na vašom pracovisku určite nemali chýbať, sú rastliny. Pozitívny vplyv zelene na organizmus a psychiku už potvrdilo mnoho výskumov. Prítomnosť čo i len jedinej rastlinky redukuje stres, zlepšuje výkon a prináša dobrú atmosféru. Rastliny sú zároveň vhodnou dekoráciou, ktorá z vášho pracoviska urobí útulnejšie a príjemnejšie miesto. 

Kancelária Galéria fotiek (12) Zdroj: thinkstock.com

6.  Flipcharty a kreatívne tabule

Efektívnou vizuálnou pomôckou, užitočnou pri prezentáciách, brainstormingoch či na zapisovanie vlastných myšlienok, je flipchart, resp. tabuľa. Určite by nemala chýbať v rokovacích miestnostiach. Ak máte čo i len trochu tvorivú prácu, môže byť táto pomôcka užitočná aj vo vašej kancelárii. Umožní vám vidieť vaše nápady z inej perspektívy a zároveň sa aspoň na chvíľu „odlepiť“ od počítača.

Kancelária Galéria fotiek (12) Zdroj: thinkstock.com

7. Nástenka

Aj v  dnešnom svete internetovej komunikácie je nástenka vo firmách stále obľúbeným komunikačným nástrojom. Firma tak môže efektívne informovať svojich zamestnancov o rôznych akciách, podujatiach či podnikových víziách. Nástenka môže plniť aj motivačnú funkciu, keď slúži na umiestnenie kreatívnych nápadov zamestnancov. Pri vašom pracovnom stole môže poslúžiť ako „neprekliknuteľná“ pripomienka povinností, inšpirácii či čohokoľvek, čo potrebujete mať neustále na očiach.

Kancelária Galéria fotiek (12) Zdroj: thinkstock.com

8. Oddychová zóna

Takzvané relax zóny sú dnes súčasťou takmer každého pracovného priestoru. Na pracoviskách typu open space sú vytvárané samostatné miestnosti, kde si môžete v rámci prestávky odbehnúť na kávu a porozprávať sa s kolegami. Ak pracujete v uzavretých kanceláriách, zariaďte si neformálne sedenie. Postačí aj menšia sedačka alebo kreslo so stolíkom. Ten poslúži na prijímanie návštev a zároveň ako vaše súkromné relaxačné miesto, kde si aspoň na chvíľu oddýchnete od počítača a v pokoji vypijete šálku kávy.

Kancelária Galéria fotiek (12) Zdroj: thinkstock.com

9. Obrazy a fotografie

Umiestnite vo svojom zornom poli obraz alebo obľúbenú fotografiu. Skrášlia váš pracovný priestor a pohľad na obrázok prírody zároveň poskytne príjemný oddych pre vaše oči. 

Kancelária Galéria fotiek (12) Zdroj: thinkstock.com

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 12
Viac o téme: Kancelária Pracovisko Office Blanka talostanová Casablancadesign
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Thinkstock.com, Zdroj: Blanka Talostanová

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy