Američania sa priznali: Do práce sme prišli pod vplyvom marihuany

Skoro desať percent Američanov sa priznalo, že do práce prišli pod vplyvom návykovej látky marihuany. Skoro desať percent Američanov sa priznalo, že do práce prišli pod vplyvom návykovej látky marihuany. Zdroj: thinkstock.com

Skoro desať percent Američanov sa priznalo, že aspoň raz prišli do práce pod vplyvom návykovej látky marihuany. Napriek tomu, že v niektorých štátoch Ameriky je táto látka legálna, až 80 percent z opýtaných uviedlo, že drogu získalo drogu nelegálnym spôsobom.

Takéto odhalenie priniesol najnovší prieskum technologického magazínu Mashable. Do prieskumu sa zapojilo 534 Američanov, z ktorých 48,1 percent boli ženy a 51,9 percent muži. Najpočetnejšiu skupinu tvorili ľudia vo veku 45 až 60 rokov (33,6 percent) a vo veku od 30 do 44 rokov (32,8 percent). Najvyššie dosiahnuté vzdelanie bolo pritom vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa (37,3 percent) a stredoškolské vzdelanie (30,3 percent).

Marihuanu je možné voľne zakúpiť v dvoch štátoch Ameriky – vo Washingtone a Coloráde, v 23 štátoch iba na medicínske účely. Na lekársky predpis dostalo drogu až 28,28 percent ľudí. V prieskume sa priznali, že po užití látky prišli do práce. Ďalších 7,28 percent opýtaných uviedlo, že liek užíva na rekreačné, nie liečebné účely.  Aj keď je rizikové prísť do práce pod vplyvom návykovej látky, vo väčšine amerických pracovísk nemôžu od zamestnancov žiadať, aby sa podrobili drogovému testu. Neznamená to však, že by títo zamestnanci nemohli prísť o prácu.

Zaujímavé údaje z prieskumu:

  1. 9,74 % ľudí prišlo do práce pod vplyvom marihuany.
  2. 80,77 % ľudí ju získalo nelegálnym spôsobom.
  3. 3,37 % sa vyjadrilo, že do práce prišli pod vplyvom inej nelegálnej návykovej látky.
  4. 28,28 % ľudí prišlo do práce pod vplyvom predpísanej návykovej látky.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstock.com

Viac o téme: Pracovisko Droga Marihuana Američania Amerika Návyková látka Pracovná morálka
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Zdroj: mashable.com, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy