Návod, ako nájsť šťastie k práci

Šťastie k práci je možné nájsť. Stačí ho iba objaviť.Šťastie k práci je možné nájsť. Stačí ho iba objaviť. Zdroj: photl.com

Šťastie nie je ďaleko, je tak blízko vám, ako sa len dá. O tom, ako sa dá nájsť šťastie v práci, nám prezradila Eva Stanová, ktorá po rokoch opäť objavila svoju tvorivosť a nasmerovala sa na správnu životnú cestu.

Osobné šťastie nie je možné oddeliť od šťastia pracovného.  Viete, ako vzniká a do akej miery ho môžeme ovplyvňovať? Medzi ľuďmi všeobecne prevláda presvedčenie: „Šťastie je len muška zlatá.“ Čo si myslíte, je to naozaj tak alebo je možné vytvárať si šťastie?

Eva Stanová, ktorá teraz v rámci kurzov pomáha ľuďom nájsť šťastie v práci, si v živote prešla rôznymi situáciami, šťastnými aj tými menej šťastnými. Ako sama hovorí, každá situácia jej priniesla hodnotné informácie pre ďalšie kroky na jej ceste. Jej príbeh začal, keď sa prichytila, ako sedí nešťastná v práci. Nevedela, ako ďalej. Vedela však, že takto to už ďalej nepôjde.

„Bezmocnosť a veľký strach z toho, že by sa mi nemohla naplniť moja predstava o práci, ma doviedli k rozhodnutiu. A to mi dalo silu konať. Kráčala som krok za krokom a veci sa začali diať. Zrazu som mala silu požiadať o mesačnú dovolenku, pričom rok predtým som so stresom zvládla iba dva týždne,“ hovorí Eva Stanová a pokračuje v rozprávaní ďalej:

„Po roku som rozhodla zo zamestnania odísť a začala som si postupne plniť svoje sny. Nie každý krok mi splnil moje očakávania, no získala som niečo oveľa dôležitejšie -  nové poznanie o sebe, o tom, čo chcem a po čom túžim."

Kroky k dosiahnutiu šťastia

„Ak sa teraz obzriem o desať rokov späť, kedy som vykročila na cestu objavovania seba a svojho šťastia, najťažšie bolo odpustiť si. Odpustiť to, čo som vedela, že mám urobiť, no neurobila som to,“ hovorí Stanová.

Dôvodov, prečo tak neurobila skôr bolo viacero. Určite ich poznáte aj vy: únava, stres, pohodlie v zóne komfortu, strach a nedôvera v seba. To boli hlavní nepriatelia.

Ak chcete v sebe pocítiť šťastie, prvým krokom k jeho dosiahnutiu je odpustenie. Metód na odpustenie je v dnešnom svete preplneného internetu informáciami neúrekom.

„Na jednej strane je to veľká výhoda v porovnaní s obdobím,  keď som začínala, na druhej strane nevýhoda ako si z tohto extrémneho množstva vybrať tú správnu informáciu. Tie najvýznamnejšie, ktoré pomohli mne som uviedla vo svojej knihe Objavte seba, objavte šťastie,“ prezrádza Eva Stanová.

Eva postupným niekoľkoročným testovaním na sebe zistila, že jej najlepšie fungujú metódy, ktoré jej dávajú vnútorné odpovede. Ako povedala, nie sú síce také jednoduché ako keď dostanete odpoveď na sedení u poradcu alebo na seminári, ale väčšia časová investícia sa oplatí. Vráti sa v podobe prevzatia 100% zodpovednosti za pracovnú ale i osobnú oblasť života. Vašou odmenou bude sloboda a šťastie.

Druhým krokom k dosiahnutiu šťastia je prevzatie zodpovednosti za svoj život. Čo to znamená? Prijatie skutočnosti, že čokoľvek vo svojom živote máme, sme si vytvorili svojim cítením, myslením, konaním a máme možnosť to zmeniť.

„Viem, že častokrát sa javia udalosti, že to nie ja, veď to ten druhý, napríklad v takej oblasti práce. Skontrolujte si vaše myšlienky, emócie, činy.  Mali ste postoj toho najlepšieho zamestnanca alebo ste sa obávali, že prídete o svoju prácu alebo ste mali strach z toho, že nie ste dosť dobrí,“ takého otázky vám radí položiť Eva Stanová.

Neprestávajte snívať

Eva Stanová neprestala snívať ani po dosiahnutí šťastia. Jej víziou je, aby čo najviac ľudí na svete si dovolilo luxus, aby poznali seba, svoje túžby a mali silu na ich napĺňanie.

„Napĺňa ma sprevádzanie ľudí na ich ceste k šťastiu, či už cez osobný plán šťastia, písanie, kurzy i projekty šťastia. Každý jeden krok človeka k poznaniu a naplneniu jeho sna ma napĺňa šťastím. To je pre mňa tá najvyššia hodnota, ktorú viem odovzdať,“ hovorí  Stanová.

Nájdite svoje šťastie v práci

Čo je najpodstatnejšie v šťastnej práci? Poznať svoju túžbu, po čom bytostne túžite. Práve ona vás naplní silou a vďaka nej jednoducho zvládnete všetko, čo budete potrebovať na vytvorenie šťastnej práce. Keď uvidíte obraz šťastnej práce, cítite šťastie z tejto predstavy, počujete ocenenie spokojných ľudí, ktorým priniesla hodnotu, vtedy ste na začiatku vašej cesty.  

Viac o téme: Práca Šťastie Radosť Eva Úsmev Stanová
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Eva Stanová

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy