Pozor na jedovatých kolegov: Môžu vás zničiť, odhaľte ich zavčasu!

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Určite ste už mali tú česť stretnúť niektorých z nich. Kolegu, ktorý s prehľadom zvládne každú úlohu, no na porade vás nepustí k slovu, či toho, čo spraví možné aj nemožné, aby vyšiel klientovi v ústrety, no len preto, aby sa predviedol, alebo pracovníka obchodu, ktorí do firmy prináša peniaze, ale zhadzuje všetkých vo svojom okolí. Podobných ľudí odborníci nazývajú „toxickými“ a vo firme dokážu narobiť toľko škody, že ju už nikto nezachráni.

Výskumníci z Harvard Business School spracovali údaje pochádzajúce od viac než 50-tisíc pracovníkov, ktorí dostali výpovede v jedenástich spoločnostiach a zistili, že jediný toxický zamestnanec stojí viac než 10-tisíc eur, pretože toľko firma musela minúť, aby nahradila všetkých ľudí, ktorí odišli kvôli nemu. Keby zamestnávateľ najal priemerného človeka, ktorý by nemal príznaky „pracovnej toxicity“ bol by na tom dvakrát lepšie. Každá spoločnosť by preto mala byť schopná identifikovať takto problémových pracovníkov.


Prečítajte si tiež: 10 typov toxických ľudí, ktorí z vás vysávajú život: Na týchto si určite dajte pozor!​


Michael Housman a Dylan Minor zostavili súbor vlastností toxického jedinca, na základe ktorého ho môžete úspešne identifikovať a následne sa mu vyhnúť.

Toxický jedinec je:

  1. Egocentrický
  2. Prehnane sebavedomý
  3. Pohŕdavý ohľadom pravidiel
  4. S vysokou pravdepodobnosťou obklopený inými toxickými jedincami
  5. Veľmi nízko alebo vysoko postavený
  6. Vysoko produktívny
  7. Rýchly, no nie vždy dôsledný
Viac o téme: Práca Pracovník Kolega Toxický
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: independent.co.uk; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy