7 dôvodov, prečo vás ľudia nemajú radi: Robíte tieto veci aj vy?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Existuje mnoho spôsobov, ako odstrašiť ľudí vo svojom okolí. V skutočnosti väčšina z nich ani nevyžaduje veľa námahy. Niekedy dokonca postačí jeden pohľad na vašu činnosť na sociálnych sieťach či krátke osobné stretnutie, aby si ľudia uvedomili, že s vami jednoducho nechcú stráviť viac času. Zaujímalo by vás, čo dokáže spôsobiť, že vás ľudia nemajú radi?

Ak si nikoho nechcete pohnevať, mali by ste si dávať pozor práve na tieto činnosti – pri osobných stretnutiach či online, je totiž pravdepodobné, že ste si na ne zvykli aj vy.

7 vecí, ktoré môžu za to, že vás ľudia nemajú radi:

  1. Skrývate svoje emócie
    Úprimný prejav emócii sa zdá byť lepšou stratégiou ako jej potláčanie. Účastníci výskumu označili ľudí, ktorí sa snažili skrývať svoje emócie za menej sympatických, zatiaľ čo ocenili tých, ktorí pocity prežívali autenticky. 
  2. Správate sa príliš milo
    Môžete si myslieť, že ľudí si získate altruistickým správaním, no  vedci tvrdia niečo iné. Výskum na Washington State University z roku 2010 dokázal, že ľudia, ktorí sa snažia byť milí, pôsobia na svoje okolie presne naopak. Zatiaľ čo niektorí z účastníkov ich považovali za podozrivých, iní si mysleli, že kvôli nim vyzerajú zle. 
  3. Zdieľate príliš veľkého množstva fotografií na sociálnych sieťach
    Výskumníci zistili, že príliš veľa fotografií na Facebooku, môže zničiť vaše reálne vzťahy. Autor štúdie doktor David Houghton ako dôvod uviedol, že blízki priatelia a príbuzní nedokážu dôverovať ľuďom, ktorí zdieľajú príliš veľa fotografií samého seba.
  4. Máte príliš veľa alebo príliš málo priateľov na Facebooku
    V jednej štúdii z roku 2008 dostali študenti za úlohu hodnotiť fiktívne profily na Facebooku. Ukázalo sa, že sa im nepozdávali ľudia, ktorí na sociálnej sieti mali menej než sto a viac ako tristo priateľov. Zatiaľ čo ľudia s málo známosťami sa im zdali byť antisociálni, tých s väčším počtom považovali za príliš zameraných na online priateľstvá.
  5. Odhaľujete niečo veľmi osobné už na začiatku vzťahu
    Psychológovia tvrdia, že ak niekomu prezradíte veľmi intímnu skutočnosť, už krátko po tom, čo ste sa spoznali  – napríklad, že vaša sestra podvádza svojho manžela  – môžete pôsobiť neisto a stratiť jeho sympatie.
  6. Vypytujete sa bez toho, aby ste hovorili o sebe
    Štúdia Susan Sprecherovej hovorí o tom, že výmena osobných informácií musí byť v procese zoznamovania sa vzájomná. Ľudia vám zvyčajne prestanú dôverovať, keď sa o niečo podelia a vy im to nevrátite rovnakým dielom.
  7. Profilovú fotografie fotené veľmi zblízka
    Výskum naznačuje, že tvár sfotografovaná zo vzdialenosti len 45 centimetrov je považovaná za menej dôveryhodnú, atraktívnu a kompetentnú, než tie odfotené z diaľky aspoň 135 centimetrov. 
Viac o téme: Výskum Vedec Dôvod Zvyk Činnosť Neznášať Nemať rád
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: businessinsider.com; Foto: Diskusie v paláci, thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy