Nedovoľte, aby po vás šliapali: Držte sa týchto 5 rád

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Nechať ostatných, aby vám rozkazovali je jednoduché, no určite to pre vás nie je dobré. Psychoterapeutka Amy Morinová vysvetľuje, že ľudia sa vzdávajú svojej moci vtedy, keď nemajú dostatočné fyzické a emocionálne hranice. Psychicky silní jedinci sa naopak moci nevzdávajú , lebo vedia, že by to mohlo negatívne ovplyvniť ich kariéru, vzťahy a sebavedomie. Morinová však podotýka, že všetci od generálnych riaditeľov až po vládnych úradníkov sa jej priznali, že je to tvrdý boj.

„Je jasné, že aj skutočne mocným ľuďom sa stáva, že sa nechávajú ovplyvniť tým, že obviňujú ostatných z toho ako sa cítia. Niekedy si tiež uvedomujú, že trávia príliš veľa času a energie premýšľaním o negatívnych ľuďoch,“ vysvetľuje Morinová.

Ako sa psychicky silní ľudia chránia, aby ich iní neovládali?

1. Určte si v kontakte s ľuďmi zdravé emocionálne a fyzické hranice

Keď máte pocit, že by ste sa mohli nahnevať alebo hrozí stres, položte fyzické a emocionálne hranice a nedovoľte, aby ich iní narušili. „Niektorí ľudia sa pravdepodobne nahnevajú, keď určíte obmedzenia, no to nemusí nutne znamenať, že robíte niečo zlé,“ tvrdí psychoterapeutka.

Napríklad, vždy keď poviete, že urobíte niečo, čo naozaj robiť nechcete, dávate inej osobe nad sebou moc. Podobne to funguje aj vtedy, ak sa vám nepáči ako s vami zaobchádzajú, no odmietate sa za seba postaviť.

2. Správajte sa proaktívne vedomými rozhodnutiami o tom, ako budete ostatným odpovedať

Začať treba tým, že si premyslíte a uvedomíte, ktorí ľudia s najväčšou pravdepodobnosťou vo vás dokážu vzbudiť to najhoršie. Vyhnúť sa neproduktívnym hádkam a udržať svoje nervy na uzde za všetkých okolností je totiž veľmi dôležité.

„Spravte vedomé rozhodnutie správať sa v súlade so svojimi hodnotami, a to aj napriek okolnostiam.“

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstockphotos.com

3. Prevezmite plnú zodpovednosť za to, ako sa rozhodnete tráviť svoj čas a míňať energiu

Prestaňte sa konečne cítiť ako obeť iných ľudí a všetko čo robíte, majte pod kontrolou vy.

„Namiesto trvania na tom, že musíte tráviť čas so svojou svokrou, uvedomte si, že máte na výber.“ Podobne to funguje s prácou nadčas. „Netrvajte na tom, že kvôli šéfovi musíte pracovať nadčas. Nemusíte. Zrejme to bude mať následky, no voľba zostáva na vás,“ objasňuje Morinová. Ak ste dlhodobo nespokojní, asi je načase zmeniť zamestnanie.

4. Rozhodnite sa odpustiť bez ohľadu na ospravedlnenia či nápravy

„Čakanie na to, že sa vám niekto ospravedlní, aby ste boli schopní odpustiť, mu dáva nad vami moc. Vzdajte sa zranenia, bolesti či hnevu pre svoje vlastné dobro, pretože je možné, že sa ľútosti nikdy nedočkáte.“

Pestovanie zášti ublíži len a len vám. Voľba odpustiť a preniesť sa cez negatívne zážitky je vaša.

5. Buďte ochotní skúmať spätnú väzbu a kritiku bez unáhlených záverov

Bez ohľadu na váš odbor alebo pracovné zaradenie, skôr či neskôr dostanete nejakú spätnú väzbu – pozitívnu i kritickú. V oboch prípadoch, špeciálne v prípade tej negatívnej, je dôležité, aby ste ju nenechali ovplyvniť ako o sebe zmýšľate. Automatický prechod do defenzívy či prijímanie kritiky ako pravdivej nie je nápomocné.

Viac o téme: Hranice Prijímať Rozkazovať Postaviť sa
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: businessinsider.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy