Správajú sa vaši kolegovia hrubo a nezdvorilo? Psychológovia odhalili príčinu

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinstockphotos.com

Každý deň zažívame hrubosť a nezdvorilosť – od jednoduchých urážok a nepríjemných poznámok až po zámerné vylúčenie zo skupín. Podobné správanie je tolerované nielen v bežnom živote, ale i na pracovisku. Prečo tak robia už dospelí ľudia?

Vysoká intenzita negatívneho správania, ako je zneužívanie, agresia a násilie, je škodlivá. Zdá sa, že hrubé a nezdvorilé správanie rovnako. Rastúce množstvo výskumov poukazuje na to, že ak sme obeťami či svedkami takéhoto správania, dokáže to záporne ovplyvniť náš výkon, kreativitu, dokonca i ústretovosť, a to stále nie je všetko.

Hrubosť je nákazlivá

Výskumníci na University of Florida sa zamerali na fenomén nákazlivosti hrubého správania. Štúdia s cieľom zistiť, či hrubosť môžete „chytiť“ podobne ako chrípku, sa uskutočnila v priebehu siedmich týždňov na študentoch kurzu rokovania. Účastníci o výskume nevedeli a nemali ani zadané správať sa nepríjemne, jednoducho len hodnotili stupeň hrubosti ich konverzačného partnera.

Zarážajúce výsledky dokazujú, že hrubosť je nákazlivá. Ak jeden z rokujúcich mal pocit, že jeho partner sa k nemu správa nezdvorilo, pri ďalšom rokovaní dostal rovnaké hodnotenie. Zaujímavý je aj fakt, že efekt je dlhotrvajúci, pretože negatívne naladený účastník bol počas debaty hrubý aj po uplynutí siedmich dní od zlej skúsenosti.


Prečítajte si tiež: Kolegom radšej nedôverujte úplne: Nikdy im neprezraďte týchto 5 informácií​


Prečo sa hrubosť šíri?

Predchádzajúce výskumy ukázali, že emócie ako i správanie dokážu byť sociálne nákazlivé. Napríklad, keď ste medzi šťastnými usmievajúcimi sa ľuďmi, po čase sa začnete usmievať a tešiť aj vy, čo sa zvyčajne popisuje ako jednoduché podvedomé mimikry.

Podobne, keď zažívame sociálne podnety (rozhovor so spolupracovníkom), tie môžu aktivovať koncepty hlboko v podvedomej časti mozgu. Aktivácia je automatická a spájať sa môže s rôznymi konceptmi ako hnev, radosť, smútok i už spomínaná hrubosť.


Prečítajte si tiež: 5 typov neznesiteľných kolegov: Nedovoľte, aby vám pili krv naďalej


Nebuďte hrubí

Vzhľadom na zistenia výskumníkov z Floridskej univerzity by sme si mali uvedomiť, aké škodlivé môže byť hrubé správanie vo vašej práci. Hrubosť sa dokáže rozšíriť ako vírus, ubližujúci nielen tým, čo ju zažijú. Z obetí dokáže urobiť prenášačov schopných rozniesť nespokojnosť ďalej. Pokiaľ nechcete začať bludný kruh zlej nálady, snažte sa za všetkých okolností správať príjemne a korektne.

Viac o téme: Správanie Nákazlivé Hrubosť Nezdvorilosť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: theconversation.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy