Získajte v práci rešpekt: Zbavte sa týchto 10 vecí!

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Väčšina ľudí nemá problém vychádzať so svojím okolím, a to najmä vďaka správnej výchove doma i v škole. Poznáte etiketu a zvyšok nepísaných pravidiel vás zrejme naučil život. Treba si však uvedomiť, že niektoré spôsoby môžu pôsobiť v pracovnom prostredí negatívne, ba i ofenzívne, hoci vašim blízkym či priateľom by vôbec neprekážali. Vaši kolegovia vám podobné správanie asi nevyhodia na oči a budú ho škrípajúc zubami tolerovať, ale zapamätajú si, že sa vo vašej spoločnosti necítia dobre. Ak sa čudujete, prečo máte problém získať rešpekt a podporu v práci, skúste si dať pozor na nasledujúce veci.

Prílišné zdôverovanie

Detaily zo sobotňajšej párty, či podrobný opis vášho posledného rande sa môžu zdať fascinujúce a neškodné, no zrejme len pre vás. Ak sa pravidelne zvyknete v práci chváliť podobnými skúsenosťami, ľudia si o vás môžu začať myslieť, že ste narcistický a snažíte sa získať pozornosť. Nevhodné príbehy len zvýrazňujú vašu nezrelosť a nediskrétnosť.

Neustále sťažnosti

Pracovné prostredie, v ktorom môžete povedať svoj názor, hoci negatívny, je na nezaplatenie. Dávajte si však dobrý pozor, aby ste sa nesťažovali na všetkých a na všetko. Nenechajte svoju zlú náladu pokaziť dobré vzťahy s kolegami.

Klamstvo a krádež

Niektorí ľudia veria, že malá lož nie je koniec sveta. V skutočnosti môžu byť obklopení osobami, ktoré sú na klamstvo alergické a keď vám prídu čo i len na jedno, nikdy vám už nebudú dôverovať. To isté platí aj pre tých, čo si berú domov veci, ktoré im nepatria. Neetické správanie zostáva neetickým správaním aj keď ide len o drobnosti.

Flákanie

Práca je v drvivej väčšine prípadov dostatočne náročná aj bez toho, aby ste museli robiť za iných. Kolegovia vedia, kto je firemným flákačom a podvedome k nemu cítia zášť.

Klebety

Spolupracovníci sa zrejme potešia najnovším klebetám o Zuzaninom povýšení a Janovej svadbe, no zároveň vás odsudzujú, že sa miešate druhým do života. Nečakajte, že sa vám niekedy ešte zdôveria.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstockphotos.com

Meškanie

Či meškáte do práce, na stretnutie alebo nedodržiavate termíny, vaše okolie to unavuje. Na ostatných potom pôsobíte sebecky, neúctivo alebo neorganizovane. Začnite sa snažiť, lebo vám už nikto nebude dôverovať.

Dráma

Nikto nemá náladu ani čas na záchvaty hnevu a výhovorky. Každý z času na čas zažíva krízy, a to že máte problém, či prejavíte emóciu, vám neublíži, no ak to preženiete, ľudia sa vám začnú vyhýbať.

Hrubé správanie

Nadávky dnes počujeme na každom kroku, no to neznamená, že sú prijateľné. Udržujte si úroveň a vyvarujte sa vulgarizmov na pracovisku.

Pokrytecké konanie

Nesnažte sa zapôsobiť na šéfa tým, že s ním budete vždy súhlasiť a plňte svoje sľuby. Ak budete meniť názory a postoje pri každej zafúkaní vetra, dobré meno si neurobíte.

Obviňovanie ostatných

Ľudia oceňujú a rešpektujú osoby, ktoré preberajú zodpovednosť za svoje činy. Hádzanie viny na druhých pôsobí nezodpovedne a malicherne. Vedúce pozície získavajú predsa tí, ktorí vedia ostatných pozdvihnúť a nie ich ponížiť.

Viac o téme: Práca Kolektív Kolegovia Problém Rešpekt
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: businessinsider.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy