Čaká vás prvý deň v novej práci? Určite sa vyvarujte týchto viet

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Slová, ktoré poviete počas svojho prvého dňa v práci môžu znamenať rozdiel medzi dlhoročnou kariérou a jej koncom. Odborník a poradca v oblasti zamestnania J.T. O'Donnell tvrdí, že stačí jediná nevhodná veta, ktorá udá tón pracovným vzťahom a v konečnom dôsledku vás môže stáť miesto. Každý túži zapôsobiť a zapadnúť do kolektívu, no mnohí sa snažia až príliš, čím dosiahnu práce opačný efekt.

„V mojej poslednej práci...“

Netvárte sa, že viete všetko. Do novej práce nastúpte s dávkou energie a štipkou pokory. Nemusíte byť nesmelý, ale nepôsobte ako vševed.

„Kedy mi zvýšia plat?“

Skôr než začnete s podobnými rečami, by ste najprv mali vydržať tridsaťdňovú skúšobnú dobu.

„Mimochodom, v piatky musím odchádzať skôr.“

Pokiaľ ste sa na niečom nedohodli, skôr než vás prijali, podobná poznámka je prejavom nedostatku rešpektu k nadriadeným i firme.

„Aké sú firemné večierky? Dostaneme počas sviatkov darčeky?“

Počkajte si na vývoj situácie. S neprimeraným prístupom sa sviatkov vo firme možno ani nedočkáte.

„Takto sa to nemá robiť.“

Konverzáciu udržujte v pozitívnej rovine. Zamestnávateľ nechce počuť, že niečo neviete urobiť, alebo protestujete proti firemným postupom. Nadriadený potrebuje mať istotu, že ste ochotní a pripravení učiť sa. Ak uznáte za vhodné poskytnúť svoj profesionálny názor, spravte to nevtieravým spôsobom, aby ste nevyzneli prehnane kriticky.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstockphotos.com

„Čo musím spraviť, aby som dostal novú stoličku a počítač?“

Pokiaľ nábytok a technika, ktoré vám pridelili, nepatria k tým najmodernejším, je vysoko pravdepodobné, že ani vaši noví kolegovia nemajú lepšie. Podobné otázky vás môžu pred spolupracovníkmi vykresliť v zlom svetle. Naučte sa pracovať s tým, čo máte a nedovoľte, aby to ovplyvnilo vašu prácu.

„Môj predchádzajúci šéf bol neschopný.“

Existuje vysoká pravdepodobnosť, že váš bývalý šéf bol hlupák, no ak ho budete ohovárať v novom kolektíve, ublížite len a len sebe.

„V nedeľu vás všetkých pozývam do svojho kostola.“

Pokiaľ kostol priamo nesúvisí s prácou snažte sa v novom zamestnaní uplatniť pravidlo zákazu politických a náboženských debát. Podobné diskusie zvyčajne nie sú veľmi populárne a spôsobujú zbytočné spory.

„Podľa môjho názoru...“

Počas prvého dňa v novej práci sa snažte najmä počúvať. Ak sa niekto nespýta špeciálne na váš názor, skúste si ho aspoň zatiaľ nechať pre seba.

„Na aké zamestnanecké výhody mám nárok?“

Podobné otázky radšej ani nevyslovujte a odpovede hľadajte v zamestnaneckej príručke.

Viac o téme: Pomoc Práca Zamestnanie Nová Hovoriť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: businessinsider.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy