5 typov neznesiteľných kolegov: Nedovoľte, aby vám pili krv naďalej

Zdroj: thinstockphotos.com

Pokiaľ nie ste dieťa šťasteny alebo prehnane tolerantný, určite ste zažili nejedného kolegu, ktorý vám pil krv. Existujú rôzne typy nepríjemných spolupracovníkov, no ak chcete v zamestnaní vydržať, musíte sa s ich prítomnosťou buď vyrovnať, alebo sa s nimi vysporiadať. Prinášame niekoľko typov ako na to.

Ten, čo vás neustále prerušuje

Kedykoľvek sa rozprávate s iným kolegom si nájde spôsob ako sa do rozhovoru zamiešať. Odpovedá na otázky, ktoré sa pýtate druhých a už si ani nepamätáte, kedy ste v práci mali súkromnú konverzáciu.

Riešenie: Problému sa postavte a neznášajte kolegovo vmiešavanie sa stoicky. Keď nepríjemný spolupracovník odpovedá na otázky, na ktoré sa ho nikto nepýtal, dajte mu slušne, ale priamo najavo, že ste sa pýtali niekoho iného a poproste ho o chvíľu súkromia. Ak to nezaberie, svoje požiadavky zopakujte.

Ten, čo všetko vie

Vždy má na všetko vlastný názor a s obľubou vám dáva rady, ako robiť vašu prácu lepšie.

Riešenie: Kolegu ignorujte a nenechajte ho, aby sa vám dostal pod kožu. Keď vám dá ďalšiu nevyžiadanú radu, sucho poďakujte a povedzte, že o tom porozmýšľate. Ak sa budete cítiť frustrovaný, utešujte sa tým, že nie ste jediný, kto ho musí znášať.

Ten, čo nič nerobí

Vy neviete, kde vám hlava stojí a on zabíja čas na Facebooku alebo píše SMS-ky. Podobne sa správa každý deň, neplní si povinnosti, no vždy mu to akosi prejde.

Riešenie: Ak spolupracovník ovplyvňuje váš pracovný výkon, povedzte to šéfovi, no s dôrazom na pokles produktivity. Pokiaľ nie, nemiešajte sa, každý nakoniec dostane, čo si zaslúži.

5 typov neznesiteľných kolegov: Galéria fotiek (2) Zdroj: thinstockphotos.com

Ten, čo nikdy nemlčí

Rozpráva a rozpráva. Akosi sa mu vždy podarí zatiahnuť vás do nekonečnej konverzácie, a to najmä vtedy, keď musíte niečo súrne vybaviť.

Riešenie: Buďte asertívny a spolupracovníkovi nedovoľte, aby vás oberal o čas. Jednoducho mu povedzte, že musíte nevyhnutne niečo dokončiť. Ak to nezaberie, rovno povedzte, že nemáte čas sa rozprávať.

Ten, čo všetko neznáša

Neustále vyžaruje negativitu. Všetko a všetkých nenávidí a dbá na to, aby to bolo aj vidno.

Riešenie: Skúste kolegove prejavy vnímať ako sarkazmus a obrátiť ich na žart. Ak to nepomôže, opakujte si, že človek, ktorý sa správa takto, musí byť ozaj nešťastný, a preto si nezaslúži odsúdenie.

Viac o téme: Hnev Kolega Problém Spolupracovník Neznesiteľný Nepríjemný Otravný Prác
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: usnews.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy