Nenechajte sa šikanovať v práci: Koniec posmievania, ohovárania a napriekov

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Zažili ste už šikanu v práci? Ak ste na túto otázku odpovedali záporne, môžete sa považovať za šťastného človeka. Pokiaľ vaša odpoveď znie áno a váš problém stále trvá, je načase s tým niečo urobiť. Nikto si nezaslúži, aby mu niekto robil v zamestnaní peklo.

Personálna konzultantka s dlhoročnou praxou Susan Heathfield zaznamenala, že až 72 percent pôvodcov šikany v profesionálnom prostredí sú nadriadení. Bez ohľadu na to, akú pozíciu tyran zastáva, svojim správaním ubližuje nielen jednotlivcovi, ale aj celej firme. Napriek tomu, že ich ľudia vnímajú skôr negatívne, sú niektorí podobne správajúci sa jedinci na seba dokonca hrdí, pretože im zastrašovanie iných prináša pocit moci.

Šikana v práci vie uškodiť ako profesionálnemu výkonu, tak i osobnému životu, zdraviu a celkovej pohode. Hoci sa nemusí diať nič príšerné, podobné zážitky navodzujú konštantný stres, ktorý sa skôr či neskôr negatívne prejaví.

Nenechajte sa šikanovať v Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstockphotos.com

Pokiaľ zažívate v práci takúto nepríjemnú situáciu aj vy, skúste niektorý z týchto tipov:

  1. Skúste pripustiť, že ste obeťou šikany a uvedomte si, že to je neprístojné. Problém nie je vo vás, ale v človeku, ktorý vám ubližuje
  2. Nemusíte v tom zostať osamote. Zdôverte sa priateľovi či dobrému kolegovi. Známi vás nielen vypočujú, ale určite vám aj poradia.
  3. Obvinenia nestačia, budete potrebovať dôkazy. Zapisujte si negatívne situácie, ktoré sa udiali s čo najpodrobnejšími detailmi. Ak nie ste jedinou obeťou šikany, držte spolu. Pokúste sa získať nestranných svedkov alebo záznam.
  4. Správajte sa pokojne, vyrovnane i úctivo, rozhodne nespravte nič, čo by mohlo ohroziť vás alebo vaše pozíciu v zamestnaní a tyranovi sa postavte. Buďte priamy a povedzte mu, že jeho správanie je nevhodné a vy to tolerovať viac nebudete.
  5. Pokiaľ konfrontácia neprichádza do úvahy, skúste sa ísť aj so všetkými dôkazmi, ktoré ste zdokumentovali, sťažovať.
  6. Ak všetko zlyhá a vyzerá to, že človek, ktorý vám zo života robí peklo, je nedotknuteľný  a nikto vám nepomôže, dajte výpoveď. Nechcete predsa pracovať vo firme, ktorá sa prizerá šikane na pracovisku.

Chcete zmeniť zamestnanie? Pozrite si aktuálnu ponuku práce na portáli Kariera.sk


 

Viac o téme: Práca Tyran Šikana Šéf Tyrania
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: forbes.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy