6 spôsobov, ako sa stať najobľúbenejším kolegom

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Koľko priateľov máte vo vašej práci? Ak ich počet je vyšší ako tri, radíte sa medzi šťastných ľudí a svoju pozitívnu náladu môžete ďalej rozdávať. Určite sa zaradíte medzi obľúbených kolegov a budú sa do nebies vynášať.

Kým na Slovensku trvá priemerný pracovný týždeň 42,5 hodín alebo 40 hodín, v Amerike si zamestnanci odpracujú v priemere 47 hodín do týždňa. Podľa prieskumu spoločnosti Gallup, sa šťastie zamestnancov zvýši o 50 percent práve u tých, ktorí na pracovisku udržujú priateľstvá. Ak máte vo vašej práci minimálne troch blízkych kamarátov, radíte sa medzi ľudí, ktorí sú so svojim životom spokojní. Nechceli by ste napríklad, aby sa na pracovisku cítili príjemne aj vaši kolegovia?


Mohlo by vás zaujať: 5 typov kolegov, s ktorými nikto nechce spolupracovať


Predstavte si, že by ste z vášho pracoviska mohlo stať lepšie miesto na prácu.  A možno aj vašim pričinením. Postupujte podľa nasledujúcich tipov a staňte sa obľúbeným kolegom v celom kolektíve.

  1. Pozvite kolegov na kávu
    Nezabúdajte na dôležitý fakt, že ak chcete vašim kolegom privodiť dobrú náladu, pozvite ich na kávu do kuchyne. Ak ich chcete ešte viac zaujať, majte pri svojom pracovnom stole vždy poruke zaujímavú kávu, ktorou môžete vášho kolega ponúknuť. Nemusí to byť práve cibetková káva, ale napríklad 100 percentná arabika alebo káva dovezená z dovolenky. Väčšinou každý je totižto závislí na príjme kofeínu  a práve tá mu zlepší náladu.
  2. Ponúknite im sladkosť
    Každý môže mať náročný pracovný deň, každý si na pracovisku zažije stresové situácie. Buďte nápomocní pre nielen pre vás, ale aj vašich kolegov a pre stav núdze majte v zásuvke odloženú čokoládu alebo sušené ovocie, poprípade oriešky. Všetky veci, ktoré môžu obaliť nervy upokojúcou látkou. Ani netušíte, ako niekomu urobíte radosť tým, že ho ponúknete.
  3. Prineste pozitívnu náladu aj do emailovej komunikácie
    Dobrú náladu môžete prenášať na druhých ľudí nielen svojim vyžarovaním v práci, ale kúsok dobrej nálady pridajte aj do emailovej komunikácie. Ak sa to hodí do charakteru emailu nebojte sa pripojiť emotikony alebo na záver emailu vtip z pracovnej oblasti.
  4. Staňte sa hlavným organizátorom narodenín
    Nemusíte byť office manažérka, ktorá má vo svojej evidencii dátumy narodenín jednotlivých pracovníkov z celej spoločnosti. Narodeniny sú výbornou príležitosťou, ako si u vašich kolegov „šplhnúť“. Buďte hlavný organizátor malej oslavy narodenín v práci, avšak v tajnosti, aby sa o tom oslávenec dopredu nedozvedel. Otázka je potom, kto vám usporiada oslavu.
  5. Buďte hlavným zabávačom
    Humor na pracovisku je dôležitý hneď z niekoľkých dôvodov. Bolo preukázané, že zvyšuje produktivitu a morálku a zároveň znižuje stres. Takže smiech pôsobí ako hlavný katalyzátor. Nemusíte by kolegom, ktorý od rána do večera iba rozpráva vtipy, vymyslite im niečo vtipné, čím ich zabavíte. Pri odchode z práce, ak budete posledný, zanechajte odkaz jednému z kolegov, ďalšiemu pripojte vtipnú záložku (môže byť aj vytlačený odkaz) medzi jeho dokumenty, alebo jeho perá a ceruzky na stole pospájajte tak, aby vytvorili nejaké slovo. Kolegov však môžete stiahnuť aj na zábavu po práci. Zorganizujte akčnú laserovú strieľačku alebo sa zahrajte na detektívov v špeciálne upravených miestnostiach, v ktorých sú dopredu pripravené úlohy. Je na to vyčlenený čas, a keď úlohu nevyriešite, ďalej sa nedostanete.
  6. Slovo ďakujem rozdávajte všade, ako je to len možné
    Vďačnosti nikdy nie je dosť. Úsilie každého kolegu by mala byť odmenená minimálne slovom, ktoré nič nestojí. Poďakujte kolegovi, ktorý vás niekam posunul, ponúkol riešenie problému alebo iba nezištne pomohol. Obyčajným slovíčkom „ďakujem“ mu zvýšite sebavedomie, zároveň ich povzbudíte a dodáte entuziazmus do ďalšej práce. Ak ho chcete povzbudiť v jeho práci, môžete mu poskytnúť odporúčanie, tzv. endorsements na  sociálnej sieti LinkedIn.

Mohlo by vás zaujať: 7 mýtov o tichých zamestnancoch


 

Viac o téme: Rady Triky Spôsoby Kolega Obľúbený kolega
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Zdroj: mashable.com, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy