Pracujete so psychopatom? Znamenia, ako ho spoznáte

Psychopat na pracovisku bude mať pravdepodobne vysoký stupeň sebadôvery a sociálnej asertivity.Psychopat na pracovisku bude mať pravdepodobne vysoký stupeň sebadôvery a sociálnej asertivity. Zdroj: photl.com

Pamätajte si jedno! Psychopat je človek s poruchou osobnosti. Zabudnite na to, že by ste takéhoto človeka mohli zmeniť. Ak pracujete so psychopatom je lepšie kvôli zachovaniu si vlastného zdravia, poobzerať sa po novom zamestnaní.

Všetci sme už v živote narazili na spolupracovníkov, s ktorými by sme sa radšej nestretli. Mohli byť hrubí, mohli byť zákerní, alebo sa s nimi veľmi ťažko vychádzalo. Mohli títo ľudia prejavovať psychopatické prejavy?

Nie je vždy ľahké spoznať psychopata, zvlášť pri prvom stretnutí. Ale obvykle sa sám časom odhalí. Austrálsky behaviorálny psychológ, spisovateľ a spoluzakladateľ spoločnosti Pragmatic Thinking Darren Hill uvádza, že psychopat na pracovisku bude mať pravdepodobne vysoký stupeň sebadôvery a sociálnej asertivity. Takýto človek nemá veľké zábrany, znesie veľa stresu a väčšinou je ochotný ísť do rizika a presadzovať nové veci.

Ak ste sa v tom začali tak trochu spoznávať, ešte nie je dôvod k panike. Rozhodujúcou povahovou vlastnosťou psychopatov je ich nedostatok empatie, schopnosť vcítiť sa s ostatnými.

"Rozdielom medzi ambicióznym, priebojným človekom a psychopatom, je v jeho zlomyseľnosti. Väčšina ľudí je schopná empatie, ale tá psychopatom zásadne chýba. Psychopati dokážu byť veľmi očarujúci a sú veľmi dobrí citoví manipulátori, ale predstierať empatiu nedokážu" uviedol Hill.

"Dokážu byť najviac okúzľujúcim človekom v tíme, ak im to prinesie to, čo chcú. Ale vždy budú svoje osobné potreby stavať nad potreby ostatných," dodal.

Kvality, ktoré psychopati na prvý pohľad prejavujú sú sebadôvera, odolnosť voči stresu a ochota prijímať riziká. Tieto ich vlastnosti z nich robia skvelých vodcov, preto sa hlavne nachádzajú v radoch riadiacich pracovníkov.

Všeobecne sa uvádza, že psychopati tvoria jedno až tri percentá z populácie. V stredne veľkom podniku sa preto bude nachádzať pravdepodobne najmenej jeden. A čím vyššie budete stúpať po kariérnom rebríčku, tým ich nájdete viac. V akejkoľvek spoločnosti alebo organizácii môžu napáchať značné škody.

"Zvlášť ak ide o šéfa spoločnosti. Potom môže nastať veľká deštrukcie kultúry na pracovisku," povedal Hill.

"Začne sa tam odohrávať kopa prefíkaných podvodov. (Psychopati) často svoje klamstvá ‚okorenia‘ štipkou pravdy, aby podporili ich argumenty."

Byť psychopatom je podľa Hilla porucha osobnosti.

"Je treba si pamätať, že ľudské hodnoty sa vytvárajú v rannom veku. Psychopati trpia poruchou osobnosti, ktorá väčšinou vyplýva zo zlého zaobchádzania v detstve. V prvom rade zabudnite na to, že by ste takého človeka mohli nejako zmeniť," varuje Hill.

"To nie je porucha nálady. Ak si myslíte, že pracujete so psychopatom, potom sa začnite obzerať po inej práci, alebo o probléme informujte personálne oddelenie vo firme," dodal.

„Bez ohľadu na to, k akému racionálnemu dôvodu či mysleniu sa uchýlite, títo ľudia jednoducho fungujú na úplne inej vlnovej dĺžke a hrajú na inom ihrisku."

Ako spoznáte psychopata?

  1. Pôsobí sebavedome.
  2. Nemá veľké zábrany.
  3. Je odolný voči stresu.
  4. Je ochotný ísť do rizika a presadzovať nové veci.
  5. Chýba mu empatia.
  6. Zastáva vyššie riadiace funkcie.
     
Viac o téme: Pracovník Asertivita Psychopat Sebadôvera Chorý pracovník
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: ČTK/news.com.au
 
Staršie správy
Staršie správy