Tieto veci by ste nemali nikdy povedať kolegom v práci!

Pozor na to, čo poviete druhým kolegom.Pozor na to, čo poviete druhým kolegom. Zdroj: photl.com

Tak ako medzi nebom a zemou existujú určité zákonitosti, tak aj medzi kolegami existujú isté pravidlá. Pomyslená hranica by sa nemala nikdy prekročiť, ale predsa sa to deje.

Nikdy som si nemyslel, že by si bol schopný to urobiť? Ty si tomu uverila? Nevedela som, že máš taký vysoký plat. To je iba časť konverzácia, s ktorou ste sa určite streli aj vy v pracovnom prostredí. Ľudia často vypustia z úst vety, ktoré si mali radšej nechať pre seba.

Medzi kolegami sa najčastejšie šíria rôzne klebety, ktoré majú živnú pôdu ako huby po daždi. Môžete si byť istý, že keď poviete nejakú dôveryhodnú informáciu vášmu kolegovi, nenechá si ju pre seba. Nemusí ísť však iba o klebety plate, pracovných prešľapoch alebo o vzťahoch na pracovisku. Väčšina ľudí má tendencie zhadzovať vinu na druhých kolegov alebo sa sťažujú na veľa práce.

Ešte stále však existujú pracoviská, na ktorých je bezpečnejšie zdieľať informácie zo súkromného života. Každý človek je ľudská bytosť, ktorá sa potrebuje vyrozprávať, nie je robot, ktorý si odpracuje a zabuchne za prácou dvere. V každom prípade však buďte ostražití!

10 vecí, ktoré by ste za žiadnych okolností nemali prezradiť vašim kolegom

  1. Výška platu a odmeny
    Pred kolegami sa radšej vyhnite citlivej téme peňazí – koľko zarábate a na čo všetko míňate peniaze. Rozhovory o financiách môžu v druhých ľuďoch vyvolať žiarlivosť a závisť.
     
  2. Intímne detaily z vášho života
    Akokoľvek prežívate v súkromnom živote najšťastnejšie obdobie alebo naopak najhoršie, nikdy nerozprávajte o svojich pocitoch v práci. Ak však aj v práci máte svoju „bútľavú vŕbu“, ktorej sa zvyknete vyrozprávať, zvážte informácie, ktoré budete zdieľať. Nikdy neviete, kam sa môžu detaily o vašom súkromí dostať.
     
  3. Alkoholové excesy
    Ak ste pri večeri vypili viac vína, ako ste mali, alebo ste mali stretnutie s kamarátmi a nezostali ste iba pri jednom poháriku, čo má dopad na váš výkon druhý deň v práci, nikomu sa nezdôverujte o predchádzajúcej noci. Pokiaľ teda nechcete vyzerať neprofesionálne.
     
  4. Politická orientácia
    Reči o politike vždy delili ľudí na viaceré tábory a vždy aj budú deliť. Svoje názory na politiku si na pracovisku radšej nechajte pre seba. Svoje názory môžete prezentovať v kruhu bližších kolegov, ale nevtieravým spôsobom, aby nemali pocit, že chcete ovplyvniť ich verejnú mienku.
     
  5. Náboženské vyznanie
    Tak ako rozhovor o politike v pracovnom prostredí, tak aj rozhovory o náboženskom vyznaní nie sú v hodné. Nie všetci vaši kolegovia môžu byť rovnakého vierovyznania, tak si dávajte pozor, aby ste svojimi vyjadreniami nikoho neurazili.
     
  6. Nemiestne vtipy
    Vtipy sú príjemným rozptýlením pracovného času. Existujú ľudia, ktorí majú dar rozprávať vtipy a zabávať na nich svoje okolie. Musia si však dávať pozor na to, aby vypovedané vtipy nediskriminovali ostatných kolegov.
     
  7. Facebook
    Mať priateľov v práci je výborná vec, ale pridávať si ich medzi svojich „priateľov“ na sociálnej sieti Facebook nie je veľmi dobrý nápad. Mali by ste si zvážiť, koho pokladáte za skutočných kamarátov v práci. Tých potom môžete zaradiť medzi priateľov na Facebooku. Tých, s ktorými chcete zostať v kontakte, hlavne po pracovnej stránke, radšej pridajte na LinkedIn.
     
  8. Zdravotné problémy
    Ľudia radi klebetia nielen o druhých ľuďoch, o vzťahoch, ale aj o chorobách. Aj rozprávanie o vašich chorobách má určité hranice, nechcete predsa, aby druhí kolegovia videli priamo do vášho žalúdku.
     
  9. Klebety o kolegoch
    Aj napriek tomu, že si o druhom kolegovi myslíte len to najhoršie, nemusíte to zdieľať s ostatnými kolegami, nechajte si to radšej pre seba. Ak sa potrebujete vyrozprávať, vyžalujte sa mimo pracovné prostredie.
     
  10. Informáciu, že si hľadáte novú prácu
    Ak sa chystáte zmeniť prácu,  nemusia o tom vedieť vaši kolegovia. Ako prvý by sa túto informáciu mal dozvedieť váš šéf, tak aby ste neboli prekvapení, že keď prídete za ním už o tejto informácii bude vedieť.
Viac o téme: Práca Kolegovia Klebety Prostredie Reči Pracovné
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: LinkedIn.com, Text: ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy