Tréner, kouč, terapeut, mentor, konzultant. Aký je medzi nimi rozdiel?

Pre manažéra je zamestnanec prostriedkom na dosiahnutie jeho cieľa.Pre manažéra je zamestnanec prostriedkom na dosiahnutie jeho cieľa. Zdroj: photl.com

Tréner trénuje, kouč radí, terapeut lieči, mentor prináša riešenia, konzultant je expertom. Čo je však náplňou práce týchto ľudí? Vysvetlí vám odborníčka Silvia Langermann.

Vo väčšine spoločností sa zamestnanci stretávajú so svojim nadriadeným – manažérom. Na manažérskej funkcii sa nachádzajú ľudia, ktorí koordinujú činnosť ostatných ľudí, pričom môže ísť o odvetvia z IT oblasti, z riadenia ľudských zdrojov, z riadenia projektov, či riadenia kancelárie. Existujú však aj ďalšie pracovné odvetvia, ktoré majú na rozdiel od manažérskej funkcie, pomocnú funkciu alebo nasmerovaciu.

„Pre manažéra je zamestnanec prostriedkom na dosiahnutie jeho cieľa. Mentor nad vami stojí a pomáha vám robiť na tom, čo potrebujete. Kouč dáva návod na to, ako si vyriešiť problém, ale nie je odborníkom v danej oblasti,“ vysvetľuje rozdiel medzi jednotlivými odborníkmi Silvia Langermann z Coaching-poradňa.sk.

Tréner trénuje

Tréner je expert, ktorý sprístupňuje know how iných. Nie je však jeho tvorcom a ani od svojich klientov neočakáva, že prinesú riešenie do pracovného procesu. Riešenia pochádzajú zo skúseností iných jednotlivcov a firiem. Úlohou trénera je trénovať overené zručnosti a techniky.

Kouč radí

Kouč je človek, ktorého úlohou je nasmerovať zamestnancov pri riešení ich problémov. Kouč pritom vychádza z predpokladu, že koučovaný človek má dostatok vlastných zdrojov na riešenie problémov. Koučovaný človek vidí za každým správaním zmysluplný úmysel a vždy má možnosť voľby, pričom si v danom momente vyberá tú najlepšiu.

Terapeut lieči

Terapeut je expert, ktorý má pomôcť na základe vlastnej skúsenosti a na základe know how danej terapeutickej školy. Terapeut okrem teórie tradične prechádza aj intenzívnou terapiou. Takýmto spôsobom zažije efektivitu daného prístup na sebe samom. Existuje viacero terapeutických prístupov a prakticky všetky smery prešli bohatým vývojom. Každý smer má svoje charakteristiky.

Analytický prístup je orientovaný na riešenie problémov z detstva a z minulosti, kde terapeut interpretuje problémy klienta a určuje cestu jeho vyliečenia. Tento prístup je založený na individuálnej schopnosti terapeuta pracovať s minulosťou, emóciami a nevedomými silami.

Behaviorálny prístup sa zameriava na viditeľné a objektívne merateľné správanie človeka tak, že ho inštruuje, ako sa má správať. Behaviorálny terapeut sa zaujíma o problém, o  prejavy v správaní človeka alebo jeho konaní a poskytuje návody na nové správanie, ktoré má eliminovať problém a zaviesť požadované správanie.

Humanistický prístup rešpektuje a akceptuje človeka s jeho problémami. Terapeut sa zaoberá minulosťou človeka, ale zameriava sa predovšetkým na prítomnosť a je schopný pracovať s hlbšími emóciami, ktoré klientovi narúšajú schopnosť normálne žiť. Humanistický terapeut vychádza z presvedčenia o potrebe jedinca individualizovať sa a takto sa začleniť do spoločnosti.

Mentor prináša riešenia

Mentor je na rozdiel od trénera expertom v danej oblasti. Prináša riešenia a zároveň robí kvalifikovaného oponenta svojim názorom a riešeniami. Mentor využíva svoje skúsenosti z minulosti na to, aby pomohol mentorovanému s jeho problémami.

Konzultant je expertom

Konzultant je v komerčnej sfére osoba, ktorá využíva know how vytvorené inými firmami a jedincami, ale aj sám dotvára alebo vytvára vlastné know how. Úlohou konzultanta je riadiť a poskytovať expertné riešenia. Existuje mnoho konzultantov, ktorí sú zároveň expertmi v danej oblasti, alebo majú vlastnú skúsenosť s riadením.

Mentor a konzultant môžu byť a bývajú prelínajúce sa odvetvia. Mentor zvykne prechádzať do role konzultanta. Najčastejšie pracuje ako interný zamestnanec v danej spoločnosti. Konzultant je  spravidla z externej spoločnosti. Tréner môže byť rovnako zamestnanec v spoločnosti, kde trénuje (interný tréner), alebo je z vonkajšieho prostredia.

Zoznam manažérskych pozícií nájdete aj na pracovnom portáli Kariera.sk.

Viac o téme: Silvia Tréner Manažér Terapeut Mentor Kouč Coaching-poradna.sk Langermann Konzultant
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: ami, Zdroj: Power-coaching.sk

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy