Nudíte sa? Máte šťastie, vedci zistili, že nič lepšie sa vám nemohlo stať

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Keď sme boli deťmi, samotné pomyslenie na nudu sa nám zdalo neznesiteľné. Ako dospelí však máme k dispozícii také množstvo rozptýlení, rôznych technológií a najmä zodpovedností, že niečo podobné už ani neprichádza do úvahy. Nanešťastie, výskum naznačuje, že nedostatkom nudy prichádzate o veľa.

5 vedecky podložených dôvodov, prečo by ste mali na chvíľu odpojiť a nudiť sa:

Robí vás to kreatívnejšími

Výskumníci veria, že nuda môže viesť k niektorým z našich najoriginálnejších myšlienok. Počas výskumu vo Veľkej Británii, ktorý viedol psychológ Sandi Mann, dali účastníkom vykonávať rôzne nudné úlohy a následne ich požiadali, aby využili svoje kreatívne myslenie. Tí, ktorí dostali tú najnudnejšiu prácu, teda čítanie telefónneho zoznamu, prišli s tým najzaujímavejším spôsobom ako využiť plastové poháriky.  Mann tvrdí, že nuda povzbudzuje myseľ k asociatívnemu a kreatívnemu spôsobu myslenia.

Pomôže vám to zistiť, či niečo nie je v poriadku

Profesor filozofie a výskumník, Andreas Elpidorou, v článku, ktorý uverejnil v časopise Psychológia, vysvetľuje, že nuda „pôsobí ako regulačný stav, ktorý človeka drží v súlade s jeho činnosťou“.

„V neprítomnosti nudy, by sme zostali uväznení v nenaplnených situáciách a prišli by sme o mnoho emocionálnych, kognitívnych a spoločensky prospešných skúseností. Pocit nudy zároveň slúži ako varovanie, že robíme to, čo nechceme robiť ako aj „motivátor“, ktorý nás posúva k naplneniu cieľov,“ vysvetľuje.

Núti vás to pracovať cielenejšie

Európske i americké štúdie potvrdili, že keď necháte svoju myseľ blúdiť a nemyslíte na to, čo sa okolo vás deje, získate priestor na premýšľanie o budúcnosti. V procese známom ako „autobiografické plánovanie“ si tak môžete úplne jednoducho a bezbolestne určovať budúce ciele či plánovať budúcnosť, zatiaľ čo snívate.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstockphotos.com

Zvýši to vašu produktivitu

Vedci na Univerzite Bar-Ilan nedávno zistili, že denné snenie má pozitívny vplyv na plnenie úloh. Stimuláciou oblasti mozgu zodpovednej za „riadenie myšlienok“ ako aj „uvoľňovanie myšlienok“ vedci prišli na skutočnosť, že snívanie neoškodzuje schopnosť človeka uspieť pri plnení úloh, ale naopak jej napomáha.

Urobí vás to lepším človekom

Výskumníci z Írska veria, že nuda vás môže viesť k vykonávaniu nezištných vecí. Vo svojich štúdiách zistili, že keď sa nudíte, chýba vám vnímanie zmyslu v činnosti, ktorú robíte, či okolnostiach, v ktorých sa nachádzate. Podobné pocity nás potom nútia hľadať existenčný zmysel vo veciach ako charita alebo pomoc ľuďom vo vašom okolí.

„Život preplnený vzrušením je vyčerpávajúci, pretože sme nútení hľadať stále silnejšie stimuly potrebné k dosiahnutia vzrušenia, ktoré sa zvykne považovať za podstatnú časť potešenia ako takého.“

Bertrand Russell, uznávaný filozof

Viac o téme: Pomoc Šťastie Nuda Vedec Výhoda Nudiť sa
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: businessinsider.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy