Nepremárnite si mladosť: 10 vecí, ktoré budete v 30-tke ľutovať

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Úspech je dôležitý a možno aj preto sa za ním mladí ľudia tak ženú. Občas by sme sa však mali zamyslieť, či nás naše životné rozhodnutia skutočne robia šťastnými. Možno tomu nebudete veriť, ale aj úspešní a dobre zarábajúci ľudia zvyknú ľutovať svoje činy. Ak nechcete premrhať tie najlepšie roky, skúste sa poučiť z chýb iných. Hlavne nezabúdajte, že stále nie je nič stratené, veď ako sa hovorí, lepšie neskoro ako nikdy.

Práca na prvom mieste

Ak sa rozhodnete dať na prvé miesto vo vašom hodnotovom rebríčku prácu, určite to oľutujete. Kariérny postup ani peniaze vám nenahradia vzácne okamihy v kruhu milovaných. Financie potrebuje každý, no nezabúdajte zainvestovať aj emocionálne. Zamestnanie môžete kedykoľvek zmeniť, ale rodina je len jedna.

 

Správanie podľa očakávaní

Vaše okolie očakáva, že sa budete vo svojom živote rozhodovať spoločensky prijateľne. Začnete budovať kariéru, založíte si rodinu a vybavíte hypotéku. Väčšine ľudí takýto scenár vyhovuje, ale pokiaľ nie ste jedným z nich, netrápte sa. Nenechajte sa vydierať a žite tak ako to vyhovuje vám, je to predsa váš život.

 

Negatívne zmýšľanie

Netrávte vzácne minúty vášho života zamýšľaním sa nad negatívnymi vecami, najmä ak ich nemôžete ovplyvniť. Snažte sa vyhýbať záporne naladeným ľuďom a zbytočne s nimi nestrácajte čas. Šanca, že by ste im pomohli je minimálna a len vás nepriaznivo naladia.


Prečítajte si tiež: 12 overených tipov, ako nájsť v práci šťastie


Zanedbávanie rodičov

Napriek tomu, že ste už dospelý, snažte sa  tráviť čo najviac časus rodičmi. Väčšina tridsiatnikov ľutuje, že sa im nevenovali viac. Jednoduché potešenia ako rozhovor či spoločná prechádzka sa s ich pribúdajúcim vekom stávajú ťažšie realizovateľnými.

 

Málo riskovania

Pokiaľ sa snažíte obmedziť risk na minimum a ste prehnane opatrní, okamžite si tým prestaňte. Nebojte sa chopiť šance, ak na nejakú narazíte.

 

Nedostatočná starostlivosť o zdravie

V mladosti väčšina z nás netrpí zdravotnými problémami, no s plynúcimi rokmi sa tento stav zvykne zhoršovať. Nezdravých návykov sa zbavuje ťažko, ale výsledky za to určite stoja.

 

Neustále uprednostňovanie ostatných

Starať sa o druhých je nielen správne, no občas aj nevyhnutné. V istých veciach sa však treba sústrediť na vlastné túžby a potreby. Nežite život, ktorý sa točí okolo inej osoby a aspoň niekedy na prvé miesto postavte seba.


Prečítajte si tiež: Neupracujte sa k smrti! Tu sú pravidlá na dlhovekosť


Oneskorené sporenie

Množstvo tridsiatnikov oľutovalo, že nezačali sporiť skôr. Pravidelné odkladanie aj malej čiastky dokáže uľahčiť budúcnosť viac, ako by ste si predpokladali. Ak svoje financie investujete, môžete si dokonca prilepšiť.

 

Nenaplnené cestovateľské sny

Neodkladajte svoje cestovateľské plány na neskôr a vyberte sa do sveta. S rokmi sa situácia len sťaží, najmä z časového hľadiska, pretože vám okrem stálej práce pribudnú možno aj deti.

 

Premýšľanie o tom, čo si o nás vravia druhí

Analyzovanie náklonnosti, ktorú nám prejavujú či neprejavujú ľudia okolo nás, sa zdá byť problémom v každom veku, no mali by sme si priznať, že je to zbytočná strata energie. Prestaňte sa zaujímať o to, čo si o vás myslia nepriatelia a váš čas radšej investujte do tých, ktorým na vás záleží.

Viac o téme: Čas Práca Smútok Mladosť Skúsenosti Ľútosť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: reddit.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy