Ste workoholik alebo lenivec? Otestujte sa

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Workoholika spoznáte podľa toho, že si počas roka nezoberie dovolenku, do práce chodí ako prvý, dokonca v nej aj obeduje, a z práce chodí posledný. Čo je však najhoršie, narúša pracovnú morálku medzi normálnymi pracovníkmi.

Workoholici sú spoločnosťou všeobecne uznávaní a podporovaní. Samotní workoholici sú na túto skutočnosť hrdí a myslia si, že ich zvýšená ochota pracovať a zároveň vyššia produktívnosť oproti bežným zamestnancom ich činí váženejšími a hodnotnejšími pre spoločnosť. Zároveň sú presvedčení o tom, že viac zarobených peňazí ich spraví šťastnejšími. Odborníci v Amerike však zistili, že v momente, kedy rodina zarobí 75-tisíc dolárov ročne, ich šťastie pri každom doláre navyše nerastie. 

Hádam najhoršou vlastnosťou workoholikov je ich závislosť na práci, ktorá je v ich hodnotovom rebríčku postavená vyššie ako rodina, priatelia alebo ich osobný čas a záujmy. Chronickí workoholici majú dokonca veľký problém začleniť sa do normálneho života. Čokoľvek iné, čo sa netýka ich práce, len ťažko prijímajú do svojho sveta. Ich problémom je aj to, že si nedokážu ceniť svoj čas a oceniť jeho hodnotu natoľko, aby ich uspokojila.

"Workoholik je človek ktorý vníma svoju prácu ako jedinú a tvorí pre neho najdôležitejší zmysel života. Samozrejme aj workoholizmus má svoje úrovne. Všeobecne však platí, že práca sa u worhokolika posúva na prvé miesto pred rodinu, súkromný život a vlastné zdravie," hovorí Silvia Langermann z Coachin-poradňa.sk

Poďme nazrieť do hláv workoholikov. Takíto ľudia sa venujú svojej práci, pretože ju doslova milujú. Nemajú pocit, že pracujú, a preto nepoznajú hranice pracovného času. Majú dokonca pocit sebauspokojenia z toho, čo robia. Prácu vnímajú ako svoje posolstvo, niečo, čo je pre nich veľmi dôležité.

"Workoholika je možné spoznať aj podľa toho, že sa rozpráva iba alebo skoro iba o práci, že väčšinu času trávi v práci a keď je mimo nej, tak na ňu neustále myslí," vysvetľuje Langermann.

Prvý v práci, obed v práci, voľný čas v práci

Ako spoznáte, že máte v práci workoholika? Väčšinou ide o zamestnanca, ktorý do kancelárie prichádza ako prvý a obedňajšiu prestávku trávi každý deň v práci. V skutočnosti ide o človeka, ktorý kvôli tomu, že nemá žiadne koníčky, je ochotný svoj súkromný čas obetovať práci. Ďalším zo symptómov workoholika je jeho posadnutosť byť každý deň v práci. Ak sa v nej nenachádza, je z toho vystresovaný. Po čase sa z neho dokonca stáva perfekcionista.

Na workoholizme by pravdepodobne nebolo nič zlé, keby všetci workoholici pracovali na jednom pracovisku. Aj keď po čase by sa medzi nimi určite našli ultraworkoholici alebo miniworkoholici. V bežnej kancelárii, v ktorej pracujú obyčajní pracanti, narúšajú workoholici zdravú pracovnú morálku. A tak sa bežne stáva, že zamestnávatelia karhajú tých, ktorí v práci netrávia dostatočný počet hodín v porovnaní s workoholikmi.

Ako ďalej spoznáte workoholika? Pravdepodobne si počas roka nevyberie dovolenku, do práce príde, aj keď je chorý, neustále rozmýšľa o práci a šéfovi nikdy nepovie „nie“. Na druhej strane, svojim priateľom zriedkavo povie „áno“ a svoju neprítomnosť vysvetľuje prílišnou vyťaženosťou. Na celej situácii je najťažšie to, že si nikdy neprizná, že je workoholik. Ako sa dá z workoholizmom bojovať?

"Workoholizmus vzniká z rôznych dôvodov. Veľmi často je hlavným dôvodom nespokojnosť v súkromnej oblasti. Napríklad, ak na mňa tlačia rodičia do toho aby som sa stále snažil, alebo ak ma tlačí spoločnosť, že je potrebné mať väčšie auto, alebo krajší byt. Prípadne, ak ma niekto neuznáva doma, budem unikať do práce, kde uznanie nájdem. Treba odstrániť príčinu workoholizmus, zároveň zvýšiť sebavedomie a naučiť sa vážiť sám seba," odporúča Langermann z Coaching-poradňa.

Ilustračné foto Galéria fotiek (3) Zdroj: thinkstock.com

Obávate sa, že niektoré definície sedia aj na vás? Otestujte sa:

Ku každej otázke si poznačte iba jednu odpoveď: áno/nie/neviem

  1. Začnete byť nepokojní, keď nemáte čo robiť?
  2. Veľa športujete?
  3. Dokážete si len málokedy dopriať odpočinok?
  4. Vstávate skoro ráno?
  5. Poležíte si v nedeľu ráno dlhšie v posteli?
  6. Pracujete pri obede?
  7. Už ste chodili do práce aj počas dovolenky?
  8. Máte aj vedľajší pracovný úväzok?
  9. Myslíte na prácu hneď po prebudení?
  10. Vyčítajú vám niekedy vaši blízki, že ste v práci príliš dlho?
  11. Máte často nadčasy?
  12. Chcete v zamestnaní postápiť do vyššej funkcie?
  13. Zaskočili by ste za kolegu, ktorý ochorel?
  14. Uspokojuje vás vaša práca?
  15. Pracovali by ste aj v prípade, keby ste nedostávali plat?

Body k odpovediam:

áno/nie/neviem

  1. otázka: 2 / 1/ 0
  2. otázka: 2 / 1/ 0
  3. otázka: 2 / 1/ 0
  4. otázka: 2 / 1/ 0
  5. otázka: 0 / 1 / 2
  6. otázka: 2 / 1/ 0
  7. otázka: 2 / 1/ 0
  8. otázka: 2 / 1/ 0
  9. otázka: 2 / 1/ 0
  10. otázka: 2 / 1/ 0
  11. otázka: 2 / 1/ 0
  12. otázka: 2 / 1/ 0
  13. otázka: 2 / 1/ 0
  14. otázka: 2 / 1/ 0
  15. otázka: 2 / 1/ 0

Vyhodnotenie:

26 až 30 bodov – workoholik
22 až 25 bodov – usilovný pracant
18 až 21 bodov – nadpriemerný zamestnanec
13 až 17 bodov – priemerný zamestnanec
9 až 12 bodov – podpriemerný zamestnanec
5 až 8 bodov – lenivec
0 až 4 body – veľký lenivec

Viac o téme: Test Workoholik Pracant Lenivec
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: LinkedIn.com, Text: ami, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy