Pracovný týždeň v jednotlivých krajinách. Kto v nedeľu oddychuje a kto nie?

Kým iní oddychujú, druhí musia pracovať.Kým iní oddychujú, druhí musia pracovať. Zdroj: thinkstock.com

Na Slovensku neprešiel návrh, ktorým by sa v oblasti maloobchodného predaja zakázala práca v nedeľu a počas štátnych sviatkov. Nedeľa - symbol oddychu väčšiny zamestnaných nie je voľným dňom pre všetky národy. V nedeľu pracujú zamestnanci v juhovýchodnej časti Ázie alebo v štátoch na Blízkom východe.

Nie každá krajina na svete má stanovený pracovný týždeň od pondelka do piatku s osemhodinovým pracovným časom. Nájdu sa aj krajiny, ktoré si práce „užijú“ menej. Napríklad v Mexiku plánujú zaviesť iba trojdňový pracovný týždeň s 10 až 11-hodinovým pracovným časom. Vo Švédsku je v „skúšobnej prevádzke“ šesťhodinový pracovný čas namiesto pôvodného osemhodinového. Krátky pracovný týždeň majú už teraz zavedený v Maroku (35 hodín), vo Francúzsku a v Dánsku (37 hodín), ako aj v Belgicku a Fínsku (38 hodín).

Ak by ste chceli pracovať v Mexiku, Thajsku alebo Indii, mali by ste počítať s tým, že pracovný týždeň začína pondelkom a končí sobotou. Nájdu sa však aj krajiny, v ktorých sa pracuje aj počas víkendov. Ponúkame vám prehľad krajín, ktoré majú odlišný pracovný týždeň.

  1. sobota – streda
    Afganistam
  2. nedeľa – štvrtok
    Alžírsko, Bangladéš, Egypt, Izrael, Jordánsko, Kuvajt, Líbia, Malajzia, Omán, Palestína, Katar, Saudská Arábia, Sudán, Sýria, Spojené arabské emiráty, Jemen
  3. pondelok – sobota
    India, Mexiko, Thajsko
  4. sobota – štvrtok
    Irán
  5. sobota – piatok
    Nepál

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstock.com

Nájdu sa aj krajiny, v ktorých pracovný týždeň presahuje 40 hodín týždenne. V malom štáte v strednej Afrike, v Burundi, pracujú ľudia až 50 hodín týždenne. Ich pracovný deň nemá 8, ale až 10 hodín. O dve hodiny menej v týždni sa pracuje v ďalšom africkom štáte, v Džibutsku, v ktorom pracovný týždeň začína sobotou a končí štvrtkom. Dlhší ako bežný 40-hodinový pracovný týždeň je aj v Indii. Ľudia tam pracujú 48 hodín týždenne od pondelka do soboty. V Iráne sa pracuje od soboty do stredy osem hodín a vo štvrtok šesť hodín. 

Dlhší pracovný týždeň majú aj zamestnanci v týchto krajinách:

  1. Mexiko (48 hodín)
  2. Nepál (48 hodín)
  3. Saudská Arábia (48 hodín)
  4. Thajsko (48 hodín)
  5. Uganda (48 hodín)
  6. Južná Afrika (45 hodín)
  7. Turecko (45 hodín)
  8. Izrael (44 hodín)

Práca v nedeľu na Slovensku

Na Slovensku pracuje počas dní pracovného pokoja viac ako 19 % zamestnancov, čo znamená, že v nedeľu je v práci každý piaty zamestnanec. Odborový zväz pracovníkov obchodu a cestovného ruchu navrhoval zrušiť maloobchodný predaj počas nedieľ a štátnych sviatkov. Ich návrh im však v parlamentne neprešiel. Za zákaz práce v nedeľu sa podľa ankety agentúry Polis vyjadrilo až 58 % respondentov. 

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Foto: Thinkstock.com, Zdroj: Wikipedia.com; TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy