Skúsená personalistka radí ako zladiť prácu s rodinným životom

Jedna z foriem, ako si dobiť baterky je cvičenie jogy.Jedna z foriem, ako si dobiť baterky je cvičenie jogy. Zdroj: Work in balance

Väčšina z nás má intenzívnu prácu. Ak vás výrazne vyčerpáva, musíte ju zákonite vybalansovať aktivitami, ktoré „dobijú“ a dodajú späť stratenú energiu, pretože energia je zdroj potrebný pre náš život. Ako si ju dobiť, radí Silvia Jeleníková, HR Director Dell Slovensko.

Aby sa pracujúci človek mohol naplno venovať svojej práci a kariére, potrebuje si aj oddýchnuť. Stav prepracovanosti vedie iba k vyhoreniu, preto sa v prvom rade netreba báť požiadať o voľno v práci.

„Počas mojej dlhoročnej praxe sa mi už stal prípad, kedy zamestnanec kvôli duševnej vyčerpanosti a stavu vyhorenia požiadal o tzv. „sabbatical“. Ja sama som takýto stav zažila v predchádzajúcej firme a vyžiadala som si voľno na 3,5 mesiaca. Doteraz z toho, čo som počas tých mesiacov zažila, čerpám ďalšiu inšpiráciu,“ hovorí Silvia Jeleníková.

Silvia Jeleníková sa od začiatku svojej profesionálnej dráhy venuje oblasti ľudských zdrojov. V Dell pracuje od roku 2010 na pozícii personálnej riaditeľky pre Slovensko a CER región. Zdravý životný štýl už nie je len módnym trendom,  stáva sa súčasťou firemnej kultúry. Mnohé spoločnosti na Slovensku prestávajú napríklad oddeľovať pracovný a súkromný život a podporujú zamestnancov v oboch týchto oblastiach v štýle work in/life balance.

Silvia Jeleníková, HR Director Galéria fotiek (3) Zdroj: red.

Dôležitá je rovnováha

Každý by mal mať deň nastavený podľa seba, podľa svojich preferencií a záujmov, rodinnej situácie. Dôležité je však to, aby mal svoj deň v rovnováhe. Niekto si ide zabehať, niekto poupratuje dom, iný sa venuje deťom alebo ide na stretnutie s kamarátmi. Rovnováha je to, k čomu smeruje všetko vo vesmíre, dopĺňa Silvia Jeleníková.

„Pre mňa je vyrovnaný človek ten, ktorý mení to, s čím nie je spokojný a vie to ovplyvniť. Prijíma to, čo ovplyvniť nevie, a má múdrosť takéto situácie rozlíšiť. Na Slovensku často počúvam, ako sú ľudia s niečím nespokojní, ale neurobia nič pre to, aby to zmenili. Pre mňa to znamená zbytočné mrhanie energiou. Ak mi niečo vadí. Buď pre to niečo spravím, alebo sa s tým naozaj zmierim,“ hovorí Jeleníková z Dell Slovensko.

Vedieť zdolať hlavne seba

Skutoční hrdinovia sú tí, ktorí vedia zdolať hlavne seba, svoje emócie či strachy a vedia túto energiu (lebo emócie sú energia) využiť vo svoj prospech. Veľmi podobne je to aj s rovnováhou medzi EQ a IQ zamestnanca.

„Do tímu si vyberiem radšej človeka, ktorý má nielen vedomostnú, ale aj emočnú inteligenciu. Pre život nepotrebujeme len vedomosti, IQ. Žijeme totiž a prosperujeme vo vzťahoch – doma, v práci aj vo vzťahu k sebe samému. A preto vedieť vnímať a pracovať s emóciami svojimi či ostatných je veľmi dôležitá kompetencia,“ dodáva skúsená personalistka.

Ilustračné foto Galéria fotiek (3) Zdroj: Work in balance
Ilustračné foto Galéria fotiek (3) Zdroj: Work in balance

Joga a prechádzky v prírode

Riaditeľka ľudských zdrojov v spoločnosti Dell Silvia Jeleníková má obsadený kalendár od rána do večera, hlavu si však dokáže najlepšie „vyčistiť“ v prírode vďaka psom.

„Mám dve sučky, s ktorými som vonku hodinu ráno a hodinu večer. Okrem toho sa venujem už siedmy rok joge. Vnímam ju ako dar, teším sa z toho, že mi „prišla do cesty“. Vďaka joge sa cítim lepšie, fyzicky je na tom lepšie aj moje telo, a hlavne moje vnútro je vyrovnané viac, ako bolo predtým. Jogu osobne predcvičujem aj v našom vlastnom fitness centre Dell Wellfit Club, ktoré využíva viac ako 60 percent našich zamestnancov. Veľmi ma napĺňa to, keď vidím rýchle pokroky kolegov a aj to ako si pochvaľujú zlepšenie zdravotného stavu cvičením,“ hovorí Jeleníková.

Jej kolegovia hrávajú tenis, futbal, cvičia už spomínanú jogu, venujú sa nordic walkingu. V spoločnosti Dell majú aj veľa bežcov a tiež vlastný Dell Run – beh, ktorý spája šport, rodiny a pomoc komunite. Silvia Jeleníková  pripomína, že spoločnosť, v ktorej pracuje ona aj ostatní kolegovia, ich dokáže výrazne ovplyvniť a nasmerovať v tom, ako žijú svoj život. Práci totižto strávime tretinu svojho života a to dokonca polovicu toho bdelého.

Pokiaľ sa chcete naučiť alebo zdokonaliť v tom, ako byť šťastní, úspešní a zdraví, určite využite príležitosť zúčastniť sa na jedinečnej konferencii Work in Balance, ktorá sa bude konať 6. a 7. novembra 2014 v Bratislave. Lístky si môžete kúpiť cez portál Predpredaj.sk.

O svoje odborné znalosti a osobné skúsenosti sa s vami radi podelia nielen Silvia Jeleníková, ale aj ďalší TOP manažéri z úspešných spoločností, ako sú Google, Lenovo, Dell. K tomu vyše dvadsiatka odborníkov, medzi nimi Mgr. Zora Illiáš – Czoborová, MUDr. Igor Bukovský, PhD., prof. RNDr. Katarína Horáková, DrSc. Diskutovať budú na témy, ako sú osobné šťastie, vnútorná harmónia, hľadanie rovnováhy medzi prácou a súkromím, budovanie zdravých vzťahov na pracovisku. Počas dvoch dní diskusií, rozhovorov, príkladov z praxe a workshopov získate komplexný prehľad o všetkých oblastiach, ktoré ovplyvňujú kvalitu nášho života, vrátane stravovacích návykov, pohybu, práce a fyzického i duševného zdravia.

Viac o téme: Konferencia Pracovné prostredie Work life balance Rovnováha medzi prácou a súkromím Work in balance Rovhovára Personalistka Silvia jeleníková Dell slovensko
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Fotolia.com, Zdroj: Work in Balance

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy