Sudcovia využívali home office často. Podmienky sa sprísňujú!

Sudcom sa obmedzí práca z domu.Sudcom sa obmedzí práca z domu. Zdroj: thinkstock.com

Slovenskí sudcovia mohli doteraz pracovať tri dni v týždni v práci a dva dni z domu. Vďaka takémuto systému práce si čas strávený doma predĺžili na štyri dni. Týmto dňom je však koniec!

Dva dni práce z domu boli pre sudcov bežná záležitosť. Prácu z domu využila v minulom roku asi štvrtina sudcov na Najvyššom súde. Spisy na študovanie si tak mohli nosiť domov a nikto ich nekontroloval, ako využívajú tento čas. Požiadavku pracovať z domu stačilo odobriť sudcovskou radou, uvádzajú minulotýždňové Hospodárske noviny. Zaujímavosťou je, že ani jednu z podaných žiadostí Sudcovská rada v predchádzajúcom roku neodmietla.

Týmto dňom by však malo byť koniec. Od septembra začal platiť zákon, ktorý má podmienky práce pritvrdiť. Niektorých sudcov čakajú doma kontroly, iným nemusia povoliť prácu z domu.

„Sprísnenie podmienok práce na doma sme navrhovali preto, lebo sme mali informácie, že tento systém je zneužívaný,“ uviedol hovorca ministerstva spravodlivosti Pavol Kubík pre Hospodárske noviny.

Zásady povoľovania práce z domu má tento týždeň schváliť Súdna rada. Zatiaľ však nespresnila, aké sú odôvodnené prípady, v ktorých má sudca nárok na home office. Kontroly sa majú sprísniť v tom, že ak sa niekomu príde na to, že z domu vykonáva inú činnosť, o možnosť práce z domu príde. Avšak po roku bude môcť opäť požiadať o home office.

Jeden z členov Súdnej rady Jozef Vozár sa pre Hospodárske noviny vyjadril, že práca na doma nie je zlý inštitút, a preto ho určite treba zachovať. Slúžiť má najmä na to, aby sudcovia mali dostatočný čas a priestor naštudovať si často aj tisícstranové spisy prípadov, ktorými sa zaoberajú.

Viac o téme: Home office Sudca Sudcovia Práca z domu Práca na doma
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Foto: Thinkstock.com, Zdroj: Hospodárske noviny

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy