Tetovanie alebo piercing v práci. Kde je problém?!

Tetovanie už nie je prekážkou v zamestnaní. Tetovanie už nie je prekážkou v zamestnaní. Zdroj: thinkstock.com

Extravagantný účes, výrazná brada, piercing ani nápadné tetovanie už nie sú prekážkou v zamestnaní. Väčšina zamestnancov podobné ozdoby na pracovisku nehodnotí negatívne.

Pomerne ústretoví k ozdobám na tele sú aj samotní zamestnávatelia. Vyplýva to z prieskumu pracovného portálu Jobs.cz, do ktorého sa zapojilo 1703 ľudí zo 169 firiem.

 

Prieskum priniesol zaujímavé výsledky:

  1. V 21 percentách firiem výstredný vzhľad kandidátov personalistom vôbec nevadí.
  2. V 58 percentách je prekážkou pre prijatie len na niektoré pozície.
  3. 18 percent zamestnávateľov odmieta uchádzača s výraznými ozdobami tela.
  4. 6 percent ľudí hodnotí takéto spestrenie vzhľadu kolegov v práci za nevhodné.

"V otázke vzhľadu sa všeobecný vkus v posledných rokoch výrazne posúva. Zamestnanci sú dnes aspoň v tomto ohľade oveľa tolerantnejší. Firmám to jednoznačne prospieva. Podporuje to pestrosť ich prostredie, v ktorom môže vyniknúť viac nadaných ľudí," uviedol analytik Jobs.cz Tomáš Ervín Dombrovský.

Personalisti teraz podľa Dombrovského dajú oveľa viac na kvalifikáciu a skutočné schopnosti uchádzačov, ich výzor či ochota pôsobiť konformne už väčšinou nie sú príliš dôležité. Bohužiaľ sa to však nedá tvrdiť o všetkých vonkajších kritériách. Diskriminácia časti uchádzačov aj kolegov podľa veku, pohlavia či národnosti je aj naďalej vážnym problémom, hoci sa situácia na trhu práce v posledných rokoch mierne zlepšuje.

Personalisti posudzujú vzhľad uchádzačov len u niektorých z obsadzovaných pozícií. Napríklad v obchodnom zastúpení by nápadné tetovanie alebo výrazné náušnice ešte stále mohli vadiť. Aj tu však záleží na okolnostiach. U predajcu skateboardov alebo reprezentanta výrobcu energetických nápojov je to úplne adekvátny výzor, vzhľadom k ich cieľovej skupine. V konzervatívnych odvetviach, ako sú napríklad zdravotníctvo či finančný sektor, sa však viac dbá na neutrálny či celkom seriózny vzhľad.

Medzi zamestnancami tolerantný prístup v otázke vzhľadu jasne prevažuje. Polovica oslovených ľudí považuje vzhľad za čisto osobnú záležitosť a výrazné ozdoby tela im u kolegov nijako nevadia. Ďalších osem percent respondentov akceptuje aj preto, že sami majú tetovanie, piercing alebo výraznejší účes. Štvrtine ľudí to u kolegov v práci vadí, len ak je ich vzhľad príliš extravagantný.

Viac o téme: Prieskum Úprava Piercing Tetovanie Imidž Kolega Zamestnanci
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: ČTK, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy