10 znamení, ktoré vám odhalia, že potrebujete vypnúť

Deň voľna by si mal dopriať každý jeden zamestnanec.Deň voľna by si mal dopriať každý jeden zamestnanec. Zdroj: thinkstock.com

Deň voľna je potrebnou "esenciou" do vášho pracovného života. Je asi tak dôležitý, ako štipka soli v v jedle. Potrebujete vypnúť, aby ste nazbieranú energiu mohli preniesť do vašej práce. Pri sedavom zamestnaní totižto energia veľmi rýchlo klesá. Tak prečo by ste si nemohli dať darček v podobe jedného dňa voľna?

Kedy ste si naposledy zobrali deň voľna, pretože ste v práci už nevládali? Deň, ktorý by ste venovali iba sebe a nemuseli mať zapnutý počítač ani telefón. Pre veľa zamestnancov to predstavuje nereálny sen. Povinnosti v práci sa iba kopia a nie je možné ich znížiť. Poviete si, ak to  nespravíte dnes, tak zajtra vás práca určite zasype a vy sa ocitnete v nikdy nekončiacom kolotoči. Pritom si však neuvedomujete, že vaša produktivita s prepracovanosťou značne klesá. Máte menej energie, vaše sústredenie je mizerné a robíte viac chýb. Ak zbadáte na sebe aj ďalšie príznaky, je načase, dať si deň voľna.

10 znamení, ktoré vám napovedajú, že potrebujete deň voľna:

  1. Niekto sa vás opýta: Ako sa máte? Vy odpoviete: Mám toho veľa
    Ak ste stratili chuť zapájať so do akýchkoľvek spoločenských diskusií a nemáte už ani energiu navštevovať spoločenské podujatia, je to znamenie, že ste prepracovaní. Overovacím faktorom slúži vaša odpoveď, keď vás už nebaví hrať sa na dokonalých a pred druhými ľuďmi priznáte, že máte všetkého dosť.
     
  2. Ste stále unavení
    Ak vám spánok nepomáha dobiť si baterky, pravdepodobne potrebujete radikálnejšie riešenie. Permanentná únava môže znamenať, že ste prepracovaní a vaše telo potrebuje oddych. Ak je vaším pričastým ospravedlnením únava, mali by ste sa zregenerovať iným spôsobom, ako je práca.
     
  3. Roboty neubúda, iba pribúda
    Ak patríte medzi tých ľudí, ktorí si svoje pracovné úlohy zapisujú a potom vykonané úlohy škrtajú, povinnosti by vám mali systematicky ubúdať. Môžete sa však dostať do situácie, kedy vám úlohy viac pribúdajú, ako ubúdajú. Keď v takýchto chvíľach na sebe cítite malý kolaps,  jednoducho vypnite. Doprajte si deň voľna. Po vašom príchode vás potom už nič nezastaví, aby ste všetky úlohy s plnou „parou“ dokončili.
     
  4. Neboli ste cvičiť viac ako pol roka
    Fyzická aktivita je balzamom pre vašu myseľ a dušu. Čím viac sedíte v práci, tým menej energie prinášate do vašej práce. Energiu musíte jednoducho vytvárať pohybom. Nie nadarmo sa hovorí, čím viac toho máte, tým viac dokážete stihnúť.
     
  5. Máte málo energie a cítite sa zoslabnutí
    Desať až dvanásť hodinová práca niekoľko mesiacov po sebe si určite vypýta svoju daň po určitom čase a môže vám podlomiť vaše zdravie. V takomto prípade je vašou povinnosťou, dopriať si pravidelné dni voľna. Inak hazardujete so svojim zdravím.
     
  6. Niekto sa vás opýta: Kedy ste sa naposledy zabávali? Vy odpoviete: Nemôžem si spomenúť
    Kedy ste boli naposledy vonku s kamarátmi? Kedy ste hrali tenis, futbal alebo iný šport? Kedy ste navštívili múzeum alebo boli v kine? K životu a k práci potrebujete endorfíny, aby ste emočne „nakŕmili“ váš mozog.
     
  7. Neboli ste na večeri so svojou manželkou/partnerkou viac ako pol roka
    Z času na čas je potrebné vyvetrať sa a zmeniť miesto. Večera je výbornou príležitosťou, aby ste s milovanou osobou vyšli do spoločnosti a prišli na iné myšlienky, ako tie, ktoré vás doma obklopujú.
     
  8. Ste posledná osoba v kancelárii
    Odchádzate domov z práce, keď do kancelárie prichádza upratovačka? Už to je zlé znamenie, aby ste okamžite vyrazili domov. Práca vás na druhý deň počká.
     
  9. Nosíte dokola stále to isté oblečenie
    Tak, ako vám záleží na vašej práci, by vám rovnako malo záležať aj na tom, ako vyzeráte. Nezabúdajte na to, že oblečenie o vás prezrádza, aký máte postoj k práci. Obliekať by ste sa mali nie podľa aktuálnej pracovnej pozície, ale podľa toho, akú by ste chceli v živote dosiahnuť.
     
  10. Ľudia okolo sa vás pýtajú, čo sa vám stalo
    Stáva sa vám, že ľudia vo vašom okolí, ktorí vás majú radi, sa vám snažia povedať pravdu ako vyzeráte, ale vás sa ich námietky dotknú? Niečo však na tom bude, inak by vám to ani nehovorili. Doprajte si zaslúžené voľno. Ocení to aj vaša rodina, ktorá vás chce mať plných života.

Ak sa k týmto príznakom pridajú aj ďalšie negatívne, ako napríklad choroba, nervozita, demotivácia, hrozí vám syndróm vyhorenia.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstock.com

Viac o téme: Relax Oddych Voľno Prepracovanosť Vyčerpanosť Burnout Day off
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: inc.com, Text: ami, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy