Vlk z Wall Street porazil nepriazeň osudu i výsmech okolia: Cestu na vrchol si preklamal

Gary CohnGary Cohn Zdroj: SITA

Titán z Wall Street, Gary Cohn, je prezidentom a prevádzkovým riaditeľom spoločnosti Goldman Sachs. V banke pôsobí už neuveriteľných 25 rokov, no všetko mohlo byť úplne inak. Za mužom so značným vplyvom i mocou sa totiž skrýva skutočne inšpiratívny príbeh. Cohn sa chopil svojej šance a dotiahol to ďaleko. Spôsob, akým to dosiahol, je však diskutabilný. Čo vy? Klamali by ste, aby ste sa dostali na vrchol?

Gary Cohn vyrastal v Clevelande a ako dieťa zistil, že má dyslexiu, teda poruchu čítania. Štúdium bola pre neho utrpením a kým bol šiestak vystriedal štyri rôzne školy. Učitelia i spolužiaci ho odpísali ako „idiota“, sám dokonca priznal, že bol skutočne príšerný študent. Jeden z  pedagógov jeho rodičom povedal, že ak budú mať dosť šťastia, mohol by sa z neho stať aspoň vodič kamiónu.

Napriek všetkým prekážkam sa Cohnovi podarilo dokončiť strednú a dokonca i vysokú školu, no mal problém nájsť si zamestnanie. V júli preto vzal prácu predavača okenných rámov, aby uspokojil svojho otca. Neskôr v jeseni ho čakala pracovná cesta do firemných kancelárii na Long Islande a keďže nikdy nebol v New Yorku, presvedčil svojho šéfa, aby mu dal deň voľna na výlet.


Prečítajte si tiež: VIDEO Neoceniteľné rady najúspešnejších: Jobs či Zuckerberg svetu odkazujú toto


Mladý a ambiciózny Cohn zamieril priamo na Wall Street a z vyhliadky po prvýkrát sledoval obchod v akcii. Mladík sa rozhodol, že nemôže odísť, kým sa nepredstaví jednému z maklérov. Opustil vyhliadku pre návštevníkov a postavil sa pred služobný vchod. Gary čakal hodiny a už sa chcel vzdať, keď niekoľko sekúnd po tom, čo sa trh uzavrel, zbadal bežať dobre oblečeného muža kričiac na svojho asistenta, že sa musí ponáhľať na letisko. V mihu sekundy k nemu naskočil do výťahu a spýtal sa ho, či by sa nemohli podeliť o taxík.

Väčšina ľudí by na niečo podobné nikdy nenazbierala odvahu, no bol to skutočne skvelý ťah, pretože vďaka hustej piatkovej premávke mal Cohn na získanie zamestnania viac než hodinu.

Muž, s ktorým sa delil o taxík spravoval opcie pre jednu z veľkých maklérskych firiem. Gary ani netušil, čo to opcie sú, no predstieral, že tvoria zmysle jeho života. „Klamal som mu celou cestou na letisko a keď sa ma spýtal, či viem, čo to opcie sú, povedal som, že samozrejme. Tvrdil som, že dokážem urobiť čokoľvek. Keď sme vystupovali z taxíka mal som jeho čísla a dohodli sme sa, že sa ozvem v pondelok,“ spomína Cohn. V pondelok mu skutočne zavolal, v utorok mal pohovor a hneď nasledujúci týždeň nastúpil do práce. Medzitým si naštudoval McMillanovu knihu Opcie ako strategická investícia, a to aj napriek tomu, že prečítať dvadsaťdva strán mu trvá šesť hodín.


Prečítajte si tiež: VIDEO Milionár radí 20-ročným: Ak chcete dosiahnuť úspech, žite lacno!


Po niekoľkých rokoch si ho najal Goldman Sachs. V roku 1990 ho povýšili a o štyri roky neskôr sa stal partnerom. Dnes zastáva jedno z najdôležitejších miest na Wall Street a podľa vlastných slov by sa tam nebol dostal bez dyslexie.

„Najdôležitejšou črtou väčšiny ľudí s dyslexiou, ktorých poznám, je, že v čase, keď končia vysokú školu, majú vysoko rozvinutú schopnosť vyrovnať sa s neúspechom. Na udalosti nahliadame skôr z pozitívneho hľadiska. Neúspech nás nešokuje. Rozmýšľal som na tým mnohokrát, skutočne, pretože to definuje, kým som. Nikdy by som sa nedostal tam, kde som, keby nebolo mojej dyslexie. Nikdy by som sa nechytil tej prvej šance,“ ukončil Gary Cohn.

Viac o téme: Inšpirácia Príbeh Klamstvo Wall Street Dyslexia Gary Cohn
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: SITA, Text: ľgh; Zdroj: businessinsider.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy