Nehanbite sa za to, kde robíte!

triadtriad

Predstavte si, že pracujete niekde na panenskom ostrove plnom zelene, čistého morského vzduchu s výhľadom na biele piesočnaté pláže. Koľkých ľudí poznáte, ktorým sa toto podarilo? Ja, tuším, ani jedného.

O ostrove môže väčšina z nás teda snívať. Trendom v zamestnávaní je však čoraz viac „byť trendy“ i čo sa týka priestorov, v ktorých firma sídli.

Top zamestnávatelia sveta si potrpia na krásne priestory, ktoré zamestnancom poskytujú komfort. Zástupcovia týchto firiem prišli totiž na to, že prostredie (okrem iných dôležitých vecí), dokáže značne podporiť výkony zamestnancov a ich ochotu zostať v práci dlhšie.

 

Facebook, Twitter a Google a ich kancelárie

K článku ma inšpirovalo vzhliadnutie fotografií priestorov firiem spravujúcich najznámejšie sociálne siete sveta. Často krát si tieto firmy prizývajú interiérových dizajnérov. Pozrite si fotky. Niektoré sú famózne, iné ma zas prekvapili svojou „normálnosťou“. Posúďte. :-) 

 

Nehanbite sa za to, Galéria fotiek (7)

V pobočkách Google nájdete biliardové stoly, šmykľavky, masážne miestnosti, atď. Google a jemu podobní si uvedomujú základnú vec: ak chcú od svojich zamestnancov výkony, musia im na to poskytnúť prostredie. To pozostáva z benefitov a celkovej firemnej kultúry, ktorá sa

Nehanbite sa za to, Galéria fotiek (7)
výborne „predáva“ práve cez fotky ich priestorov, ktorých je internet plný.

Ich zamestnanci sa v tomto prostredí cítia fajn. To dokazujú nielen videá na Youtube, ale i fakt, že denne im pribudne cez tisícku nových životopisov.

 

Slovenská realita

Je pravdou, že na Slovensku sme „inde“. Trendom v zamestnávaní sa však nevyhne / nevyhýba ani naše konzervatívne pracovné prostredie. V porovnaní s veľkými nadnárodnými korporáciami sú „udavačmi trendov“ u nás skôr menšie či stredné spoločnosti. Medzi top firmy, ktoré stojí za to spomenúť, patrí napr. Eset. Nielen že má táto firma vybudovanú slušné portfólio zamestnaneckých benefitov, i svojimi priestormi poskytuje svojim zamestnanom pocit výhody oproti iným spoločnostiam. Navzdory „nehostinnému“ business centru, kde Eset sídli, je i tak zaujímavým priestorom pre prácu. Jedným z „priestorových“ benefitov sú napr. sprchy (v lete či po športe určite fajn).

 

Ako je to u nás v TRIADe

Priestory našej firmy sú situované vo veľkom rodinnom dome, pod

Nehanbite sa za to, Galéria fotiek (7)
hradom Devín. Možno si poviete, že je to trocha od ruky. Správnu voľbu lokácie však potvrdzuje nielen spokojnosť nás – zamestnancov, ale i klientov, ktorí navzdory „diaľke“ k nám radi chodia na stretnutia. Áno, máme pre to jasné argumenty – veľkú záhradu a vínnu pivnicu. Dôležité však je, že je to pre reklamnú agentúru veľmi tvorivé prostredie, plné zaujímavých podnetov. Výhľad na Devín, západ slnka nad rakúskou hranicou, možnosť priniesť si so sebou psích miláčikov, to všetko robí našu firmu, miestom kde sa dobre pracuje.

 

Nehanbite sa za to, Galéria fotiek (7)

Nepracujete v Google – nevadí!

Pripúšťam, veľa z nás pracuje v business centrách, či nudných kanceláriách so šedým nábytkom, šedými stenami atď. Nemusíte mať však v kancelárií pieskovisko, stačí pár malých vylepšení ako pekná sedačka, či kvetiny alebo dobrý prehrávač hudby.

V poslednom blogposte som písala o novom usporiadaní kancelárie. Skúste sa s kolegami „pohrať“ s nábytkom – možno to je jedna z ciest, ako sa cítiť lepšie. Môj kamarát má vo svojej poradni zaujímavé farebné detaily – malé a lacné bytové doplnky. Pocit z priestoru, v ktorom pracuje, je teraz o 100% lepší ako keď nastúpil, a cítil sa v kancelárii nepríjemne. Klienti to tiež oceňujú.

 

Doneste si kúsok seba.

Nehanbite sa za fotky svojich partnerov, detí či iných blízkych – dajte si ich na stôl. Polepte si na stenu či nástenku plagáty, jeden celkom stačí. A dá sa to aj bez poškodenia steny (keby mal niekto výhrady). Máte obľúbené šálky? A ešte z nich v práci nepijete?

 

Nehanbite sa za to, Galéria fotiek (7)

Seďte zdravo.

Fit lopty a vytvarované stoličky sú dobrou motiváciou k lepšej práci. Váš chrbát sa vám poďakuje. Ak denne odsedíte na fit lopte nejakú dobu – na začiatku sa odporúča jedna hodina, budete sa cítiť lepšie. Mám overené.

 

Vyvetrajte sa!

Choďte v rámci obeda či len tak na pár minút von a počas toho sa prejdite. Je to zázračný liek na stres či komplikované situácie. Ak ste z tých, ktorí zabúdajú na obedy – poverte kolegu (dostatočne neodbytného), aby vám obed aj trikrát pripomenul. Priestory totiž môžu byť akokoľvek fajn, čerstvý vzduch je vždy dobrý. :-)

 

Skúste sa pozrieť na svoju kanceláriu inými očami.

Zavolajte si na to kolegu či kamaráta, ich pohľad bude pre vás možno veľmi obohacujúci.

 

Hlavne myslite na to, že „vždy sa dá ísť ďalej“ – pozrite sa na spomínaný Google. Nemusíte však od zamestnávateľa požadovať šmykľavku. :-) Stačí, keď svoje pracovné miesto prispôsobíte viac pre seba. Je totiž veľmi veľa maličkostí, ktoré nás pri práci môžu rušiť alebo naopak povzbudzovať.

 

Nehanbite sa za to, Galéria fotiek (7)

 

 

Martina Ličková  

Autorka pracuje ako account manager a HR konzultant v spoločnosti TRIAD Advertising – najoceňovanejšej digitálnej agentúre roka 2010. Autorka trpí neprekonateľnou túžbou zdieľať svoje životné dojmy, a spriadať z nich rady pre lepší pracovný život. Svoje poznatky získavala ako čašníčka, prázdninová plavčíčka, koordinátorka v neziskovom sektore, divadelná produkčná, obchodníčka s umením, projektová manažérka vo vzdelávaní a HR konzultačnej firme.

 

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 7
Viac o téme: Blog Triad Kariera2011 Lickova
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy