Ako sa zapáčiť každému, s kým sa stretávate? Tieto psychologické techniky vám môžu pomôcť dosiahnuť želaný dojem.

Aj keď sme všetci svojím spôsobom jedineční, zdieľame rovnakú ľudskú prirodzenosť. Umožňuje nám vytvárať väzby s ostatnými ľuďmi, a čo je dôležitejšie, objavovať triky, vďaka ktorým vieme ovplyvniť spôsob, akým zmýšľajú. S využitím toho, čo už všetci máme vo vnútri, je možné ovplyvniť rozhodnutia a názory ostatných. Ktoré psychologické triky vám teda pomôžu dobre vychádzať s každým?

Vytvorte ilúziu voľby

Ak potrebujete, aby pre vám niekto spravil láskavosť, požiadajte ho najprv, aby pre vás urobil niečo náročné. Po odmietnutí ťažšej úlohy majú ľudia tendenciu prijímať požiadavky, ktoré vyzerajú jednoduchšie. Tiež to funguje, ak sa snažíte niekoho presviedčať. Dajte im dve možnosti súčasne: vec, ktorú skutočne chcete, a ďalšiu úlohu, ktorú je ťažšie dosiahnuť. Tak dosiahnete, že vaša skutočná požiadavka bude pôsobiť prijateľnejšie.

Využite nesúhlas

Keď vám ľudia povedia niečo, s čím nesúhlasíte, neohradzujte sa príliš drzo. Najprv uznajte, čo hovoria, slovami "Viem, čo tým chcete povedať" a pokračujte svojim vlastným názorom s otázkou "Ale rozmýšľali ste niekedy o tomto?" Tento prístup vám pomôže vyjadriť svoj názor bez toho, aby ste boli prerušený alebo aby vám niekto odporoval.

Vezmite si pôžičku na lásku

Môžete si všimnúť, že vás niekto nemá tak rád, ako by ste chceli. Požiadajte ich o niečo malé na zapožičanie, napríklad o knihu, ktorá vás zaujíma. Najprv to medzi vami dvoma vytvorí neochotné spojenie, po vrátení to však pravdepodobne povedie k zmene postaja.

Udržujte očný kontakt

Potom, čo ukončíte svoj prednes, jednoducho sa pozrite ľuďom do očí a mlčky čakajte. Váš odhodlaný pohľad pozitívne ovplyvní ich vnímanie toho, čo ste práve povedali. Ak pri týchto intenzívnych okamihoch neudržujete očný kontakt, po krátkej dobe si všimnete aj stratu záujmu.

Láskavosť dokáže zázraky

Keď budete potrebovať pomoc, použitie správnych slov môže byť rozhodujúce. Ľudia majú tendenciu pomôcť s požiadavkami, ak ich predložíte ako láskavosť. Naštartuje sa posilnenie ega. Skúste použiť jednoduché frázy ako: "Urobte mi láskavosť" alebo "Naozaj potrebujem vašu pomoc".

Opakujte sa

Opakovanie je jedným z najlepších spôsobov, ako vytvoriť konkrétnu myšlienku v mysliach ľudí. Ak chcete vnútiť svoj názor niekomu inému, jednoducho ho opakujte v rôznych kontextoch alebo jednoducho povedzte to isté v rozhovore s rôznymi výrazmi. Potom, čo ľudia niekoľkokrát počujú to isté, budú túto myšlienku vnímať ako svoju vlastnú, pretože ich mozog ju bude označovať ako známu.

Viac o téme: Pracovisko Triky Tipy Práca Život Vzťahy Sympatie Psychológia
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, psychologytoday
 
Staršie správy
Staršie správy