5 znakov, že máte v živote „toxických“ ľudí

Možno máte vo svojom živote ľudí, ktorí vás okrádajú o vašu pozitívnu energiu a neprajú vám nič dobré. Ide o „toxických“ ľudí, ktorí na vás môžu mať skutočne negatívny vplyv. Dobre si prezrite nasledujúce znaky, aby ste si overili, či nemáte vo svojom živote toxických ľudí, s ktorými by ste sa mali rozlúčiť.

Bojíte sa podeliť o dobrú správu

Povýšili vás v práci, zvýšili vám plat, zamilovali ste sa? Máte dobré správy, ale nechcete to povedať priateľovi, pretože viete, že bude reagovať negatívne a nebude s vami zdieľať radosť? Žiarlivosť, závisť a nadmerná súťaživosť sú známkami toxického priateľstva. Skutoční priatelia budú hrdí na vaše úspechy, budú sa tešiť z vášho šťastia a nebudú ho „podkopávať“ negatívnymi komentármi vyplývajúcimi z ich osobnej neistoty.

Nemáte príležitosť hovoriť o sebe

Daná osoba sa nikdy nezaujíma, čo je vo vašom živote nové, chce hovoriť len o sebe a svojich dobrodružstvách, a keď sa dostanete k slovu, vôbec vám nevenuje pozornosť. Máte do činenia s človekom, ktorý nechápe, ako funguje priateľstvo a komunikácia. Je to obojsmerná a vzájomná činnosť založená na vzájomnom počúvaní. Toxickí ľudia sú zameraní výlučne na seba.

Odsudzujú každý váš krok

Prečo máš na sebe tú košeľu, keď na tebe vyzerá tak strašne? Prečo si kúpili tú škaredú bundu? Prečo chodievaš s Jurajom na kávu? Prečo si ma nepozval von? Neustále kritizovanie každého vášho kroku, činnosti alebo rozhodnutia vás emočne vyčerpá a spôsobí, že sa budete cítiť zle vo vlastnej koži, aj keď na to nemáte dôvod.

Podporujú vás v prijímaní zlých rozhodnutí

Snažíte sa prestať fajčiť a kamarát vám neustále ponúka cigaretu s komentárom „jedna cigareta nič nezmení“? Je to neistá osoba, ktorá sa bojí vášho osobného pokroku v každej oblasti. Toxickí priatelia vás presvedčia, aby ste sa správali tak, aby vás to negatívne ovplyvnilo. Takže sa cítia menej vinní za svoje vlastné negatívne správanie.

Sú nespoľahliví

Na poslednú chvíľu zruší všetky spoločné plány alebo na ne úplne zabudne. Nestará sa o váš čas a povinnosti, ale iba o svoje vlastné, a vysiela tak správu, že ste menej cenní. Prečo by ste chceli mať vo svojom živote človeka, ktorý nerešpektuje váš čas a časový plán? Dobrý priateľ je spoľahlivý a dôsledný.

Viac o téme: Ľudia Vzťahy Priatelia Úspech Toxický ľudia
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, daily

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy