Nevyzerajte ako hlupák: 7 vecí, kvôli ktorým ostatní pochybujú o vašej inteligencii

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Zrejme ste celkom inteligentný človek, no vaše správanie niekedy pravdepodobne spôsobuje, že vás ostatní vnímajú ako úplného idiota. Ak chcete na spolupracovníkov a klientov spraviť čo najlepší dojem, skúste sa vyhnúť týmto siedmim prejavom, ktoré si ľudia zvyknú spájať s nízkou inteligenciou. Pravdepodobne ste už spravili aspoň jeden z týchto prešľapov, a zrejme ste ani netušili, že by to mohlo ohroziť vašu povesť.

  1. Alkoholický nápoj v ruke
    Fakt, že prehnané pitie alkoholu môže viesť k zosmiešneniu, je celkom jasný. Štúdia z roku 2013 hovorí o tom, že môžete pôsobiť menej inteligentne hoci drink len držíte. Pitie a hlúposť sú v našich mysliach prepojené a stačí ak vidíte človeka s fľašou piva v ruke, aby ste predpokladali, že sa bude správať ako klaun.
  2. Vyberané slová
    Väčšina študentov priznáva, že sa v seminárnych prácach snažia používať zložitejší jazyk, aby pôsobili inteligentnejšie. Napriek tomu výskum naznačuje, že výber sofistikovanejších slov len kvôli tomu, aby sme vyzerali múdrejšie, sa zvyčajne obráti proti nám. Výskumníci vzali abstrakt dizertačnej práce s množstvom dlhých zložitých slov a vytvorili jeho zjednodušenú verziu s kratšími synonymami použitých výrazov. Na počudovanie účastníci hodnotili autora kratšej verzie ako inteligentnejšieho.
  3. Nesprávne použitie fráz
    Harvardský vedec Steven Pinker nedávno napísal knihu popisujúcu najčastejšie slová a frázy, pri ktorých používaní sa ľudia zvyčajne mýlia. Dokonca aj veľmi inteligentné osoby môžu spraviť podobnú chybu, pokiaľ sa im však vyhnete budete určite pôsobiť múdrejšie.
  4. Príliš rýchla alebo príliš pomalá chôdza
    Ak idete v skupinke, zosynchronizujte svoju rýchlosť chôdze s ostatnými. Výskum totiž naznačuje, že ľudia, ktorí chodia pomalšie alebo rýchlejšie, než tí okolo nich, sú zvyčajne považovaní za menej inteligentných alebo menej kompetentných.
  5. Vyhýbanie sa očnému kontaktu
    Možno len prekonávate nervozitu, ale pozeranie sa do zeme či do strany, keď sa s niekým rozprávate, vás môže ukázať v zlom svetle. Jedna štúdia zistila, že ak sa na konverzačného partnera počas rozhovoru pozeráte, pôsobíte naňho inteligentnejšie.
  6. Pozor na nadávky
    Bez ohľadu na to, akí nahnevaní v kancelárii ste, nenechajte sa strhnúť  až k nadávkam. V roku 2012 CareerBuilder uskutočnil prieskum, počas ktorého viac ako polovica zamestnávateľov uviedla, že pracovníka používajúceho neslušné výrazy by považovali za menej inteligentného.
  7. Zamračený
    ​Nielenže budete vyzerať  nepriateľsky, ale aj menej inteligentne. Nedávny výskum naznačuje, že usmievavá tvár pôsobí dôveryhodnejšie a múdrejšie než nahnevaná.
Viac o téme: Štúdia Výskum Prejav Hlupák Idiot Inteligencia Vnímať
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: businessinsider.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy