10 typov toxických ľudí, ktorí z vás vysávajú život: Na týchto si určite dajte pozor!

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Toxickí ľudia vzdorujú akejkoľvek logike. Niektorí žijú v blaženej nevedomosti z negatívneho vplyvu, ktorý majú na tých okolo nich, iní dokonca vyzerajú, že z vytvárania chaosu a provokovania kolegov majú priam potešenie. Napriek tomu, že je veľmi dôležité naučiť sa vychádzať s rôznymi typmi ľudí, tí skutočne jedovatí nikdy nebudú stáť za váš čas a energiu, a to ich spotrebujú neúrekom. Toxickí ľudia totiž vytvárajú zbytočné nezhody, svár i stres.

„Ľudia vás buď inšpirujú, alebo z vás vysávajú život – vyberajte si múdro,“  tvrdí úspešný športovec a podnikateľ Hans F. Hansen.

Nedávny výskum z Friedrich Schiller University v Nemecku poukazuje na vážnosť témy toxických ľudí. Vedci zistili, že vystavenie podnetu, ktorý spôsobuje silné negatívne emócie, podobne ako stretnutie s jedovatým človekom, v účastníkovom mozgu vyvolal masívnu stresovú reakciu. Či už je to negativita, krutosť, syndróm obete, či hotové šialenstvo, toxickí ľudia ženú váš mozog do stresových stavov, ktorým sa je potrebné vyhýbať za každú cenu.


Prečítajte si tiež: Tajomstvá neverbálnej komunikácie odhalené: Chcete vedieť, čo iní ani netušia?​


Štúdie už dávno potvrdili, že stres môže mať trvalý negatívny vplyv na mozog. Vystavenie sa niekoľkým dňom stresu ohrozuje efektívnosť neurónov v hipokampe, teda v mozgovej časti zodpovednej za uvažovanie a pamäť. Týždne stresu spôsobujú reverzibilné poškodenie mozgových buniek a mesiace stresu ich môžu natrvalo zničiť. Toxickí ľudia teda nevplývajú len na vaše emócie, ale ničia aj váš mozog.

Nemôžete dúfať, že sa vám podarí dištancovať sa od toxických ľudí, kým sa ich nenaučíte rozoznávať. Dôležité je dokázať rozlíšiť nepríjemných a otravných jedincov od tých skutočne toxických. Prinášame desať druhov toxických vysávačov energie a dobrej nálady, ktorých si jednoznačne treba držať od tela.

Klebetník

Klebetníci získavajú potešenie z cudzieho nešťastia. Napriek tomu, že zo začiatku to môže byť zábava poznať všetky kancelárske klebety, nenechajte sa stiahnuť do jedovatých osídiel týchto ľudí.

Temperamentný

Niektorí ľudia jednoducho nemajú schopnosť ovládnuť svoje emócie. V jednej chvíli na vás začnú kričať, v druhej sa vám vyžalujú. Nedovoľte, aby vás používali ako emocionálnu toaletu, hoci vám ich je ľúto.

Obeť

Obete sú veľmi ťažko rozoznateľné, pretože zo začiatku si nemôžete pomôcť inak ako sa vžiť do ich situácie a súcitiť s nimi. Po čase však veľmi rýchlo odhalíte, že „veľký životný problém“ sa koná každý druhý deň.

Egocentrik

Vzťahy s egocentrickými osobami nemajú zmysel, lebo okrem toho, že miniete tony energie, budete sa v konečnom dôsledku cítiť osamelo. Egocentrik totiž vníma jedine seba.

Závistlivec

Pre závistlivých ľudí je tráva vždy zelenšia na druhom brehu, a preto aj keď ich stretne niečo výnimočné, nikdy nie sú spokojní. Priznajme si to, vždy sa nájde niekto blaženejší, keď hľadáme dostatočne dôkladne, preto sa ľuďom, ktorí stavajú vlastné šťastie na porovnaniach so svetom, radšej oblúkom vyhýbajte, najmä ak sa nechcete závisťou nakaziť.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstockphotos.com

Manipulátor

Manipulátori z vás vysávajú čas a energiu skrytí za masku priateľstva. V konečnom dôsledku však od vás len niečo chcú a keď sa obzriete do minulosti, zistíte, že vždy od vás len brali, brali a brali, hoci sa tvárili, že to robia pre vás.

Dementor

Slovo dementor pochádza zo série o Harrym Potterovi a predstavuje zlú bytosť, ktorá z ľudí vysáva dušu. Možno sa budete čudovať, ale tieto stvorenia skutočne existujú, hoci nenosia dlhé čierne habity. Dementori sú osoby, ktoré sajú život z každého v miestnosti tým, že ich vystavia svojej negativite a pesimizmu.

Psychopat

Existuje aj taký typ toxických ľudí, ktorí nachádzajú uspokojenie v bolesti a utrpení druhých. Ich jediná výhoda je, že sú ľahko odhaliteľní, a teda ich môžete rýchlo odstrániť zo svojho života.

Sudca

Sudcovia dokážu veľmi rýchlo zhodnotiť, čo je a čo nie je v poriadku. Majú zázračnú schopnosť zobrať niečo, čo skutočne milujete a úplne vám to znechutiť, preto sa ich čo najskôr zbavte.

Arogantný

Arogatní ľudia sú pre vás stratou času, pretože všetko čo spravíte považujú za osobnú výzvu. Arogancia je falošnou sebadôverou, vždy maskuje veľké neistoty a na pracovisku môže spôsobiť veľa problémov.

Viac o téme: Pomoc Človek Zlý Pozor Jedovatý Toxický
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: businessinsider.com; Foto: thinkstockphotos.com
Staršie správy
Staršie správy