Zmeňte (pracovný) život nielen sebe, ale aj druhým

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Nebojte sa vkročiť do ktorejkoľvek strany, aby ste si splnili svoje ciele. Dôležité je pohnúť sa dopredu a včas vybočiť z nesprávneho smeru, zmeniť ho, alebo dokonca predísť chybe. Aj o tom je koučing.

V prvej časti článku o nástrojoch a metódach koučingu sme predstavili jednoduchý model pre manažérov aj koučov GROW. Na podobnom princípe funguje aj model ADAPT, ktorý si predstavíme v nasledujúcich riadkov.

Model ADAPT, rovnako ako GROW, je procesuálnym modelom. Znamená to, že nám poskytuje návod na to, ako postupovať pri identifikovaní problémov súčasnej situácie a definovaní našich cieľov. Autor modelu, Paul Birch vytvoril tento model pre tých, ktorí sa chcú adaptovať a zvýšiť svoju výkonnosť.


Prečítajte si viac o modeli GROW: Návod, ako sa stať ‚trénerom‘ sám sebe alebo známym


Pred tým, ako by sme začali čokoľvek robiť pre zvyšovanie výkonu, je potrebné zistiť, aká je objektívna realita (A). Ale zároveň je podľa autora modelu dôležité vedieť definovať aj to, ako sme svoju súčasnú úroveň dosiahli. Aby sme vedeli výkon zlepšiť, musíme ho vedieť aj merať. Niekedy môže ísť o zbežný odhad merateľných výsledkov, niekedy môže ísť o subjektívne hodnotenie. Dôležité ale je, že spôsoby merania efektivity koučingu existujú. To je prvým krokom modelu, ktorý ako celok pozostáva z:

A - (Assess current performance) Posúdiť súčasnú výkonnosť

D - (Develop a plan) Rozvinúť plán

A - (Act on the plan) Konať podľa plánu

P - (Progress check) Skontrolovať pokrok

T - (Tell and ask) Hovoriť a pýtať sa  

Pri rozvinutí plánu (D), je primárne dôležité stanoviť si ciele. Teda je potrebné, určiť si, akú výkonnosť chceme dosiahnuť. O aké zlepšenie sa usilujeme? Za aký čas to vieme dosiahnuť? Rozložme si tento cieľ na pracovné ciele, teda na menšie ciele, ktoré dokážeme za dobu X dosiahnuť. Potom si naplánujeme, kam sa vieme dostať za dobu Y a nakoniec za dobu Z.  V tejto fáze je ideálne pracovať s krátkodobými časovými úsekmi a hlavne veľmi presne stanoviť a najmä konkretizovať cieľ. Ďalšia fáza kroku, v ktorom rozvíjame plán,  je práca na stratégiách pre dosiahnutie lepšej výkonnosti.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstock.com

Následne prichádzajú ďalšia fáza: Konať podľa plánu (A). Je to najviditeľnejšia fáza, teda je aj považovaná za najjednoduchšiu, keďže tu je našou snahou konať na základe toho, čo sme si v pláne stanovili. Samozrejme je dôležité, aby boli určité činnosti počas tejto fázy komunikované a komentované tak, aby to odhalilo veci, ktoré treba zmeniť a v nasledujúcej fáze môžeme podľa toho prehodnotiť naše plány.   

Fáza Skontrolovať pokrok (P) je skôr séria fáz,  pretože pokrok by mal byť pozorovateľný a viditeľný pri každom míľniku. Hlavne preto, aby sme videli, akým smerom sa hýbeme a aby nesplnený cieľ nebol pre nás prekvapením. Podľa autora metódy ADAPT, ak dokážeme včas ustrihnúť nesprávny smer, dokážeme ho meniť a predísť chybe.

Posledná fáza tohto modelu hovorí o tom: Hovoriť a pýtať sa (T). Táto etapa akoby diskutuje o pokroku, o činnostiach, o výsledku a dosiahnutých cieľoch. Ako uvádza autor metódy: „Diskusia je duša koučovania.“

Viac o téme: Coaching Kouč Koučing Manažovanie ľudí Koučingová metóda Silvia langerman Coaching-poradňa.sk Koučovanie ľudí
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Thinkstock.com, Zdroj: Zdroj: Silvia Langermann/Coaching-poradňa.sk

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy