Informatici vedú. Firmy sa o nich bijú!

Informatici vedú. Firmy sa o nich bijú!Informatici vedú. Firmy sa o nich bijú! Zdroj: thinkstock.com

V súčasnosti je IT odborníkov na trhu práce veľmi málo. Tí, ktorí si hľadajú prácu, si z pracovných ponúk môžu vyberať. Nesmú však zaspať na vavrínoch. Naopak, mali by sa v odbore neustále vzdelávať a sledovať nové technológie.

Nie každý absolvent si po skončení školy nájde prácu vo svojom odbore. Najťažšie sa na trhu práce uplatňujú absolventi sociálnej práce a environmentálnej ochrany, poľnohospodárstva, humanitných vied, priemyslu a stavebníctva. Naopak, viac ako 90 percent vysokoškolsky vzdelaných ľudí v odboroch veterinárstvo, medicína, právo a informačné technológie končia na vysokokvalifikovaných pozíciách, hodnotí vo svojej správe Inštitút finančnej politiky.

Napriek tomu, že informatici patria medzi najlepšie uplatniteľných VŠ absolventov na trhu práce, radia sa zároveň medzi pracovnú silu, ktorej je najväčší nedostatok. Dopyt po IT špecialistoch až dvojnásobne prevyšuje ponuku. Dokonca sa odhaduje, že do roku 2020 bude voľných 10-tisíc pracovných miest pre odborníkov z tejto oblasti. Záujem o nich dokonca potvrdil aj marketingový manažér IT spoločnosti Lomtec.

„IT odvetvie je jednoznačne jedným z najperspektívnejších a v našich podmienkach zároveň najlepšie ohodnotených odvetí. Dopyt po kvalitných vývojároch každým rokom rastie,“ hovorí Tomáš Kovaľ, marketingový riaditeľ.

Z brigády do pracovného pomeru

Firmy sa o kvalifikovaných odborníkov doslova bijú. Ich nedostatok je spôsobený predovšetkým tým, že školy často nereflektujú potreby trhu. So vzdelávaním by bolo preto potrebné začať už na stredných a vysokých školách. Čerství absolventi vysokých škôl na druhej strane nemajú veľa možností, kde by mohli nabrať praktické vedomosti. Jednou z alternatív je, že im firmy ponúknu prácu popri štúdiu formou part-time brigády, z ktorej sa po skončení štúdia môže dokonca stať aj hlavný pracovný pomer. To je aj prípad slovenskej IT spoločnosti Lomtec.

„V prípade absolventov VŠ zamestnávame väčšinou tých, s ktorými spolupracujeme už počas ich štúdia. Absolventa si vlastne „vychováme“ pre svoje potreby, pre využitie na konkrétnom type projektov, a po skončení štúdia už môže nastúpiť na plnohodnotný full-time pracovný pomer. Absolventi stredných škôl nie sú pre nás vhodnými kandidátmi, aj keď nájdu sa aj výnimky na menšie výpomoci,“ hovorí marketingový šéf.

Technológie si vyžadujú neustále vzdelávanie

Zamestnancov hlavne v IT odvetví je potrebné neustále vzdelávať. Vyžadujú si to nové technológie a postupy. Ak chce firma prosperovať, musí mať neustále kvalitných ľudí. Dôležité je v tomto prípade vzdelávanie – vzdelávanie študentov na školách, samoštúdium a neskôr vzdelávanie aj počas práce. Ako však nastúpiť do rozbehnutého vlaku po strednej škole, v ktorej sa veľká pozornosť novým technológiám nevenovala?

„Dôležité je vykonávať osvetu už na základných, ale najmä na stredných školách v čase, keď sa rozhoduje o profesijnom zameraní. Komplexné riešenie by malo prísť aj v podobe celoslovenského projektu na propagáciu a popularizáciu logického myslenia a informatiky medzi žiakmi,“ vysvetľuje Tomáš Kovaľ.

Ďalšou z možností, ako začať so vzdelávaním na školách, je duálny systém.

Duálne vzdelávanie má svoje opodstatnenie. Tento model bude však fungovať len v prípade, že bude atraktívny predovšetkým pre firmy a veľkých zamestnávateľov. To znamená, že bude treba nájsť spôsob, ako ich motivovať, aby mali o takýto typ spolupráce záujem,“ hovorí Tomáš Kovaľ.

Hľadáte si prácu v oblasti informatiky? Máme pre vás pár zaujímavých tipov!

V praxi sa často stáva, že absolventi informačných technológií sú slabo pripravení pre trh práce. Ako hovorí šéf IT spoločnosti, chýba podpora vzdelávania v oblasti webových technológií, z hľadiska základov HW a SW infraštruktúry alebo samotného vývoja.

„Prínosné by teda bolo postupne rozširovať prácu v HTML/CSS/JS či základy programovania a databáz. Veľmi dôležitý je aj samotný obsah. Ten by mal viac smerovať k praktickejším osnovám z IT sféry. Možno by pomohla aj čiastočná zmena osnov, ktorá by v žiakoch prebúdzala tvorivé a inovatívne myšlienky a zároveň vytvárala na školách tvorivejšie prostredie,“ uzatvára tému Kovaľ zo spoločnosti Lomtec.

Uplatnenie vysokoškolsky a stredoškolsky vzdelaných ľudí na  trhu práce:

  1. Veterinárstvo
  2. Zdravotníctvo
  3. Právo
  4. IT
  5. Architektúra a staviteľstvo
  6. Umenie
  7. Matematika a štatistika
  8. Učiteľstvo
  9. Dopravné služby
  10. Spoločenské vedy
Viac o téme: Vzdelávanie Brigáda Firma Prax IT Informatici Informatik Duálne vzdelávanie Lomtec
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: Andrea Miklasová, Zdroj: finance.gov.sk

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy